Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Fenyvesi nem írt jelentést

Hódmezővásárhely - A közmeghallgatáson tárta nyilvánosság elé történetét Fenyvesi Félix Lajos, akinek neve szerepel a vásárhelyi ügynöklistán. 1978-ban próbálták titkos megbízottnak beszervezni. A költőt Lázár János a tegnapi közmeghallgatáson a város támogatásáról biztosította.
Februárban hozták nyilvánosságra az állambiztonsági szolgálatok vásárhelyi működéséről szóló tanulmányt, amelyben közel 100 ügynök kétharmadát névvel azonosították. Köztük olvasható Fenyvesi Lajosé is, aki Fenyvesi Félix Lajos néven költő-íróként alkot. A közzétett 6-os kartonja szerint 1978. november 23-án szervezték be hazafias, titkos megbízottként kulturális területre.

– Egyetlen sornyi jelentést sem írtam és adtam! – szögezte le Fenyvesi Félix Lajos, aki a tegnapi közmeghallgatáson a nyilvánosság előtt beszélt a múltról. Felháborítónak tartja, hogy a tartótisztek jelentéseit és minősítéseit máig megfellebbezhetetlen igazságként fogadják el.

– A Kádár-rendszert bíráló édesapám idő előtt, űzött vadként halt meg. Evangélikus lelkész bátyám középiskolásokból toborzott kis csoportot maga köré, amit nem nézett jó szemmel a hatalom. Őt 1968-ban agyonverték az állambiztonság emberei – mesélte a család sorsát.

Fenyvesi Félix Lajost a művelődési központ népművelőjeként szervezték be. Fotó: Schmidt Andrea
Fenyvesi Félix Lajost a művelődési központ népművelőjeként szervezték be.
Fotó: Schmidt Andrea

Fenyvesi Félix Lajost 1978 őszén munkahelyén kereste fel egy állambiztonsági tiszt, aki egyszerű nyomozóként mutatkozott be. – Lelkesen magyarázta, hogy Kassákból doktorált, majd egy héttel később ismét bejött a kultúrházba. Ettől a perctől kezdve nem volt nyugtom tőle. A hálójában vergődtem, a legváratlanabb helyeken tűnt fel társaival. Az első alkalommal, amikor ellent akartam neki mondani, úgy vágott vissza a székbe egy jól öltözött tiszt, hogy hátraestem. Féltem, eszembe jutott szegény testvérem tragédiája – mondta.

A tisztet Fenyvesi Félix Lajos a vásárhelyi Bíbó Lajossal, Latinovits Zoltánnal, Pilinszky Jánossal, Nagy Lászlóval foglalkozó rendezvényei bosszantották, de leginkább az, hogy jó kapcsolatban állt a rendszer számára kellemetlenül szókimondó Balczó András olimpikonnal.

– Egy alkalommal késő este éppen elbúcsúztam Balczótól, amikor az ótemplom sötét hátsó részénél három férfi kapott el. Egy héttel később Budapesten épp az Írószövetségtől jöttem ki, amikor betuszkoltak egy autóba, és egy lakásba hurcoltak. Akkor kaptam az első infarktusom...
Fenyvesit végül békén hagyták, beszervezési kartonján 1982-es dátummal az olvasható: „Nem őszinte!" Azaz megfélemlítése nem érte el a célját.

A város támogatja a költőt

Lázár János a tegnapi közgyűlésen Fenyvesi történetét végighallgatva azt közölte: a város mögötte áll, s támogatja további irodalmi tervei megvalósításában.

Olvasóink írták

 • 12. JB007 2010. március 09. 15:00
  „Hmm. A város mögötte áll. Mellette nem...”
 • 11. Én2 2010. március 08. 13:10
  „Ha lj. megbocsájt egynek is akkor kötelessége minden embernek megbocsátani.”
 • 10. skid 2010. március 08. 10:46
  „LJ, az isten megbocsát neki.
  Haleluja”
 • 9. shúméker 2010. március 07. 18:33
  „höhöhö...és van aki ezt a dumát elhiszi?”
 • 8. Én2 2010. március 06. 07:59
  „Vásárhelyen már Petőfit is lecseréli, ő se kell helyette Bessenyeít szereti a pm.”
 • 7. dodó 2010. március 05. 11:37
  „Persz, hogy nem írt!
  Szóban jelentett, az a csúnya tartótiszt meg leírta és aláíratta vele!”
 • 6. totya66 2010. március 05. 09:15
  „Fehér terror - Vörös terror - ilyen terror -olyan terror.
  40 éve azt hitték az a jó, 10 éve azt hiték az a jó 10 év múlva azt hiszük az a jó, aki nem hisz az aktuális rendszerben mindig az lesz a terror áldozata aki pedig a rendszert szolgálja az a "népnyúzó osztályellenség" lesz előbb-utóbb.”
 • 5. Hmmm... 2010. március 05. 08:27
  „Nem szabad konnyelmuen itelkezni. A hatalom mindig mindent elkovet, hogy idejet hosszabbitsa. Barmilyen hatalomrol is van szo. Igazi besugok azok, akik onkent jelentkeznek. Irigy es rosszindulatu emberek voltak, vannak es lesznek mindig kozottunk. Azok, akiket zsarolnak, es ezert kenytelenek "beallni" a sorba, igyekszenek modjat lelni annak, hogy minimalisan vagy egyaltalan ne artsanak masoknak. Nem lehet konnyu igy talpon maradni. Azt sem ertem, ha mar kitrjak az esetek nagy reszet, miert maradhattak megis tovabbra is titkos szakaszok a listarol? Akar artani akartak a listan szereploknek, akar mosdatni a szemelyeket, teljesen tiszta vizet kellene onteni a poharba. Nem lehetnek kivetelek!”
 • 4. Én2 2010. március 05. 07:15
  „Jó lenne már ezt abbahagyni, kár volt Lázárnak elkezdeni, szerintem csak azért tette, hogy kitünjön valamivel meg, hogy Havráneket lejárassa. Ő nem is gondolt a többiekre. Ha egyyeseknek megbocsájt akkor mindenkinek meg kell, különösen aki az apja dolgoaiért nem is felelős, mivel pici gyerek volt.

  Igazságot, vagy hagyjuk abba és azzal törődjünk, hogy a város lakosságának job élete legyen és munkája.!!”
 • 3. portis 2010. március 04. 21:18
  „Beszervezték? - Beszervezték!
  Nem írt jelentést? - Persze hogy nem...itt senki se irt jelentést.... se Csurka, se Martonyi se Járai ...csupa rendes ember!”
 • 2. Filctoll 2010. március 04. 17:53
  „És mi lenne ha ezt az egész ügynökösdit végre lezárná mindenki?! Az az idő elmúlt, nem a múlttal kellene foglakozni hanem a jövővel!
  Szebb jövőt!”
 • 1. Zugbrugiel 2010. március 04. 17:22
  „"1982-es dátummal az olvasható: ,,Nem őszinte!"
  Én nagyon remélem, mindenki úgy gondolja, hogy a 2010-es "kartonján" az áll, hogy őszinte. Jól ismerem és becsülöm Lajost és a munkáját. Nem volt irígylésre méltó sorsa és mégis tisztességes ember, megbízható barát maradt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosult az iskola-igazgató elleni vád

Megszüntette a vagyon elleni bűncselekmény miatt indított eljárást a városi ügyészség Debreczeni Magdolna ügyében. Tovább olvasom