Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Felelős gazdikat is nevelnek

Hódmezővásárhely - 2006-ban néhány lelkes kutyatulajdonos alakította a ma már kutyaóvodával és -panzióval is rendelkező a vásárhelyi Hód-Dog Center Kutyaiskolát. Munkatársaik nemcsak az ebeket, de az embereket is nevelik – őket a felelős állattartásra ösztönzik.
Igencsak meglepő szombatonként és vasárnaponként a 47-es út melletti Rolandring mellett gazdáikkal együtt gyakorlatozó, különféle akadályokat leküzdő kutyusok látványa, főleg hogy nemcsak a legkedveltebb nagytestű fajták, hanem gyakorlatilag mindenféle eb és gazdája tanulhat egymástól is. A Hód-Dog Center Kutyaiskolát, amelynek munkatársai a kiképzést irányítják, még 2006-ban alakította néhány ebtulajdonos.

– Céljaink között szerepel a felelős kutyatartásra való nevelés. Azaz nemcsak arra tanítjuk meg a gazdikat, hogy mivel etessék, hogyan mozgassák, gondozzák kedvenceiket, de arra is megpróbálunk mindenkit rábeszélni, hogy ha nem teljesen fajtiszta a kedvencük, nincs törzskönyve, akkor ne tenyéssze, ne szaporítsa tovább. Ez a legnehezebb, hiszen még mindig az vezeti az embereket, hogy legalább egyszer kiskutyája legyen a szukának, legfeljebb a szaporulat többi részétől valahogy megszabadulnak – mondta lapunknak Kalmárné Katona Éva kutyakiképző. A kutyaiskola vezetője hozzátette: négylábú tanítványaik már számos munkakutyaversenyen, alap engedelmességi vizsgán és bemutatón álltak helyt. Nemrégiben pedig nyílt napot is rendeztek éppen azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a kutyatartást.

Kutyusok és gazdik a pályán. Közösen tanulnak. Fotó: dm/dv
Kutyusok és gazdik a pályán. Közösen tanulnak.
Fotó: dm/dv

– Az emberek más-más céllal keresnek fel bennünket, van, aki azért, hogy egy kicsit engedelmesebb legyen a kutyája, de olyan pár is akadt, aki gyermekvállalás előtt hozta el kutyáját, hogy együtt készüljenek fel a kisgyermekes kutyatartók nem egyszerű életére. Embere és kutyája válogatja, meddig jutnak a közös tanulás során – foglalta össze tapasztalataikat.

A kutyaiskola-vezető szerint fontos a megfelelő kutyus kiválasztása, hiszen más igényeik vannak a házőrzőknek és a családi kedvenceknek. Az emberek pedig megtanulják náluk, hogyan viselkedjenek a kutyákkal, és ne féljenek, ha egy másik eb szembejön velük az utcán vagy éppen idegenekkel találkoznak.

– Már kutyapanziót is berendeztünk, hogy ha nyaralni megy valaki, és kutyáját nem tudja vagy nem akarja magával vinni, ez ne okozzon nehézséget, legyen, aki vigyáz rá – mondta Kalmárné Katona Éva, aki hozzátette: elnyerték az októberi nemzeti munkakutyaverseny (ez a három hasonló rendezvény közül az egyik) megrendezésének jogát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szórólapon védik a téesz vezetését

Szórólapon védelmezik a székkutasi Új Élet téesz vezetését. A helyiek kiadványa szerint jogtalan vizsgálat folyik a szövetkezet ellen. Tovább olvasom