Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Ferenc lehelt életet a két és fél éves Grétába

Hódmezővásárhely - Megtaláltuk azt a fiatalembert, aki megmentette a hétfői vásárhelyi balesetben súlyosan megsérült 2,5 éves kútvölgyi kislány életét. Az apa tegnap arra kérte Lévai Ferencet, hogy legyen Gréta keresztapja, amit elvállalt az életmentő.

– Eredetileg irodai munka várt rám aznap, de a főnököm végül két munkatársammal elküldött Békéscsabára. Nem a 47-es főúton, hanem Csomorkányi úton indultunk. A balesetet nem láttuk, de amikor a közelébe értünk, megpillantottuk a roncsokat. Szörnyű volt – idézte fel a hétfő délelőtt történteket Lévai Ferenc.

Megírtuk: hétfőn egy Ford és egy terepjáró ütközött össze Vásárhely határában, a Csomorkányi úton. A balesetben hárman sérültek meg súlyosan, köztük egy 2,5 éves kútvölgyi kislány, Kovács Gréta, aki édesanyjával autózott Vásárhely felé.

– Azt láttuk, hogy egy férfi telefonál az összetört Ford közelében, egy másik pedig a kocsi ajtaja mellett áll, s valamit csinál. Ezért tovább akartunk hajtani. Aztán megpillantottam, hogy ül valaki a roncsban, ezért mégis megálltunk – mondta tovább a történetet Lévai Ferenc, aki a vásárhelyi ASA Építőipari Kft. ipari padló részlegének művezetője. A 33 éves fiatalembert – akit hétfő óta kerestünk – tegnap egy családtagja segítségével találtuk meg.

Kovács Krisztián tegnap találkozott Lévai Ferenccel, aki megmentette kislánya életét. Fotó: Tésik Attila
Kovács Krisztián tegnap találkozott Lévai Ferenccel, aki megmentette kislánya életét.
Fotó: Tésik Attila

– A Ford kormányánál ülő asszony kiabált, így odaszaladtunk, s míg Lantos Ferenc kollégám beszélt vele, én az anyósülés felé kerültem. Láttam, hogy nagy a baj, már kékült a gyerekülésben ülő kislány szája. Míg Lippai Géza kollégám a mentőket hívta, letéptem a Ford visszapillantó tükrét, odatartottam a kislány orra alá, hogy megnézzem lélegzik-e, de nem csapódott le pára. Nem mertem kivenni az autóból. Még vert a kis szíve, de tudtam, ha nem kap levegőt, nagy baj lesz. Nem haboztam, szájból szájba kezdtem lélegeztetni, egészen addig – szerintem tíz percnél is tovább –, míg ki nem érkeztek a mentők. Egy pillanatig sem gondoltam arra, hogy megmentem ezzel az életét – mondta a vásárhelyi fiatalember.


Kovács Krisztián, Gréta édesapja és Lévai Ferenc tegnap kora délután lapunk segítségével találkozott. Az apa megköszönte a 33 éves fiatalembernek, amit a kislányáért tett. Lévai Ferenc a kislány és édesanyja, Izabella állapota felől érdeklődött, s mielőbbi felépülést kívánt mindkettőjüknek. Kovács Krisztián beszélgetésük végén arra kérte Lévai Ferencet, hogy legyen Gréta keresztapja, amit elvállalt az életmentő vásárhelyi fiatalember, akinek van egy 4 éves kisfia és egy 2 hónapos kislánya.

Stabil Gréta állapota

A súlyosan megsérült 2,5 éves kislány, Kovács Gréta állapota stabil – tudtuk meg tegnap apukájától. Kovács Krisztián elmondta, a szegedi gyermekklinikán influenzajárvány miatt elrendelt látogatási tilalom rájuk is vonatkozik: csak a szülők és a nagyszülők mehetnek be hozzá, más hozzátartozó nem.

