Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Fénysorompó az átjáróban

Hódmezővásárhely - Közel 7 év után meghallgatásra talált a mindszentiek kérése, fénysorompót kapott a Déli utcai vasúti átjáró, amelyben korábban csak andráskereszt volt. Még 2007-ben történt halálos baleset az átjáróban, két fiatal vesztette életét.
Fénysorompót helyeztek ki Mindszenten, a Déli utcai vasúti átjáróban. A napokban még munkások dolgoztak a kisváros bevezető útját és a Dózsa-telepet elválasztó átjáróban, ahol korábban csak andráskereszt volt. Még 2007 októberében egy szegvári és egy mindszenti fiatalember halt meg ott, miután Seat Cordoba autójukkal a szerelvény elé hajtottak.

Ezt követően az önkormányzat többször kezdeményezte a MÁV-nál, hogy fénysorompó biztosítsa az átjárót. A városüzemeltetési csoport és a MÁV szakemberei helyszíni bejárást is tartottak. A vasúttársaság álláspontja az volt: szívesen működtetik a fénysorompót, ám csak akkor, ha a telepítés költségeit az önkormányzat állja. Arra hivatkoztak: a hatályos jogszabályok szerint az átjárót elegendő közúti közlekedési táblákkal jelezni. A kisváros akkori polgármestere, Zsótér István még Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnöknek is írt levelet, s kérte: úgy változtassák meg a jogszabályt, hogy a vasúti átjárók biztonságát szolgáló berendezéseket a jövőben a MÁV-nak kelljen megépítenie. A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter ígérte 2009-ben: a Déli utcai szerkezet építésére 40 millió forintot fordítanak, és hamarosan elkészül a sorompó.

Biztonságosabb lett a vasúti átjáró, hétfőtől próbaüzem. Fotó: Török Anita
Biztonságosabb lett a vasúti átjáró, hétfőtől próbaüzem. Fotó: Török Anita

– Örülök, hogy 7 év után végre vonat által vezérelt fénysorompó került az átjáróba. Hétfőn kezdődik a próbaüzem, ami két hétig tart, így augusztus 25-étől élesben működik a fénysorompó. A beruházás a tervezéssel együtt mintegy 32 millió forintba került. Az önkormányzat azt vállalta, hogy a Déli utca felőli részre kihelyezi a vasúti átjárót jelző táblát, a másik oldalra a MÁV teszi ki, a többi költséget is a társaság állta – mondta lapunknak Zsótér Károly mindszenti polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

64 új kamera Vásárhelyen

Összesen 64 térfigyelő kamerát – köztük speciálisakat, rendszámfelismerőket is – telepítenek szeptember végéig Vásárhelyen. Tovább olvasom