Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Felújításra, ügyeletre is gyűjtenek a kistelepüléseken

Mindszent - Immár 4 év óta gyűjtenek Mindszenten a bankpalota felújítására – 1,5 millió forint adomány jött össze. Adakozással segítik az orvosi ügyelet működését, de gyűjtenek a testvértelepülés tornatermére is. Mártélyon az iskolát segítik a helyiek, Székkutason egy verseskötet kiadását.
Egyforintosok – jószerivel ebből gyűjtötték össze a mindszentiek azt a 1,5 millió forintot, amelyet a több mint 100 éves bankpalota felújítására szánnak. Még 2008-ban indította a Városvédő és Szépítő Egyesület a gyűjtést. Akkor vonták ki a forgalomból az egy- és kétforintosokat, ezért az aprópénzre számítva hirdették meg a kisváros eddigi leghosszabb gyűjtőakcióját.

– Nemcsak a helyiek, a Mindszentről elszármazottak is megmozdultak a szecessziós épület felújítása érdekében. 4 év elteltével is érkeznek adományok, amelyek az önrész egy részét biztosítanák a pályázathoz. Sajnos még nem akadt igazán jó pályázat – magyarázta Pelyva Sára, a kisváros Civil Tanácsának elnöke. Milyen ügyek mellé állnak a helybeliek?

Iskola, verseskötet

Lassan 1 éve gyűjtenek Mártélyon a helyi iskola működtetésére, eddig mintegy 1,5 millió forint gyűlt össze. A székkutasiak legutóbb egy könyv miatt fogtak össze. Az Egy prímás vallomása című verseskötet kiadásához járultak hozzá úgy, hogy előre megvásárolták.  

Évekkel ezelőtt Angliában tragikus balesetben elhunyt egy mindszenti férfi. Csak a helyiek anyagi segítségével tudta hazahozatni a család – idézte fel Pelyva Sára, arra utalva: nemcsak a köz javára adakoznak, de nem is csak a helyi ügyek miatt fognak össze. A kisváros testvértelepülésén, Csíkmindszenten februárban leégett a tornacsarnok, az újjáépítés költségeihez a mindszentiek is hozzájárulnak, eddig több százezer forint gyűlt össze.

– Ahogy megjelenik a felhívás, úgy kap lendületet az adakozási kedv – hallottuk Lucza Jánostól, aki a mindszenti orvosi ügyelet koordinátora, és a biztonságos működtetésére gyűjtenek. Nemcsak pénzt ajánlanak fel (az elmúlt fél év alatt mintegy 300 ezer forint gyűlt össze), legutóbb 60 ezer forint értékű oxigénreduktorral (nyomáscsökkentő) segítette a helyi Kovács Gépszer az ügyelet működését. A jó ügy mellé odaállnak az emberek, pénztárcától függetlenül – tette hozzá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap a vásárhelyi Agórában

Pályázatot írtak ki az Agóra Tanácsot alkotó kistérségek és települési önkormányzatok, azok közművelődési és kulturális intézményei, valamint civilszervezetei számára. Tovább olvasom