Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Felújítják a vásárhelyi ótemplom orgonáját

Hódmezővásárhely - Karácsonyra ismét megszólalhat a vásárhelyi református ótemplom orgonája, melyen 1993-ban Varnus Xaver már nem tudott, nem mert játszani. A hangszer felújítása a napokban kezdődött el, Paulus Frigyes orgonaépítő-mester az első ütemben a hangszer belső szerkezetét állítja helyre.
Varnus Xaver 1993-ban, magyarországi pályafutása kezdetén a vásárhelyi református ótemplomban akart koncertet adni. A szép számban összegyűlt közönség azonban hiába várakozott, az előadóművész nem szólaltatta meg a hangszert, hanem arra kérte a zenebarátokat, hogy sétáljanak át vele a Kossuth térről a Kálvin téri református újtemplomba. Szokatlan kérését azzal indokolta, hogy már a próbán is beragadtak az ótemplom orgonájának regiszterei, nem működött jól néhány billentyű, és a pedálok egy része sem. Varnus Xaver az újtemplomban nagy sikerű koncertet adott.

Az 1896-ban a szegedi Soukenik János által épített ótemplomi orgona állapota azóta sem javult, sőt felújítása elengedhetetlenné vált. Tavaly már jótékonysági hangversenyeket rendeztek a hangszer felújítása érdekében, és a napokban megkezdődtek a rekonstrukciós munkálatok.

Szőke Ernő kántor a kiszerelt orgonasípokkal. Ezeket is fel kell újítani Fotó: Tésik Attila
Szőke Ernő kántor a kiszerelt orgonasípokkal. Ezeket is fel kell újítani
Fotó: Tésik Attila

– Paulus Frigyes orgonajavító-mester Hajdók Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal orgonareferensének felügyelete mellett már szétszedte a hangszert, és megkezdte a felújítás első ütemét – mondta lapunknak Bán Csaba. Az ótemplom lelkésze hozzátette: ha minden jól megy, karácsonyig elkészülnek a munkálatokkal. A végső határidő azonban jövő február. A jelenlegi felújítás csak a hangszer belső szerkezetét érinti, azaz felújítják a játszóasztalt, a sípokat, a fújtatót. A hangszer szétszerelésekor szembesültek azzal, hogy a több mint százéves faszerkezetben megtelepedtek a szúk és farontó bogarak, azaz ezeket is el kell pusztítani.

Az orgona teljes felújítása 12 millió forintba kerül, erre a célra jelenleg csak 6,2 millió áll az egyházközség rendelkezésére. Az orgonaszekrény külső restaurálása még hátravan, az azonban nem az orgonajavítók, hanem a restaurátor asztalosok feladata lesz.

Szétszóródtak a templom eredeti bútorai

A 2013-ban 300 esztendős ótemplom eredeti bútorai szétszóródtak az idők folyamán. A helyi Tornyai-múzeumban is található a korabeli templomi bútorokból, Szegeden őrzik az egykori szószék tetejét díszítő turul fiókáit, de akad az egykori felszerelési tárgyak közt olyan is, amelyet a fővárosi Néprajzi Múzeumban, illetve Sárospatakon őriznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állandó harc a guanó ellen

Hódmezővásárhely - Kilátástalan harcot folytatnak a guanó ellen a boltosok a vásárhelyi Andrássy úti… Tovább olvasom