Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Félmilliárdos beruházáson dolgozik a Hódút Romániában

Hódmezővásárhely - Több beruházáson, így egy közel félmilliárd forintos útépítésen is dolgozik a Hódút Kft. Romániában. A munkával a tervek szerint jövőre készülnek el.
A cég emellett több építkezésen is dolgozik odaát: a határ túloldalán tapasztalható látványos fejlődésből egyelőre nem sok magyarországi vállalkozás veszi ki a részét.

A Hódút Kft. neve összeforrt Hódmezővásárhellyel, de mára ez a párhuzam már nem állja meg a helyét. A cég központja tavaly májusban – mivel túl nagy volt a vásárhelyi ingatlan, és drága a rezsije – átköltözött Szegedre, ahol már korábban is működött főépítés-vezetőség. Vásárhelyen csupán egy javítással, karbantartással foglalkozó géptelep jelzi jelenlétüket, de már szóba került ennek felszámolása, megszüntetése is. Az országos vállalat – amely egyébként a tiszakécskei Vakond cégcsoport tagja – most Romániában is dolgozik.

A cég munkagépei most – többek között – nyolc kilométer utat építenek Aradon. Fotó: Tésik Attila
A cég munkagépei most – többek között – nyolc kilométer utat építenek Aradon.
Fotó: Tésik Attila

– A romániai Nagylakon önkormányzati utat újítunk fel – mondta Nagy Gábor szegedi főépítés-vezető. – A már meglévő, évekkel ezelőtt mások által elkészített útalapra aszfaltozunk, és egyéb ehhez kötődő munkát végzünk el. Ez mintegy 55 millió forintos tétel.

2007-ben kezdődött

A Hódút Kft. az elmúlt esztendőben kezdett külföldön, Romániában is munkát vállalni, eddig más országban nem pályáztak útépítésre. Tavaly Szatmárnémetiben dolgoztak – ott az idén is tevékenykednek –, és a már említett nagylaki és aradi beruházás mellett Borosjenőn parkot alakítanak ki járdákkal, extrémsport-pályával.

A Hódút Kft. békéscsabai főépítés-vezetőségének „nagyobb falat" jutott: 8 millió lejes, közel félmilliárd forintos beruházás Aradon. Erről Vámos Károly békéscsabai fő-építésvezető és Séner Tibor, az aradi munkálatok műszaki vezetője számolt be lapunknak.

– Február végén kezdtük a megvalósítást, várhatóan 2009-ben végzünk a kétéves projekttel – mondta Vámos –, és eddig zökkenőmentes, jó az együttműködés a helyiekkel.

Azok a szakaszok többnyire porosak, a helyiek által törmelékkel feltöltött utak voltak – tudtuk meg Sénertől. A kivitelezés során hat méter széles, kétoldalt szegéllyel, bányakavics-ágyazattal, zúzottkőalappal és két réteg aszfalttal rendelkező utak készülnek majd. A már meglévő járdákat szegéllyel és egy réteg aszfalttal újítják fel, és megépítik a csapadékvíz-elvezető csatornát is. A kapubejárókat is kialakítják, és egy réteg aszfalttal borítják be.

A nyolc kilométernyi út megépítését pályázaton nyerte el a Hódút Kft., amelynek tevékenysége két aradi városrészre, Micalacában tizenhárom, Subcetatéban tíz utcára terjed ki.

Olvasóink írták

 • 4. napsugár 2008. március 23. 16:17
  „furcsa dolognak tartom, hogy mindig az épitkezésekről beszélünk, hogy mennyi átszámlázás stb. történik, de arról soha még nem olvastam hogy a mélyépitésben mekkora korrució van, pedig van,a szegedi vállalkozások mélyépitői tul gyorsan gazdagodtak meg,persze ők az alvállalkozók,ugyanakkor a munkások .huminimálbéren, hétvégén fekete munka, magánházaknál térkövek lerakása stb. megkellene különböztetni a két épitőipart mert nem egy a kettő.”
 • 3. BUDAI JÁNOS 2008. március 22. 18:03
  „Tisztelt HÓDÚT KFT VEZETŐSÉG.
  Ez uton szeretném önöket megkérni ,hogy legyenekszivesek
  segiteni .Nagyon szeretnék önöktől informáciot kapni aról
  hogy -hogyan is lehetne önöktől munkát válalni mivel
  vannak szak és segéd munkásaim.MIIS BÉKÉS MEGYEIEK VAGYUNK
  HELYILEG .BÉKÉS VÁROSÁBAN LAKUNK.06-70-779-35-78”
 • 2. Elégedetlen 2008. március 22. 17:55
  „Én inkább a minőséget nézném meg. Ott mit csinálnak velük, ha s..r munkát végeznek?”
 • 1. Kért Elek 2008. március 22. 08:29
  „Ki kellene vizsgálni,hogy miért tudnak a Magyar útépítők KÜLFÖLDÖN ÓLCSÓBBAN UTAKAT ÉPÍTENI MINT MAGYARORSZÁGON???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első mártélyi húsvét

Mártély - – Nem lesz gond a szembeszomszéddal! – mondta Zámboriné Pintér Szilvia, utalva arra, hogy a mostani mártélyi albérletükkel szemben lévő telken fog állni az új otthonuk. Tovább olvasom