Automatikusan cselekedett

Lévai Ferenc azt mondta: automatikusan cselekedett, szerencsére azonnal eszébe jutott, hogy tollal vagy tükörrel meg lehet állapítani, lélegzik-e valaki. A 33 éves fiatalember még soha nem mentette meg senkinek az életét. Az újraélesztésről és a balesetek sérültjeinek ellátásról pedig utoljára 1998-ban tanult, amikor a KRESZ-vizsgájára készült.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. vmagdi 2009. február 20. 14:06
  „Helyen volt az esze es a szive, nagyon sok boldogsagot mindegyikuknek: Ferinek es csaladjanak es a Gretieknek is eppen ugyanugy”
 • 36. Én2 2009. február 20. 12:32
  „Lám-lám mindenki örül, hogy Ferenc ilyen talpraesett. Köszönjük neki, szerencsés lesz az élete biztosan.”
 • 35. trixi11 2009. február 20. 10:42
  „Remélem már jobban van a picike, na meg a többiek........A hősnek gratulálok!”
 • 34. flexsnake 2009. február 20. 10:14
  „23. hozzászólás spann 2009.02.20. 07:02
  Azt hiszem tudom milyen látvány és erről többet nem is kívánok mesélni.
  28. hozzászólás az_aki 2009.02.20. 09:46
  Te meg egy alsóbbrendű senki :p”
 • 33. jotty 2009. február 20. 10:11
  „Minden elismerésem Ferinek!
  A lélekjelenlét nagyon sokat számít egy ilyen esetben.Azok az emberek sem szívtelenek és rosszabbak egy szikra szemet sem akik hasonló helyzetben leblokkolnak és nem tudnak segíteni. Van aki azt mondja,hogy Ő leblokkolt volna és nem tudott volna semmit csinálni,de amikor Isten ne adj belekerülne egy ilyen vagy hasonló helyzetbe,akkor derülne ki igazán!
  Ferinek pedig Jó Egészséget a gyermekei felneveléséhez,akik nagyobb korukban büszkén mesélhetik,hogy az apukájuk egy HŐS és megmentette egy kislány életét.”
 • 32. ametiszt51 2009. február 20. 10:11
  „13-nak
  Sajnos állítólag a rendelkezés úgy szól, hogy csak akkor jár az életmentő emlékérem, ha az illető saját élete kockáztatásával ment meg valakit. Ez egy abszurdum!!
  Hasonló eset történt kb. 1 hónapja egy nyilvános rendezvényen, ahol a közönség soraiból egy személy életét egy ott lévő hölgy mentette meg, de nem kaphat életmentő kitüntetést, mert nem kockáztatta az életét.....
  Mellesleg már nem élne az illető, ha nem adott volna neki szívmasszást, amíg a mentők kiérnek.”
 • 31. barkzso 2009. február 20. 10:06
  „Nagyon szép dolog volt, ez kellene hogy a példa legyen és nem a nemtörődömség és a közöny...
  Ismeretlenül is köszönöm Ferencnek a tettrekészségét és emberségét!”
 • 30. szegedix 2009. február 20. 09:51
  „Köszönjük Ferencnek, hogy megmentett egy életet! Reméljük sok öröme lesz a keresztapaságban is! Sok sikert további életéhez!
  Sok ilyen cikket az újságba! olyat, ami pozitív példát mutat az embereknek. helytállás, mások segítése stb.

  Javaslom, keressenek , találjanak olyan cigány családot akik szépen nevelik a gyermeiket, dolgoznak. Esetleg még másokért is tesznek. Szerintem a jó példa is ragadós. A médiának a pozitív minták közvetitésében is nagy feladata lenne!”
 • 29. nemecsekerno_007 2009. február 20. 09:46
  „Oktatni kéne az alap elsôsegélynyújtást, de készség szinten. Aki emberkkel foglalkozik azoknál meg fôképp.

  Angliában szállodában melóztam egy ideig és ott kiíják a dolgozó fényképe mellé ha életmentô vizsgával rendelkezik. Bizonyos melóknál még jól is jön.
  Mert nyílván nem mindegy. Persze évente vizsgáznak, hogy edzésben legyenek.

  Tanulhatnánk. Amúgy baleseteknél "arany órának" nevezik az elsô órát ami sérülés után eltelik. Ha valaki ezalatt kap ellátást 70-80%-ban életben marad.

  Egyszer Vhelyen az egyik TSZ agronómusa karambolozott, belerohant az ARO-jába egy teherkocsi. Mindez a cég elôtt történt. Nem volt nagyon súlyos a sérülése, viszont ha portás nem szalad ki elsôsegélyt nyújtani akkor már nem élen. Ugyanis a nyelve hátracsuklott és elzárta a torkát, megfulladt volna. Ja és a portás korábban az egészségügyben doldozott, azért tudott segíteni. :)”
 • 28. az_aki 2009. február 20. 09:46
  „flexsnake!
  te egy beképzlet majom vagy!!
  L.F meg egy hős!”
 • 27. Egy_a_sok_közül... 2009. február 20. 09:43
  „Örömmel tölt el, hogy vannak még köztünk ilyen EMBEREK! Minden elismerésem Ferenc!”
 • 26. face 2009. február 20. 09:27
  „Minden elismerésem az úriembernek,akinél ész és szív nagyon összhangban volt,van és biztos lesz is.Vegyünk róla példát!!!”
 • 25. petermeister 2009. február 20. 09:19
  „Flexsnake!
  tényleg nem látod, hogy nagy baj van a fejekben? Normális világban lenne normális, hogy mindenki segítsen, de ez nem normális világ, és bizony vannak olyan okok, amik miatt nem mindenki tudna segíteni. (Leblokkol, rosszul lesz, nem tud mit tenni.) Érdemes lenne belemenni az okokba, de szerintem, az jönne ki, hogy az emberi kapcsolatok olyan szinten nem működnek, hogy az emberek nagy része nem MERNE hozzányúlni, hozzáérni máshoz. Az érintés a mindennapjainkból veszett ki, normál élethelyzetekben, képzeld el a többséget ilyen extrém helyzetben. De igazad van alapjában, örülök, hogy a Te világod tökéletesen működő, de lásd be: nem várhatod el mindenkitől, hogy így cselekedjen. Nézd meg a hozzászólásokat: azok, akik hőstettnek tekintik, valószínűleg nem merték/tudták volna megtenni amit a srác, de ezért nem ítélhetőek el. És épp ezért jár kiemelt gratuláció! Sok-sok ember élete lenne megmenthető, de képtelen rá a társadalom nagy része. Jobbulást minden érintettnek!”
 • 24. gabianya 2009. február 20. 07:39
  „Gratulálok a lélekjelenlétedhez,Nem biztos,hogy mindenki igy tudna cselekedni.Még jó hogy vannak még rendes emberek.A picinek meg jobbulást.Ja meg az anyjának is.”
 • 23. spann 2009. február 20. 07:02
  „Flexsnake!

