Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Feljelentés az élőszárnyas-darálásért

Gráf József földművelésügyi miniszter tegnap vizsgálatot rendelt el az ATEV Zrt.-nél, mivel lapunknak nyilatkozó szemtanúk azt állították, a társaság hódmezővásárhelyi gyárában élve daráltak le madárinfluenzával fertőzött vagy H5N1 vírussal veszélyeztetett területről származó baromfikat.
Állatkínzás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett tegnap Gusztos Péter, az SZDSZ országgyűlési képviselője a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Tuczakov Szilvána, a főkapitányság szóvivője azt mondta, három napjuk van, hogy eldöntsék, elrendelik-e a nyomozást.

Jogi szakértőnk kétségesnek nevezte, hogy az ügyben egyáltalán indul-e büntetőeljárás. Ezt azzal magyarázta, hogy a baromfik megsemmisítésére jogszabály kötelezte az ATEV Zrt.-t. De ha bebizonyosodik, hogy állatkínzás történt, az abban részt vevők vétséget követtek el, és akár két év szabadságvesztésre is ítélhetők.

Mint azt tegnap megírtuk, a madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozására mintegy hatszázezer háziszárnyas elpusztítását rendelték el a múlt hónapban Bács-Kiskun megyében. A csirkék, tyúkok, libák, kacsák és egyéb háziszárnyasok jelentős részét Csongrád megyében, az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi, egyébként a legszigorúbb EU-előírásoknak is megfelelő gyárában semmisítették meg, pontosabban dolgozták fel. Információink szerint a szárnyasok egy részét élve darálták le. Erről lapunknak szemtanúk beszéltek, akik egyúttal titokban készített fotókkal bizonyították állításaikat. A felvételeken – amelyek közül egyet tegnapi számunkban közöltünk – jól látható, hogy élő szárnyasokat továbbít a csigasor a darálóba.

Hátborzongató történet

Az állattenyésztéssel foglalkozó, a Bács-Kiskun megyei Szankon élő Kovács Imréné hátborzongató történeteket mesélt, azt mondta, számos alkalommal látta, hogy az állatokat a környékükön az előírásoktól eltérően gyűjtötték be és szállították el. – Élő szárnyasokat konténerekbe vagy zsákokba dobálva szállítottak el! – mondta még tegnap is indulatos hangon Kovács Imréné.

A gyár igazgatója hivatalosan nem kommentálta információinkat. Az üggyel kapcsolatban Gráf József azt mondta, semmilyen körülmények között nem tartaná megengedhetőnek, hogy élő állatokat dolgozzanak föl. A miniszter tegnapi cikkünk nyomán vizsgálatot rendelt el az ATEV Zrt.-nél. A tárca a délutáni órákban közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy a vásárhelyi üzemben készült jegyzőkönyvek szerint „...a madárinfluenza miatt leölt állatok közül 2006. június 14-én 6 db kacsa, június 25-én 7 db liba életben maradt. Az ATEV Zrt. dolgozói az eseteket észlelve az állatokat az ún. 'fekete övezetben' elkülönítették. A szabályoknak megfelelően értesítették a hatósági állatorvost, aki az állatokat injekcióval elaltatta."

A közlemény kitér arra, hogy „...az üzem dolgozói még a megnövekedett feladatok ellenére is a tőlük elvárható legnagyobb gondossággal jártak el és járnak el a jövőben is. A sajtóban nyilvánosságra került esetben is ez történt." (A tárca vizsgálati eredményéből az következne, hogy informátorunk képein éppen az az „életben maradt" hat kacsa és hét liba szerepel, amelyekről a hivatkozott jegyzőkönyvek megemlékeznek.)

Tegnap a Bács-Kiskun Megyei Állat- egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője, Molnár Zoltán főállatorvos lapunknak azt mondta, a több százezer szárnyas elpusztítása közben előfordult, hogy néhányat nem gázosítottak el, és azok élve kerültek az ATEV-telepre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árverést hirdettek a vásárhelyi alkotók

A hónapokig tartó áradás miatt szinte használhatatlanná váltak a mártélyi holtág mellett a… Tovább olvasom