Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Felruházták a kecskepásztort

Hódmezővásárhely - Bő egy hétig viselte ezt a kapucnis felsőt a vásárhelyi katolikus templom Virág utcai sarkánál álló Kecskepásztor című szobor, mígnem valaki lehúzta róla.
Pedig a szoboröltöztetés nem szentségtörés, ahogy azt két éve a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállítása is bizonyította. Ott épp azokat a Szűz Mária-szobrokat mutatták be, amelyeket a XIX. század közepéig bizony fel-felöltöztettek ük- és dédanyáink – saját kézzel varrt ruhácskákba. A hagyomány oly erős volt, hogy maga Mária Terézia is gyűszűt húzott az ujjára, hogy palástot varrjon a prágai Kisjézusnak.

Kapucnis felső a gyermekalakon. Nem szentségtörés. A szerző felvétele
Kapucnis felső a gyermekalakon. Nem szentségtörés.
A szerző felvétele

A legismertebb felöltöztetett szobor egyébként a brüsszeli Maneken Pis, „akit" először II. Miksa Emmánuel, Németalföld spanyol kormányzója öltöztetett fel 1698. május 1-jén egy helyi cég tiszteletére. A szobrocskának azóta hétszáznál is több ruháját őrzik a közeli múzeumban, köztük elvis presley-st és Mickey egerest is, és saját öltöztetője is van. Hazánk uniós elnöksége idején pedig havonta bújtatták más-más magyar táj népviseletébe. A szoboröltöztetést alighanem Viktória brit királynő vitte túlzásba. A 9 gyermekes uralkodó ruhát húzatott a görög, római és reneszánsz szobrokra, nehogy a látogatók megbotránkozzanak a meztelen márványtestek látványán.

Olvasóink írták

 • 3. mivan? 2011. október 14. 19:50
  „A Rapcsák szoborhoz kéne pár ruhadarab...”
 • 2. Lázárhelyi 2011. október 13. 22:17
  „Volna még itt egy-két alkotás amit le kéne takarni... Rapcsák szobor, kőkorszaki motor a körforgalomban, Lenin a sarkon...”
 • 1. booo 2011. október 13. 17:48
  „Mink a régi úttörőházból hazafele menet mindig vittünk a téren kucorgó Lenin elvtársnak egy guriga WC papírt.
  Emlékszem volt is nagy cirkusz belőle. Akkor ez nekünk gyerekcsíny volt.
  Pár évvel ezelőtt a József Attila szoborra tett valaki egy konzervdobozt meg ha jól láttam némi kenyeret. Amikor megláttam a kocsiból majd kiestem a röhögéstől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos lett a Bessenyei-díj

A vásárhelyi közgyűlés úgy döntött, országos művészeti elismerés lesz a város szülöttéről elnevezett Bessenyei-díj. Tovább olvasom