  Rosszul látod a dolgokat, a lényeg kb az, amit nagypappa leírt. Van olyan helyzet, amikor egy végzett orvos sem tud segíteni, de nem azért, mert nem akar, hanem mert egyszerüen képtelen felfogni, azt amit lát, mert nem ez a szakterülete és nincs felkészülve pl. Itt az a dicséretes, hogy ennek a fiatalembernek olyan lélekjelenléte volt, hogy felismerte a helyzetet és rögtön tudta, hogy mit kell tenni. Láttam én már olyat is aki 2 centis seb látványától elájult, nem azért, mert nem akart segíteni, hanem mert nem birta, mit gondolsz milyen látvány lehet egy összeroncsolódó autóban ülő sérült 2,5 fél éves kislány? Valószínűleg a legtöbb ember nem tudná mit tegyen, de mind segíteni akarna.”
 • 22. spann 2009. február 20. 06:55
  „Szép történet.:)”
 • 21. nagypappa 2009. február 20. 05:05
  „Gratulálok, tényleg minden elismerést megérdemel. Szívszorító volt olvasni a cikket.
  Rászolgált az életmentő kitüntetésre
  De azt gondolom, hogy minden elismerésnél nagyobb kitüntetés, hogy felkérték a keresztapaságra.
  Gréta pedig két születésnapot ünnepelhet minden évben.
  Éljenek soká.
  Jobbulást a másik két sérültnek is. Sajnos azok hogylétéről nem lehet semmit olvasni.

  Sokan nem azért nem segítenek mert közönyösek. Mert nem tudnak segíteni, úgy leblokkolnak, nem tudják mit kell tenni.

  Sajnos egy pár balesetnél, tűzesetnél volt alkalmam segíteni. Mikor megkértem a nézelődők közül valakit, hogy segítsen, soha senki nem mondott nemet. Csak az kell, hogy valaki merje felvállalni az irányítást.”
 • 20. flexsnake 2009. február 20. 04:08
  „Azért furcsállom az ilyen reakciókat mert engem apám arra tanított hogy mindenkinek segíteni kell ha rászorul.
  Persze szép dolog, de ez természetes. Ha nem akkor valami komoly gáz van a fejekben. Ez nem kisebbíti azt amit tett hanem erősen elszomorító, hogy ez van aki számára nem természetes.”
 • 19. smalltown 2009. február 20. 02:07
  „Sajnos nem igaz, hogy mindenki megtenne, tudjuk milyen sokszor az emberek semmit sem tesznek meg a masikert!
  Levai Ferencnek koszonet jar, meghalalni ugysem lehet,amit tett!
  Gyors felepulest a kislanynak es edesanyjanak!”
 • 18. frsbegbie 2009. február 20. 00:24
  „Gratulalok. Batran es okosan cselekedett. Eszlelte hogy oxigen nelkul a kislany nagy bajban lesz, es felismerte annak a veszelyet hogy egy baleseti serultet mozgassunk. Neha nincs mas valasztas ,de ebben az esetben a leheto legjobbat tette. Nem tepte fel az auto ajtajat, nem emelte/rancigalta ki a kislanyt amit sok mas segitokesz ember talan megtett volna( hibasan)
  A mai vilagban elszomorito hogy ez egy hostett, de valojaban az. Az ember elvarna hogy ha a sajat kisgyereke lenne bajban, hasonlo ellatast kapjon, de ez csak hiu abrand.
  Amig az ujsagban jelenik meg cikk arrol hogy telen beszakadt a plaza mogotti to jege ket kisfiu alatt es valaki SEGITETT, az azert sokat elmond a tarsadalomrol. Emberek alltak a parton es mobiltelefonjukkal felvettek volna ahogy a kisgyerekek megfulladnak...
  Megegyszer elismeresem. Szomoru hogy ez elismerest erdemel, de a mai vilagban elismeresem.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horror a vásárhelyi Arany temetőben

Hódmezővásárhely - Feltörték negyedik polgármesterének családi sírboltját, a koporsókat felfeszítették, a maradványokat kiborogatták, elvitték a volt városvezető koponyáját. Tovább olvasom