Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Fiatal női szerzetesek vallanak döntésükről

Lujza nővér sportol, az énekkarral bejárta fél Európát, és udvaroltak is neki. Janka nővér tizenkét éves kora óta tudatosan készült a szerzetesi életre, de soha nem zárkózott el az elől, hogy esetleg megérintheti a szerelem. Fiatalon feladták civil életüket, mert – ahogyan ők fogalmaztak – sokkal többre, magára Istenre találtak.
– Van, akit egy szerzetes nővér láttán, mást egy lelki gyakorlaton érint meg Isten – mondja Lujza nővér, aki vallásos családban nőtt fel Vásárhelyen. Sok szépben volt része, hiszen versenyszerűen sportolt és az iskolai énekkarral bejárta fél Európát. Udvaroltak neki, ő mégis ezt az utat választotta. – Nem volt nehéz lemondani az addigi életemről, hiszen valami sokkal nagyobbra találtam rá – emlékezik vissza a domonkos rendi nővér, aki tizenegy éve tett örök fogadalmat.

Farmernadrág a fehér ruha alatt?

– Az apácákkal ellentétben, mi nem élünk a világtól elzártan. Mindannyiunknak van szakmája, a legtöbben tanítunk. Napjaink imádkozással és hitoktatással telnek – részletezi Lujza nővér. Kérdésünkre, van-e valamilyen világi hobbija, mosolyogva válaszol. – Rendbe lépésem előtt standard és latin-amerikai versenytáncos voltam. A tánc életem része most is, még ha nagyon kevés időm is van rá. Lehet Istennek is táncolni: a meditatív közösségi táncokkal Isten jelenlétében lenni. Néha elmegyek moziba. A nővérekkel megnéztük a Passiót, ami nagy hatással volt rám. Játszóházat szervezünk a gyerekeknek, vagy gitározunk nekik. Televíziót ritkán nézek, akkor is csak olyan műsorokat, aminek a megtekintése fontos a hivatásom betöltéséhez – mondja a nővér, aki fehér habitust és fekete fátylat visel.

Kiből lehet szerzetes?

– Tizennyolc és harmincöt év közötti, érettségizett, ép személyiséggel rendelkező jelentkezőből lehet nővér. Az sem jelent akadályt, ha esetleg volt barátja – fogalmaz a Domonkos Nővérek házfőnöknője, Ármella nővér. Rendüknél egy évig tart a jelöltség. A jelentkezőnek új nevet kell választania, általában a számára legvonzóbb szent után. Majd kétéves újonc időszak következik. Ezután négy évig ideiglenes fogadalmat tehetnek, amit évente meg kell újítani. Csak hét év letelte után következhet az örök fogadalomtétel, ha azt a rend is úgy akarja.

Mint mindenkiben, bennünk is felötlik a kérdés, vajon mi van a fehér ruha alatt? A nővér nem veszi zokon a kíváncsiskodást, készségesen válaszol. – Aláöltözhetünk, hiszen ez egy viszonylag vékony anyag. Farmert azért nem húzunk. Nem muszáj mindig habitusban lennünk, hiszen például utazáshoz civil ruhát is ölthetünk – magyarázza Lujza nővér.

Elhatározás


– Az egyetemi csoporttársaim azt mondták, tisztelnek azért, hogy egy ilyen nagy, életre szóló döntést meg tudtam hozni, ennyire fiatalon – mondja a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek egyik legfiatalabb szerzetese, Janka nővér, aki mindössze huszonhét éves. Tizenkét éves kora óta a szerzetesi életre készült. Az évek múlásával egyre jobban erősödött benne az elhatározás. Bár soha nem zárkózott el az elől, hogy rátaláljon a szerelem.

Új élet, új név


– Előfordulhat, hogy az emberen eluralkodnak az érzelmei. Ezért van a próbaidő, vagyis a jelöltség, amikor még ki lehet lépni a rendből. Számomra azonban az Isten iránti szeretet mindig erősebbnek bizonyult – magyarázza az öt éve fogadalmas nővér, aki a Janka nevet új élete kezdetén választotta. Az eredeti nevem Szilvia, amit nagyon megszerettem, ezért nehéz döntés volt mégis megválnom tőle. Az új azonban többet fejez ki abból, amire vágyom az életemben. A családomtól és a civil barátaimtól nem várom el, hogy a szerzetesi nevemen szólítsanak, hiszen nem így ismertek meg – árulja el a nővér, aki szabadidejében – ami igen kevés – moziba jár, kirándul, vagy barátaival beül egy kávézóba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsótér újra munkába állt

Visszatért több hónapos betegállományából és munkába állt tegnap Mindszent polgármestere. Zsótér… Tovább olvasom