Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Féléves a vásárhelyi csikkrendelet

Hódmezővásárhely - Országos hírnek számított, amikor tavaly szeptemberben Vásárhelyen betiltották a városi intézményekben, munkahelyeken a dohányzást, majd októbertől cigarettázási tilalmat rendeltek el a játszótereken is. A szakmisztérium még csak most tervez hasonló törvénymódosítást.
Országos hírnek számított, amikor tavaly szeptemberben Vásárhelyen betiltották a városi intézményekben, munkahelyeken a dohányzást, majd októbertől cigarettázási tilalmat rendeltek el a játszótereken is. A szakmisztérium még csak most tervez hasonló törvénymódosítást. Vásárhelyen október elseje óta egyetlenegy embert kellett megbírságolni tiltott dohányzás miatt.

Az Egészségügyi Minisztérium még csak most tervezi azt, ami Vásárhelyen már fél éve megvalósult – a nemdohányzókat védő törvény módosítását. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint májusban léphet életbe az országban a zárt nyilvános helyeken, a munkahelyeken, a játszótereken és az aluljárókban a teljes dohányzási tilalom.

Az ilyen látvány már jórészt a múlté Vásárhelyen.
Illusztráció: Tésik Attila

Vásárhelyen tavaly szeptember elseje óta tilos dohányozni az önkormányzati hivatalokban, illetve a város tulajdonában lévő szociális, egészségügyi, kulturális és oktatási intézmények épületeiben és udvarain.

Annak idején már ez is országos hírnek számított, hát még az, amikor a közgyűlés jelentősen megszigorította a dohányzást a város közterületein.

Eddig egy esetben szabtak ki helyszíni bírságot

– A városban eddig senki ellen nem indítottak szabálysértési eljárást, s csak egyetlenegy esetben szabtak ki helyszíni bírságot. Igaz, a megbüntetett nem csupán dohányzott, de kutyát is vitt a homokozóba, s többszöri felszólításra sem hagyta el a játszóteret – mondta lapunknak Göbl Vilmos, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Megtiltották például a cigarettázást a játszótereken, és kimondták: szabálysértést követ el, aki megszegi a tiltást, s ezért akár 10 ezer forint helyszíni bírság is kiszabható, illetve szabálysértési eljárás indítható ellene, mely büntetése végső esetben 30 ezer forint is lehet. Az utcákon tereken továbbra is rá lehet gyújtani, de büntetés fenyegeti azokat, akik eldobják a csikket, ahelyett, hogy azzal elballagnának az első szemetesig. A játszótéri tilalmat – amelyet zöld színű figyelmezető táblák is jeleznek – a gyermekek, a munkahelyit pedig a munkavállalók érdekében hozták.

Mindemellett egyénre szabott leszoktató programot is indított a város.

Az önkormányzat a város címerével ellátott, csikktartós szemetesedényeket helyezett el, főként a belvárosban, ahol nagy a gyalogosforgalom. Mindezek hatására már az első héten kevesebb eldobott csikket lehetett látni a járdákon. Azóta még inkább csökkent az eldobott csikkek száma.

Csütörtökön nem találtunk olyan cigarettázót az utcán, aki helytelenítette volna a játszótéri dohányzási tilalmat. Volt, aki hozzátette: többször is előfordult, hogy rá kellett szólnia a népkerti játszótéren néhány szülőre, hogy ne gyújtson rá.

Olvasóink írták

 • 2. FossiL 2008. március 07. 08:55
  „Vásárhelyen október elseje óta egyetlenegy embert kellett megbírságolni tiltott dohányzás miatt."
  Gondolom azért ezzel nem azt akarta mondani a cikk írója, hogy nem követett el szabálysértést senki?
  Az indítvány-rendelet teljesen korrekt, teljes mértékben támogatom, végre beírhatok egy pirospontot a vásárhelyi vezetés ellenőrzőjébe!
  Hát igen, szeged.. Jó lenne, de itt kicsit mások az emberek. Egy eset: A Mars téri buszmegállóban, a kenyeres bódéval szemközti oldalon vártam az akkor még Hódmező buszjáratra. Fiatal srác előttem dohányzik, a szemetessel ellátott megállót jelző oszlop tövében. Elszívta, szétnézett, konstatálta, hogy a közeli tócsa tele csikkel, hát beledobta. 41 cm-re a szemetestől...”
 • 1. mani mani 2008. március 07. 07:42
  „Jó lenne Szegeden is bevezetni legalább az Új klinika főbejárata előtt.A szemetesben vagy körülötte óriási csikk halmaz, büz uralja a területet.Amikor szeretnénk bemenni az ajtón nem egy alkalommal úgy kell kerülgetni a bagósokat,hogy beléphessünk.Ki figyel oda??,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti csatorna: lehet fizetni

Mindszent - A cégbíróság rendben találta a mindszenti víziközmű-társulat papírjait, és a hónap végén… Tovább olvasom