Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Félpályás zár a 47-esen

Elkezdődött a tüntetés a 47-es főút szélesítése érdekében: Vásárhely közelében egyhetes, félpályás útlezárást szervezett Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő. A legalább félezer demonstráló szeretné elérni, hogy mielőbb folytatódjon a három éve megszakadt állami beruházás.
Tiltakozó táblákkal és feliratokkal érkeztek a tüntetők. Fotó: Tésik Attila
Legalább ötven autó indult el tegnap reggel 8 óra előtt néhány perccel a vásárhelyi laktanya előtti gyülekezőhelyről, hogy lezárja a 47-es főút Szeged felé vezető sávját Kishomoknál. A békés demonstráció résztvevői Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő hívó szavára álltak ki az út szélére.

Alighogy elértek a kishomoki bolt közelébe, s a kocsik megálltak, máris látható volt az eredmény: feltorlódtak a járművek, kamionok, személygépkocsik, autóbuszok. A szabadon maradó sávon a rendőrök engedték át a forgalmat. A kényszerű várakozás miatt a járművezetők legtöbbje békésen üldögélt a volán mögött, s alig akadt olyan, aki nem tudta, a demonstráció miatt nem haladnak.

– Hallottam a rádióban, hogy miért tüntetnek a vásárhelyiek, s azt hiszem, igazuk van – árulta el a Skodája volánja mögött várakozó Szentesi Ferenc. A Békéscsabáról érkező férfi hozzátette, sokfelé jár az országban, de hasonlóan nagy forgalmú utat csak kettőt tud, a budai Bocskai utat, ahol csak lépésben lehet haladni, illetve az M1-es autópályát.

Lázár János polgármester a média gyűrűjében. Levelet ír a miniszterelnöknek. Fotó: Tésik Attila
– A mi kérésünk nem más, minthogy a kormány haladéktalanul kezdjen az útépítéshez a biztonságunk érdekében és az igazságosság jegyében – jelentette ki helyszíni sajtótájékoztatóján a demonstrációt szervező Lázár János. Vásárhely polgármestere, országgyűlési képviselő szerint nincs ésszerű magyarázat arra, miért kell 3 évig állnia egy megkezdett útépítésnek. A város első embere szerint szégyen, hogy azért kell békés tiltakozást szervezni, hogy folytatódjon egy megkezdett állami beruházás.

Lázár János, aki megértést kér az erre közlekedőktől, nem elégedett meg a demonstráció szervezésével, hanem levelet írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, kérve, hogy soron kívül folytassák a 47-es főút Vásárhely és Algyő közötti szakaszán félbemaradt négysávúsítást.

– Tizenöt esztendeje itt lakom Kishomokon – árulta el a kerékpárral tüntető Bató Sándorné. – Nagyon veszélyes ez az útszakasz, sokan meghaltak már itt.

Dobák Lászlóné Szegedről jött, képviselni az ottani polgári körösöket. – Mindenképpen ki kell használnunk a civil kurázsi eszköztárát. Rokonom és ismerősöm is évtizedek óta jár Vásárhelyre dolgozni, így értük, helyettük is jöttem.


Torlódás

A gazdatüntetés sem mozgatott meg ilyen tömeget, s nem akasztotta meg így a forgalmat, mint a 47-es négysávúsításáért tegnap reggel megkezdett békés demonstráció. A város határában reggel 9-kor 65 tüntető személykocsit számoltunk meg, rajtuk különféle jelszavakkal, s egy-egy nemzetiszín zászlóval. A szomszédos sávon is legalább egy kilométeren csak lassan haladt a forgalom, majd meg-megállt amiatt, hogy a kishomoki részre csak váltakozva engedték a forgalmat. A tüntetők és az utazók békésen álldogáltak, utóbbiak gyakran hangot adtak szimpátiájuknak a demonstrációban résztvevőkkel. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a vasúti átjárókat

Felújítja a két vásárhelyi és a kútvölgyi vasúti átjárót a MÁV, és elvégzi a gyomirtást a város… Tovább olvasom