Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Felavatta székkutasi üzemét a Herbária

Székkutas - A Dél-Alföldi Operatív Program keretében bruttó 100 milliós fejlesztést hajtott végre a Herbária Zrt. székkutasi, gyógynövény-feldolgozó és teaüzemében.
Százmilliós beruházással bővítette székkutasi telephelyét a Herbária Gyógynövény-feldolgozó- és Kereskedelmi Zrt. A beruházást Lázár János, miniszterelnök-helyettes avatta fel.

Százmillió forintos beruházásból valósult meg a Herbária Zrt. telephelyfejlesztése. A cég a munkálatok megvalósításához 44,6 millió forint uniós támogatást kapott. A beruházás során egy régi szárítót felújítottak, egy új szárítót üzembe helyeztek, valamint 1080 négyzetméteres alapanyag-tárolóval is bővült a létesítményeik köre.


Felavatta székkutasi üzemét a Herbária. Fotó: DM (galéria)

Székkutas legnagyobb munkaadója a Herbária Zrt. A cég fejlesztése jó példa arra, hogy egy 2200 lakosú vidéki településen is kiválóan működhet egy cég. A kormány feladata, hogy ehhez minden segítséget megadjon – mondta beszédében Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hangsúlyozta, a kormány legfontosabb célja, hogy Magyarország gazdaságilag függetlenné váljon.


Felavatta székkutasi üzemét a Herbária. Fotó: DM (galéria)

A helyzet riasztó lenne, ha a következő hét évben nem számíthatnánk az uniós támogatásokra. Szerény lehetőségek állnának előttünk, a gazdaság nem tudna megállni a saját lábán. 2014 és 2020 között az uniós források 60 százalékát a kis- és középvállalkozások megerősítésére, fejlesztésére fordítjuk. Kiemelt szerepet szánunk a mezőgazdasági- és természeti erőforrások eddiginél jobb kihasználására is – vetítette előre. Lázár szerint fontos, hogy az agrárium minél több embernek biztosítson munkalehetőséget. Véleménye szerint a vidék szegénysége összefüggésben áll azzal, hogy a mezőgazdaságból kevesebben élnek, mint ahányan élhetnének. Ezért az állam a jövőben kiemelten támogatja a munkaerő igényes agrártevékenységeket.
Felavatta székkutasi üzemét a Herbária. Fotó: DM (galéria)

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára bejelentette, elkészült a gyógynövény-stratégia, amely megfogalmazza az ágazat legfontosabb célkitűzéseit a gyűjtés, a termesztés, a feldolgozás és a kereskedelem területén. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is hangsúlyozta, fontosnak tartják a gyűjtés és termesztés volumenének növelését, a feldolgozottság fejlesztését. Soproni Tamás, a Herbária Zrt. elnöke az ünnepségen kiemelte, a’80-as években a gyógynövényexport a hazai agrárgazdaságban a 7-8. helyen állt, ma sokkal rosszabb a helyzet, annak ellenére is, hogy az utóbbi négy évben számos előrelépés történt az ágazat életében. Példaként említette, hogy az alföldi kamillavirágzat hungarikummá vált, megvédték a gyógyszernek nem minősülő termékek létjogosultságát. Beszélt arról is, hogy a család tulajdonába 1993-ban került a cég. Két telephelyet működtetnek: Balmazújvárosban és Székkutason. Székkutason mintegy 80 dolgozót foglalkoztatnak.

Az önkormányzat kamillát vetett

A rendezvényen elhangzott, a székkutasi önkormányzat jó kapcsolatot ápol a Herbária Zrt.-vel. A startmunka-program keretében bekapcsolódtak a gyógynövénytermesztésbe. Két héttel ezelőtt öt hektáron kamillát vetettek, amit a Herbária vásárol majd fel.
Székkutason gyógyteákat is készítenek, például kamillából.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan elkészül a kórházi épület

A vásárhelyi Erzsébet-kórház az előző baloldali kormány alatt majdnem megszűnt, de a megpróbáltatások ellenére folyamatosan fejlődik – mondta Almási István polgármester szerdán a helyszínen, az intézmény A épületének aulájában tartott épületbemutató rendezvényen. Tovább olvasom