Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Festő, állatorvos és huszártiszt a lovassport újjáteremtői között

Hódmezővásárhely - Fél évszázaddal ezelőtt egy nyugalmazott huszár ezredes, festőművészek, egykori versenyzők, lótulajdonosok alapították meg a vásárhelyi lovas sportegyesületet a MEDOSZ színeiben. Váratlan minisztériumi segítséget is kaptak.
1961 őszén ifjabb és idősebb vásárhelyiek gondoltak arra, hogy újjá kellene szervezni az akkori világban úri sportnak számító lovassportot Vásárhelyen. Az az időszak a lóellenességéről volt ismert, már csak azért is, mert a mezőgazdaság kollektivizálása együtt járt a gépesítéssel.

Soltész Lajos, az Állami Gazdaság állattenyésztője, Szalai Ferenc festőművész, Szabó Lajos állatorvos és jómagam gondoltunk először arra, hogy ha már megszüntették a helyi méntelepet, alapítanunk kellene egy lovakkal foglalkozó sportegyesületet. Az ötlethez megnyertük a helyi és a megyei vezetőket, akik közül többen is paraszti származásúak voltak, és szerették a lovakat. 1962 januárjában a mai Penna klub helyiségében tartottuk alakuló ülésünket MEDOSZ Sportegyesület lovasszakosztálya néven – vázolta a születés körülményeit az egyik alapító, Lelkes István festőművész, az Aranyági Lovasklub elnökhelyettese. Az alakuló ülésre a fővárosból is jöttek vendégek, akik az utolsó pillanatban toppantak be azzal a rendkívüli hírrel, hogy a Földművelésügyi Minisztérium megalakítja a 22 tagból álló országos lovasiskolai hálózatot, és ezek egyike Vásárhelyen lesz. 10 ló tartásához ígértek összesen 100 ezer forintnyi, akkor hatalmasnak számító összeget.

Lelkes István egy lovas felvonulás fotójával. A szerző felvétele
Lelkes István egy lovas felvonulás fotójával. A szerző felvétele


– Békés, Csongrád és Szolnok megyéből alig tudtuk összeszedni azt a tíz lovat, még Pestről is hozni kellett kettőt. Mini ménesünket az Állami Gazdaságnál helyeztük el, és a Völgy utcai egykori lovasrendőr-istállót kaptuk meg. Számos ma is ismert fiatal is lovagolt nálunk kedvtelésből, így Kószó Péter és testvére, vagy épp a ma saját lovasiskolával rendelkező Berei Béla. Természetesen a felszerelést, a zablákat, nyergeket, kengyeleket is nekünk kellett összegyűjtenünk.

A lovasok munkáját segítette többek között Zöld Béla és Major István egykori lovas rendőr, vitéz Farkasfalvy Farkas Zoltán aranysarkantyús nyugalmazott huszár ezredes, Menyhárt Béla, aki az egykoron híres örkényi lovasiskolában végzett.

– Az első versenyekre, mert nem voltak megfelelő szállító járműveink, még nyereg alatt vittük el a lovakat, de már a hatvanas évek elején rendeztünk mi is pénzdíjas versenyeket. Gyakorlóteret kaptunk a stadion piac melletti részén, később a téglagyári tavak mellett. Amikor a 70-es években Bercsényi lovasszakosztályra változott a nevünk, már a mai, a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centruma melletti pályán gyakorolhattak lovasaink – sorolta Lelkes István.

A lovassport, köszönhetően az alapítók munkájának is, mára fellendült, több lovasfarm is működik a városban és környékén az utóbb Aranyági Ménesként is ismert sportegyesület egykori tagjai révén. A klasszikus egyesületi munkát az Aranyági Lovasklub és a Gulyás Ferenc vezette Bercsényi Lovasklub folytatja, a régi hagyományokat a Kéktói Ménes tulajdonosaként Kucsora István, az Aranyági Ménes egykori vezetője viszi tovább.

Olvasóink írták

  • 1. buckapatkany 2012. június 10. 18:47
    „Tíz éven át szerepelt előadásokkal a Zsennyei Nemzetközi Design Szimpóziumon. Szépirodalommal, novellaírással is foglalkozik. Festészetében a realista hagyományok folytatója. Témavilága az alföldi tájhoz, a tanyák világához kötődik. Elismert lovasképfestő. Alkotott enteriőröket, tájképeket, portrékat és figurális jeleneteket is. Olajtemperán kívül pasztellel, krétával dolgozik. Jelentékeny illusztrátori, grafikusi tevékenysége mellett dolgozott freskórestaurátorként, valamint környezeti arculattervek készítésével és díszlettervezéssel is foglalkozott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naponta 5-6 liter anyatejet adnak le Hódmezővásárhelyen

Az elmúlt években csökkent a leadott mennyiség, ezért várják az édesanyák jelentkezését. Vannak, akik a háztól házig szállítást választják. Tovább olvasom