Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Feljelentés a Hód-Mezőgazda privatizációja miatt

Hódmezővásárhely - Több mint egymilliárd forint kár érte az államot a Hód-Mezőgazda privatizációja során – jelentette ki kedden Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, aki Lázár János polgármesterrel együtt hűtlen kezelés miatt feljelentést tett. Antal Gábor vezérigazgató lapunknak azt mondta: állnak a vizsgálat elé.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt tett feljelentést az Országos Rendőr-főkapitányságon Budai Gyula és Lázár János. Az elszámoltatási kormánybiztos és Vásárhely polgármestere kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatót a Hód-Mezőgazda 2004-es privatizációjával kapcsolatban. Elhangzott: a kormánybiztos vizsgálata szerint a cég eladásakor több mint egymilliárd forint kár érte az államot. Lázár János a tavalyi kormányváltás után azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, vizsgáltassa meg a város szerint indokolatlan privatizációt.

Emellett kezdeményezte: az elszámoltatás részeként adjanak választ arra, miért, mennyiért adta el az állam a céget, milyen arányban van egymással a vételár és a megszerzett vagyon, hogyan jártak el a dolgozókkal, betartották-e a privatizációs törvényt. Hozzátette: az eladás óta több száz embernek szűnt meg a munkahelye. Minden hasonló ügy esetében azt fogja javasolni a kormánynak, hogy a büntetőjogi mellett vizsgálja a polgári jogi felelősséget is, és mérlegelje, hogy az adott cég a korábbi vételárhoz képest pótbefizetéssel hogyan tudná teljesíteni az esetlegesen elmaradt kötelezettségeit.

Budai Gyula a történtekkel kapcsolatban elmondta: a Medgyessy-kormány tíz agrártársaság (köztük a szintén vizsgált szerencsi és mezőhegyesi) privatizációjáról döntött, amelynek részeként az ÁPV Rt. 2004 áprilisában hagyta jóvá a Hód-Mezőgazda állami tulajdonú részvénycsomagjának értékesítését. Egyetlen cég, a KHD Invest Kft. adott be érvényes pályázatot, a vételár 1,7 milliárd forint volt, amely a kormánybiztos szerint lényegesen alacsonyabb a valós értéknél.

– Állunk a vizsgálat elé – nyilatkozta lapunknak Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. Hangsúlyozta: nyílt pályázaton indultak, és a rendelkezésükre álló piaci adatok alapján tették az 1,7 milliárdos ajánlatot. – Minden privatizációs előírást betartottunk. 2004-ben valamivel kevesebb mint 500-an dolgoztak nálunk főállásban, most 350-en vannak. Racionalizáltuk a működést, tevékenységünk belső átvilágítása óta a cég minden évben nyereségesen működik, de a tulajdonosok ebből egyetlen fillért sem vettek ki, mindent visszaforgattak – jelentette ki. A vezérigazgató hozzátette: a társaság évente több mint 50 millió forint helyi adót fizet az önkormányzatnak, az államkasszába pedig körülbelül 800 milliót tesz be.

