Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Fénysorompó lesz Szikáncson

A tervek szerint jövőre átalakítják a vasúti átjárót Szikáncson – a Vásárhelyhez tartozó tanyaközpontban fénysorompót szerelnek fel. A MÁV és az önkormányzat összesen több mint 30 millió forintot költ a beruházásra, amelynek köszönhetően a buszok újra bejárhatnak a faluba, s nem Szikáncs szélén teszik majd le az ingázókat, köztük sok diákot.
Az ingázókat most csak a falu széléig viszi a busz, onnan gyalogolniuk kell. Fotó: Tésik Attila
Régi probléma oldódhat meg hamarosan Szikáncson: a Vásárhelytől 12 kilométerre lévő tanyaközpont vasúti átjáróját hamarosan átalakítják. A síneken átkelők most csak saját magukban bízhatnak, s alapos szétnézés után mehetnek át a faluba vezető úton. A korszerűtlen átjáró az oka annak is, hogy a megyei közlekedési felügyelet évekkel ezelőtt megszüntette azt az autóbuszjáratot, amely Szikáncs központjába közlekedett. A járművek most a település szélén állnak meg, nem hajtanak át a síneken, így az ingázóknak, köztük sok diáknak is onnan kell begyalogolnia a faluba.

A buszjárat és a vasúti átkelő gondja akkor is felmerült, amikor a szikáncsiak egy része indokokat sorolt a várostól való elszakadásra – törekvésük népszavazással zárult, a többség végül a Vásárhellyel való együtt maradást támogatta. A Magyar Államvasutak Rt. az átjáró átalakításával kapcsolatban mindannyiszor úgy nyilatkozott: a fénysorompó felszerelése túl drága – ha a város áldoz erre a beruházásra, a MÁV vállalja az üzemeltetést. Most azonban úgy tűnik, eredményre vezettek a vasúttársasággal és a közlekedési minisztériummal folytatott egyeztetések: a MÁV jövőre vállalja az átjáró 4 milliós költségű átépítését, és a fénysorompó 30 millió forintos árának felét is kifizeti.

Az összeg másik felét – ahogy arról nemrég a vásárhelyi közgyűlés határozott – az önkormányzat állja. Ennek köszönhetően a menetrendszerű buszjárat ismét bekanyarodhat majd a faluba, és a diákoknak, no meg persze sok munkába járó felnőttnek nem kell majd az országút szélén lévő megállóban várakoznia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérnyomás- és vércukorszintmérés a vásárhelyi romáknál

Több mint kétszáz szülő és gyerek látogatott el a hét végén a romáknak szervezett egészségügyi… Tovább olvasom