Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Felmentették Havasi Katalint

Hódmezővásárhely - Felmentette a makói járási bíróság a hódmezővásárhelyi Fidesz-szervezet elnökét, Havasi Katalint első fokon abban a magánvádas perben, amit Havránek Ferenc önkormányzati képviselő indított ellene rágalmazás miatt. Az ok egy két évvel ezelőtt megjelent újsághirdetés, illetve szórólap volt.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Az ügy, mint annak idején megírtuk, 2008-ig nyúlik vissza, ebben az évben hangzott el ugyanis Lázár János akkori polgármester egy közgyűlési felszólalása, amelynek megvágott hanganyaga aztán 2011 elején látott napvilágot. Ez utóbbiból országos ügy lett, Lázár megjegyzése – „akinek nincs semmije, az annyit is ér" – hatalmas botrányt kavart. A politikus azonnal bocsánatot kért szavaiért, de hozzátette: összevágott, meghamisított hangfelvételről van szó, az eredetiből pedig egyértelműen kiderül: a megélhetési politikusokról beszélt.A vásárhelyi Fidesz ekkor jelentetett meg egy hirdetést, amelyben biztatja a helyieket: Havránek Ferenc (Zöld Baloldal) önkormányzati képviselőt, és az azóta megszűnt Rádió X tulajdonosát és egyik munkatársát keressék Lázár János mondatainak nyilvánosságra kerülése miatt – megjelent a fotójuk, a címük, a telefonszámuk is.

Az ügyben először személyes adatokkal való visszaélés miatt tettek feljelentést az érintettek, de ezt az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette az ügyészség. Ezt követően Havránek Ferenc már egyedül indított magánvádas eljárást Havasi Katalin helyi Fidesz-elnök ellen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt, és pénzbüntetés kiszabását kérte. Havránek Ferenc azt mondta: a hirdetés azt sugallta, hogy neki köze van a manipulációhoz, Havasi Katalin és védője, Futó Barnabás viszont úgy érvelt, a hirdetésben ezt nem állították, csupán azt, hogy információi vannak arról, ezt ki követte el – erről pedig ő maga is nyilatkozott korábban. A bíróság végül ez utóbbi érvelést fogadta el: mint elhangzott, a hirdetés nem volt túl elegáns, de semmiképp sem rágalmazás, belefér egy politikai csatározásba. Havasi Katalint így felmentették, a 10 ezer forintos illetéket a magánvádlónak kell megfizetnie.

Az ítéletet Havasi Katalin elfogadta, Havránek Ferenc 3 nap gondolkodási időt kért, hogy döntsön, fellebbez-e.

Olvasóink írták

 • 7. DMagóg 2013. október 24. 17:07
  „Az etika, az erkölcs és az illem példaképei Ők! Remélem, ezért még nem perelnek.”
 • 6. mivan? 2013. október 23. 11:04
  „Nem értem. Tudjuk a politika "néha" mocskos kis hazánkban. Szerintem és ez az én magánvéleményem Lázár ilyet, nem mondhatott volna választott vezetőként. Ezután meghurcolni azért valakit, mert élve demokratikus jogaival nyilvánosságra hoz egy ilyen megnyilatkozást....Még oké, hogy a nevük szerepel egy hirdetésben de hogy a telefonszámuk is!! Ennyi erővel az öszödi beszéd is csak összevágott halandzsa volt. Az a baj ma szerintem, hogy mindig az események utáni mismásolásra helyezzük a hangsúlyt. A kérdés egyszerűbb ennél: Lázár mondott ilyet, vagy nem????”
 • 5. killust 2013. október 23. 08:26
  „"A csősz tolvaj, a bakter rabló, a bíró cinkos."”
 • 4. balihoho 2013. október 23. 08:25
  „A sárdobálás, ami leginkább a vásárhelyi fideszesek erénye, vagy talán, érvelési gyengeségének takarója, nem sért semmit?”
 • 3. csafe 2013. október 22. 16:20
  „1-2 Ilyen időket élünk :-(”
 • 2. Jozsoci 2013. október 22. 15:03
  „A nagy demokráciában a bírák kinevezése és leváltása Hankó Tünde fideszes hatásköre. Így ítélkezzék egy bíró.”
 • 1. pachakuti 2013. október 22. 14:34
  „Egy fideszesnek mindig igaza van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti Emlékezet Hete

A Nemzeti Emlékezet Hete, az Emlékpont őszi rendezvénysorozata kezdődik hétfőn. Tovább olvasom