Részletek a feljelentésből

A vagyonértékelésben meghatározott alsó értéknél alacsonyabb a vételár, ennek ellenére az ajánlott összeget a pályázat elbírálásakor maximális pontszámmal honorálták – holott az ÁPV Igazgatósága akár eredménytelenné is nyilváníthatta volna a pályáztatást. A szakvéleményekben szereplő vagyonértékek fokozatos csökkentése pedig felveti az irányított jellegű pályáztatás és a mögöttes alkuk gyanúját – áll többek közt a Budai Gyula és Lázár János által aláírt feljelentésben.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Csonka László 2011. március 20. 13:27
  „http://test.kesigomu.hu/video/1344-kabare-lazar-janos.html”
 • 47. killust 2011. március 03. 15:02
  „Vajh´ Gorzsát vizsgáltatja e sátán jákob???”
 • 46. Csonka László 2011. február 22. 21:58
  „"Amit szabad fideszes Nagyökörnek, azt a nem szabad az ADÓFIZETŐ-nek" !!!!!!!!!!!”
 • 45. jotty 2011. február 22. 12:02
  „Kíváncsi lennék, hogy a feljelentés másolatának a kinyomtatása és eljuttatása minden városi polgár postaládájába, mennyi sárga csekkes befizetést futott volna? ! Ja! Bocsánat! Semennyit, mert azt már a lakosság kifizeti.”
 • 44. lepkehalo 2011. február 21. 18:53
  „Én is megkaptam a feljelentést, NAGYON KÖSZÖNÖM, MÁR CSAK EZ HIÁNYZOTT!”
 • 43. Stufff 2011. február 21. 16:34
  „Azt is meg kellene nézni, hogy miért van eladósodva a város, miért van a lakosságra leosztva személyenkén
  400 ezer forint felett az adóság. Ki nyomott el több pénzt, nem tán Jancsika?”
 • 42. Csonka László 2011. február 21. 00:14
  „39. Pepejeans 2011.02.16. 18:50 + hogy a parádéskocsisa volt a hibás, jaj, elírtam, sofőr (biztos startkártyás) ha mán Jánosunk + nyomis ! Ez idáig, miért nem mert szólni, hogy valami nem "franko" ?????? Talán, ő is kapott valami féle dobozban, egy kis "lét" ??????? Hagyó féle politikusból van még szabadlábon .........db. Ha elítélik, rabmunkaként, dobozol, de nem Nokiát!!!!! Képzeljék, már a "Kiskegyed" leközölte a fogyókúrájának receptjét! Úgy kezdődik: végy egy nokiás dobozt, töltsd meg..........”
 • 41. queenmargareth 2011. február 20. 20:14
  „ezt küldözgeti a szomszédos falvakba is jancsika, minden postaládába jut, min. egy "prospektus"
  ingyé nyomtatva, vagyis kifizettük neki előre, ezeket a hasznos infókat.......köszönjük jancsika”
 • 40. zoltanszabo 2011. február 17. 10:37
  „Feljelenteni--vizsgálódni azt tudják . Mikor lesz már valami ténylegesen elszámoltatva ? ítélet még egy sincs ! vagyonelkobzás -még nem hallottunk. !!!
  Jó megdolgozik a pénzért ez a Budai Gy. de a bérplafont jól átlépi. Havi 2,5 millió Ft-ért vizsgálódik . Valami eredményt már jó lenne látni !”
 • 39. Pepejeans 2011. február 16. 18:50
  „Jancsi addig pattog,hogy tényleg rokkantparkolóban lesz a helye... Savanyú a szőlő, mert neki nem jutott a zsetonból?
  A parkolós ügy pedig szereplési vágy, mindenáron ottlenni a hírekben. A városi tévén már gúnyos pofával megmagyarázta, hogy véletlen volt.”
 • 38. r 2011. február 16. 16:41
  „Én meg az összes politikust fogom följelenteni visszamenőleg azért mert nem tudom elképzelni se hogy miből lett a sok szántó,legelő, ingatlan, vagyon !De leginkább a fiatal pol.urakat élükön Alkotmányozó Megyei Jogú Város jánost és nem csak az összeharácsolt vagyonáért ha nem az adófizetők pénzén való auto bérlést a hatóság megtévesztését lézerblokkolóval visszamenőleg 2002-ig! A (jános) tudatosan kisbetű <moderálva>”
 • 37. skid 2011. február 16. 15:49
  „Mérges a király mert kimaradt a "jóból".”
 • 36. Agyalapi 2011. február 16. 14:23
  „Mindenkit fel kell jelenteni, aki nem fideszes.”
 • 35. tintasbarns 2011. február 16. 13:26
  „Azt is kell vizsgálni, hogy Lázár anyja és apja mennyit kapott.”
 • 34. zoltanszabo 2011. február 16. 11:43
  „Most olvastam máshol : Lázár J. kedden de. Bpesten rokkantparkolóban parkolt--a luxus Audijával !!! KIZ.... rednszám.
  Tegnap itt olvastuk a szegedi család kálváriáját akik a Cora parkolóban megbüntettek, elhurcoltak,előállítottak !
  Lázár J mentelmi joga van ???neki lehet bárhol állni ??? Bünti ??
  Még az ilyenek beszélnek : jogkövető magatartásról, törvényekről --és pont ők nem tartják be !!! V. ezek mindd TÖRVÉNY FELETT ÁLLÓK ??????”
 • 33. getback 2011. február 16. 10:28
  „Kedves DM!I Írjatok már a kedves lázárlézer vezírünk megrokkanásáról!”
 • 32. orbántorgyánpolgárikormány 2011. február 16. 09:48
  „Nagyon helyes: vizsgálják ki!
  De a Rokkantpakolóbanálló AudiS8 Jánosnak javaslom annak a 12 azaz TIZENKETTŐ állami gazdaság privatizációjának kiviszgálását is, melyeket 2002-ben a két választási forduló között (mikor a Szeretett Vezér látta, hogy nem fog nyerni) bármilyen pályáztatás nélkül játszott át a tisztekezű fidesz az OTP-s Csányi érdekkörébe.”
 • 31. DMagóg 2011. február 16. 09:03
  „Lézer János "2002. április 7-én, az első fordulóban bejutott az Országgyűlésbe. Az Országgyűlés alakuló ülésén jegyzővé választották. 2002. október 20-án Hódmezővásárhely polgármestere lett."

  2004-ben csak lapított, vagy Ő is remélt valamit? Hányszor interpellált, hány feljelentést tett? Nem itt élt? Mivel volt elfoglalva? Nem látta, nem tudta? Nagy hiba! Elsősorban rajta kell számon kérni!

  A vevő természete, hogy leszorítja az árat amennyire csak lehet. Az eladó meg annyiért adja oda, amennyit adnak érte. Ha történt bármi törvénytelenség, talán akkor még bizonyítható lett volna, ha a térség országgyűlési képviselője, egyben polgármestere odafigyel, esetleg még tüntetést is szervez, de most? Szemet hunyt! Miért? Ezt tessék megvizsgálni! Amúgy, már csak egy parasztvakító koncepció!”
 • 30. eldorádó 2011. február 16. 08:04
  „Lázár nem most találta ki, hogy meg kell vizsgálni a Hód-mezőgazda privatizációt. Pár éve, már itt is olvasható volt, hogy nem tetszik neki ez az ügylet.
  A város gazdálkodását a kormányváltás előtt pár ÁSZ vizsgálat is rendben találta. De, ettől függetlenül természetesen, lehet és kell fikázni a 165Ft-os Frank árfolyamon piacradobott kötvényeinket! Természetesen, arról mély hallgatásban van az ellenzék, hogy a forint alapú hitel-felvételt a megyó-qurcsány kormáyok és MNB kalapálták el...”
 • 29. maci52 2011. február 16. 06:25
  „Ezek a GAZDÁK,de sajnálom őket,állandóan sírnak ,minden ráfizetéses amit termelnek,ezek a csúnya Multis bácsik becsapják őket.
  Pedig a legnagyobb adócsalók ők,mindenféle állami kedvezmények,adó egyéb jár nekik.
  Nem tudni miből tellik szegényeknek téli síelésre,nyári tengerpartra,családon belüli ingatlan panamára??”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdasági stratégiát frissít Vásárhely

A Tram Train, az északi elkerülő és a Hód-Spa építése szerepel a legfontosabb beruházások közt a város gazdasági stratégiájában. Tovább olvasom