Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Feloszlott a teleházat működtető egyesület

Székkutas - Befejezte a teleház működtetését, és feloszlott a Székkutasért Egyesület. A finanszírozáshoz az önkormányzattól kértek segítséget, de nem sikerült közös nevezőre jutni.

Júniusban bezárt a székkutasi művelődési házban a teleház, amelyet 11 évvel ezelőtt a Székkutasért Egyesület indított útjára. Még februárban azzal kereste meg az egyesület a képviselő-testületet, hogy nem tudja finanszírozni a fenntartást, ezért támogatást kér – hallottuk Szél István polgármestertől.

– Felajánlottuk, hogy beszállunk a rezsiköltségbe, de nem fogadták el. Felkínáltuk, hogy elengedjük a teljes, évi 350 ezer forintos rezsiköltséget, ha 18 éven aluliaktól nem kérnek pénzt a szolgáltatásért. Ez sem felelt meg nekik. Augusztusig 254 ezer forint volt a hátralékuk. Ebből az egyesület végül 187 ezer forintot kifizetett – mondta Szél István, aki nem érti, mi volt az egyesület szándéka a teleházzal. – Nehezményezték, hogy nem kaptak támogatást, de egyik javaslatunkat sem fogadták el. Az egyesület jegyzőkönyvi kivonata sejteti, hogy a fennmaradó 67 ezres tartozás fejében megkapnák a számítógépeket, de konkrétum nincs, pedig az önkormányzat átvenné a működtetést. Ezután a művelődési ház emeletére, a könyvtárba kerülne a teleház, és az elavult gépeket fejlesztenék is 300–400 ezer forintból – tette hozzá a polgármester.

– Megszüntettük a teleházat, és átadjuk a működtetését az önkormányzatnak a 4 számítógéppel együtt. Mindezt a jegyzőkönyv is tartalmazza. Az egyesületet is megszüntettük – jelentette ki Vígh Viktor, a Székkutasért Egyesület volt elnöke. Vígh 2000-ben akkori polgármesterként indította be a teleházat. Azt mondta, az elmúlt években szinte csak pályázatok segítségével tudták fenntartani magukat, végül ez a lehetőség is elkopott, ezért kértek az idén segítséget az önkormányzattól.

Az első ajánlatot, miszerint elengedik a rezsiköltség felét, ha a 14 év aluli látogatóktól nem kérnek pénzt, illetve az önkormányzat második variációját, elengedik az egész költséget, ha a 18 éven aluliaknak ingyen lesz a teleház, azért nem fogadták el, mert így még rosszabb anyagi helyzetbe kerültek volna. Ha csökkentik az egyébként is csökkenő látogatószámból származó bevételünket, akkor hiába a támogatás, még nehezebb lett volna a finanszírozás – fejtette ki. Vígh Viktor elmondta, egyeztetés nem volt az ügyben, a támogatás felelőtlen ígérgetés volt. A 20 tagot számláló egyesület többsége végül úgy döntött: az utolsó fillérjeikből kifizetik, amit tudnak, és befejezik a teleház működtetését.

Olvasóink írták

  • 1. hajnalka 2011. augusztus 30. 21:01
    „Előttem az utódom...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentést tesz Vásárhely a sportcsarnok ügyében

Feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen Vásárhely a PPP-konstrukcióban épült Balogh Imsi Sportcsarnok ügyében – döntött tegnap a városi közgyűlés. Tovább olvasom