Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Felújítják, vagy újat építenek: vásárhelyi dilemma az Andrássy út 1. szám alatti társasházról

Hódmezővásárhely - Egyelőre nem dőlt el, mi lesz a sorsa Hódmezővásárhelyen az Andrássy út 1. szám alatti, 28 éves épületnek, amely lehet, hogy útban van. Az Andrássy út Szent Antal utcáig tartó szakasza sétálóutcává alakul, a hangulatváltozás a házakat is érinti. Ezt vagy úgy, hogy megújul, vagy úgy, hogy lebontják, és másikat építenek helyette.
Az Andrássy út Szent Antal utcáig tartó szakasza a belváros-rehabilitáció következő állomása Vásárhelyen. Erről a csütörtöki közgyűlésen is tárgyaltak, ahol Lázár János polgármester úgy fogalmazott: a koncepció nincs kőbe vésve, ez az úgynevezett nulladik pont. A rekonstrukció érintené az Andrássy út 1. szám alatti, 1983-ban épült társasházat is.

A sétálóutcának szánt rész építészeti és tulajdonosi szempontból is vegyes képet mutat. Az egyeztetéseket elkezdte az önkormányzat, személyesen tárgyalnak minden érintettel.

Eddig jutottak

Hódmezővásárhelyen a Zrínyi utcán, a Kossuth tér egy részén már befejeződtek a munkák, míg a Hódi Pál és a Dr. Rapcsák András utcán hamarosan indul a beruházás. Folyamatban van a Petőfi Sándor Művelődési Központ, a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria és a Városház utcában az új főiskola épületének felújítása – tudtuk meg Makó András aljegyzőtől.

A közgyűlésen kétórás vita zajlott a városrehabilitáció folytatásáról. Elhangzott: az Andrássy út 1. alatti társasház 43 magántulajdonosa közül eddig 31-gyel beszéltek. A 4. emeleten lakó Fuchsné Benák Katalin vállalkozói alkalmazott mindkét alternatívát, a felújítást és az új épület létrehozását is jóváhagyta – ezt tőle tudjuk. Akadtak, akik elutasítottak minden esetleges anyagi terhet, 18-an egyetértettek a felújítással. A lakók a közelmúltban kazáncserével, napkollektoros rásegítéssel korszerűsítették a fűtésrendszert. Többen megemlítették a beszélgetés során, fél életük ehhez a házhoz kötődik. Az ingatlan földszintjén üzletek találhatók, az OTP-vel és az Invitellel április végéig egyeztetnek.

– Az Andrássy út 1. alatt már most többen árulják lakásukat, illetve vannak, akik eladnák az önkormányzatnak, vagy csereingatlant kérnek – mondta Makó András, Vásárhely aljegyzője. – Az egyeztetések még nem fejeződtek be, teljes képet akkor kaphatunk, ha minden tulajdonossal beszéltünk, megismertük véleményüket, elképzeléseiket. A mindenki számára megfelelő megoldás érdekében újabb tárgyalások következhetnek. Az összes érintett ház lakóival felvesszük a kapcsolatot.

Elhangzott: a közterületek rekonstrukciója, új burkolattal való ellátása 2014-ig megvalósulhat, amihez pályázati forrást és állami támogatást is igénybe venne Vásárhely. Szó volt még a közgyűlésen a belváros-rehabilitáció keretében a Sarokház presszó épületének felújításáról, tetőterének beépítéséről, a Szent Antalig terjedő szakaszon található régebbi, rosszabb állapotú házak homlokzati rekonstrukciójáról (városi pénzből), tetőtér beépítéséről, az Andrássy út 2–4–6. mögötti tér rehabilitációjáról és újabb mélygarázs kialakításáról, valamint a Cseresnyés-kollégium felújításáról, más funkciókkal való bővítéséről.

