Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Fertőtlenítés: patthelyzet

Hódmezővásárhely - Egyelőre nincs előrelépés a csőddel fenyegetett megyei települések ügyében. A BS Alfa Bt. – amelynek a 2006-os árvíz utáni fertőtlenítés árával tartoznak a települések – kedden bírósághoz fordult.
A helyi parlamenti képviselők által megkeresett minisztériumok egyelőre nem nyújtottak segédkezet az önkormányzatoknak. A fertőtlenítőcég ügyvezetője és többségi tulajdonosa ismert ember Vásárhelyen.

Bírósághoz fordult tegnap a hódmezővásárhelyi BS Alfa Bt., hogy fizetési meghagyás kibocsátását kérje azok ellen a Csongrád megyei önkormányzatok ellen, amelyek a másfél évvel ezelőtt az árvíz utáni fertőtlenítéssel a céget bízták meg, de az elvégzett munkáért – mivel annak ellenértékét a központi vis maior-keretből nem kapták meg, saját erőből viszont nem tudnak teljesíteni, mert így tönkremennének – azóta sem fizettek. Túri József, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta: az össztartozás mértéke meghaladja a 180 millió forintot. Ugyanakkor még mindig bíznak a békés rendezésben, várják a miniszterelnöki hivatal levelét az ügyben.

A cégről megtudtuk: tizennégy esztendeje működik, többségi tulajdonosa a Vásárhelyen piacgazdaként is ismert egykori önkormányzati képviselő, Samu Ágoston. Túri József is ismert figurája volt a vásárhelyi közéletnek: ő volt az egyik alpolgármester, amikor a közgyűlés 1999-ben felmentette a munkavégzés alól Rapcsák Andrást, és ugyancsak ő volt az, akit a néhai polgármester fia egyszer tettleg bántalmazott. Ma már nem foglalkozik politikával.

A BS Alfa sokféle tevékenységgel foglalkozik. Például kereskedelemmel, de van pékségük, üzemeltettek kantinokat és egy hulladékfeldolgozó üzem építésébe is belefogtak – most ez is áll a pénzügyi gondok miatt. Árvíz utáni fertőtlenítéssel három-négy éve foglalkoznak. Akkor kezdték, amikor volt az emlékezetes romániai árvíz; szállítottak oda fertőtlenítőszereket és a munkába is bekapcsolódtak. Magyarországon a 2006-os Csongrád megyei volt az első ilyen jellegű munkájuk.

Az, hogy nem kapták meg a pénzüket és csődbe mehetnek, nem is csak a cég harminc jelenlegi alkalmazottjának kellemetlen, hanem azoknak az alvállalkozóknak is, akikkel annak idején a fertőtlenítést elvégeztették. Öt cégről van szó, amelyek, mintegy száz-százhúsz embert foglalkoztattak, akik a munkabérük jelentős részét még mindig várják. Amit megkaptak belőle, azt a BS Alfa hitelből fizette ki nekik.

Képviselők segítenek

Két Csongrád megyei országgyűlési képviselő is segítséget ígért az ügyben az érintett településeknek a múlt heti dóci megbeszélésükön: a fideszes Vincze László és a szocialista Bedő Tamás. Vincze László lapunknak azt mondta, levélben fordult a környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez, Fodor Gáborhoz, választ azonban még nem kapott. Vincze készül egy interpellációval is a parlamentben. Bedő az önkormányzati és területfejlesztési minisztériumban a tárcavezetővel és az államtitkárral egyeztetett. Konkrét ígéretet ugyan egyelőre nem kapott, de bízik abban, hogy lesz megoldás. Azt, hogy az ügyben a szaktárca részéről egyelőre nincs előrelépés, a minisztérium sajtóosztálya is megerősítette. Mellesleg – amint már megírtuk – az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lapunknak jelezte, hogy „a településeknek a BS Alfa Bt. által elszámolni kívánt összeg többszörösen meghaladja a hasonló célra az összes többi érintett megyében együttvéve nyújtott támogatás összegét." Ennek ismeretében pedig legalábbis kérdéses a minisztériumok fizetési hajlandósága.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eperjes Károly és az istenes versek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A magyar kultúra napját Eperjes Károly rendhagyó, a XX. századi istenkereső költők műveiből összeállított előadói estjével ünnepelték Vásárhelyen. Tovább olvasom