Olvasóink írták

 • 18. killust 2011. április 16. 11:12
  „Egyébként, úgy randa ahogy van....”
 • 17. killust 2011. április 16. 11:10
  „Összefogás!!!”
 • 16. tyúkanyó57 2011. április 14. 08:37
  „Mennyi adósságot akar még a nyakunkba varrni ez a megélhetési politikus? Nem-e munkahelyeket kellene először biztosítani a városnak? Csak a látványból nem lehet mindenkinek megélni.Látvány épületek,terek, sétáló utcák? Utána jön az ember piac?Adok-veszek cselédet?Mert munkahely az nincs.Minden nagy létszámú dolgozót foglalkoztatott gyárat eladtak,tönkre tettek.”
 • 15. airwaves 2011. április 13. 16:45
  „Majd megveszi a város bannerért! Van neki elég...”
 • 14. eldorádó 2011. április 13. 14:49
  „Andrássy 1: Lordok Háza. A szocializmus utolsó sarki bástyája! Bontsuk le!
  De, előbb ócsároljuk az épület műszaki állagát, állítsuk pellengére az ott lakó urbanizálódott kulákokat, értékeljük fel (le) az ingatlan majd üveggyöngyért sajátítsuk ki!
  A helyén teremtsünk munkahelyeket:
  Kaszinónk még nincs...
  :-)
  (csak viccelek)”
 • 13. lenmag 2011. április 12. 11:10
  „a városvezetésen kezd elhatalmasodni a megalománia. ( Lipótmezőt meg bezárták ! Basszus ! )”
 • 12. Cheguevara 2011. április 11. 15:28
  „Családi segítséggel és politikusi fizetéséből lett vagyonos Lázár János
  http://www.origo.hu/itthon/20110411-lazar-janos-vagyona.html”
 • 11. airwaves 2011. április 11. 12:00
  „Én csak azt tudom mondani, hogy ki mit tett le az asztalra, az annyit is ér...
  Milye is van Vásárhelynek? Lassan már csak hitele. Annyit is ér :(”
 • 10. pixelplus 2011. április 11. 09:48
  „ha nem egyezik a stílus akkor nincs mit tenni bontani kell. most még szerencsénk van, azon se csodálkoznék ha azt mondanák, hogy marad az andrássy 1 és lebontják a többit.”
 • 9. totya66 2011. április 11. 09:03
  „8. Pepejeans 2011.04.10. 08:36
  Sajnos el fog hiszen ez egy megélhetési politikus aki csak a pénz után megy, és ott fent többet kap, az adósságot meg itt hagyja a nyakunkon amit csinált!
  De ha elmegy akkor minek erőltetni a látvány beruházásokat, mikor közben éhen dö..lünk??”
 • 8. Pepejeans 2011. április 10. 08:36
  „7. JB007: Elhúzni innen.”
 • 7. JB007 2011. április 09. 22:08
  „A fanyalgóknak semmi sem jó. :)
  Mit kellene még tennie városunk vezérének, hogy megfeleljen nektek?”
 • 6. Cheguevara 2011. április 09. 19:12
  „Bizonytalanság és feltételes mód mindenhol
  nem dőlt el
  mi lesz a sorsa
  lehet, hogy
  vagy úgy vagy úgy
  érintené
  megvalósulhat
  venne”
 • 5. UtólagKapitány 2011. április 09. 19:03
  „azt olyat én mé nem olvasok sosé itt, hogy munkahelyet teremtenek. neeeem, ide látvány szökőkút kell meg parasztvakítás meg csupa idiotizmus. boncsuk le, ez a legjobb megoldás, ja elvégre nem ez a város van a legjobban eladósodva az országban vagy talán még a világban is??? nem ez fogja kirángatni a várost a sz*r gazdasági helyzetéből. ezt a lézert nem lehetne leváltani?”
 • 4. Norman_Bates 2011. április 09. 15:06
  „"Ezt vagy úgy, hogy megújul, vagy úgy, hogy lebontják, és másikat építenek helyette."
  Csak azért, hogy passzoljon az összkép? Hát ekkora kretént baszki, akinek már csak a puszta gondolat átsuhan az agyán, hol élünk, dubajba?
  Ennyire tele vagyunk lóvéval?
  Boncsuk le!... Idióta!”
 • 3. 980815 2011. április 09. 15:05
  „balihoho!
  Én azt hallottam,hogy azért nem használják a mélygarázst,mert túlságosan is jól lett megépítve a lehajtó rész.Állítólag,felakadna az autók alja,ha jönnének kifelé a garázsból.Hangsúlyozom,ezt csak hallottam,nem tényként közlöm.”
 • 2. balihoho 2011. április 09. 13:02
  „Apropó! mélygarázs. Nem biztos hogy szükség van ilyenekre! Az Andrássy utca-Lehel utca sarki épület alatt is van mély garázs. De oda, az épület több évvel ezelőtti átadása óta, még egyetlen személyautó sem hajtott le! Ha valaki be les a rozsdásodó mélygarázs ajtón, csak a szél által évek óta oda hordott szemetet látja. mérne egy ok nyomozást, hogy mi lehet ennek az oka!”
 • 1. Pepejeans 2011. április 09. 12:45
  „Építsenek újat szerintem. Nincs még elég hitele a városnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsébet pónitestvére

Mindszent - Mintha valaki 144 éves lenne: ilyen korosnak számít a shetlandi pónik között Csiri, a… Tovább olvasom