Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Filmes lett a vásárhelyi vegyészből

Hódmezővásárhely - Változatos pályát futott be eddig a vásárhelyi Kardos József. Volt kutatóvegyész, kereskedelmi igazgató, diák holland és amerikai egyetemen, éjjeliőr, titkár, hírbemondó, egy éve pedig dokumentumfilmeket készített. Így fedezte fel Karády Katalin egykori vásárhelyi dublőzének történetét.
Kalandos életet mondhat magáénak az 52 éves Kardos József, aki a Bethlenben érettségizett, majd a budapesti ELTE-re jelentkezett kémia és régész szakra.

– Nem volt ilyen párosítás az egyetemen, így maradt számomra a kutatóvegyészet. 81-ben kaptam meg a diplomámat, majd tizenöt éven át idehaza vettem részt különféle kísérletekben – mondta. Csakhogy doktorálni szeretett volna, de hiába fordult tanulmányai folytatása érdekében állami segítségért. 1988-ban megnősült, s felesége révén kijutottak Amerikába. József ugyan Philadelphiában akart maradni, de felesége rábeszélte: térjenek haza. A következő fél évtizedben egy laboratóriumi műszerekkel foglalkozó cég kereskedelmi igazgatója lett, majd hazatért Vásárhelyre.

– A családom a fővárosban maradt, én meg idehaza nem tudtam elhelyezkedni, úgyhogy dolgoztam éjjeliőrként a csomorkányi templomrom ásatásán, voltam hajnali hírolvasó az egyik helyi rádiónál, de még titkár is. Végül a holland kormány jóvoltából ösztöndíjat kaptam a Wageningeni Egyetemre, majd egy ottani amerikai tanárom tanácsára pályáztam a pennsylvaniai állami egyetemre, ahol végül is megvédtem nagydoktori disszertációmat.

Kardos József legutóbb Karády Katalin vásárhelyi dublőzéről készített filmet. Fotó: Schmidt Andrea
Kardos József legutóbb Karády Katalin vásárhelyi dublőzéről készített filmet.
Fotó: Schmidt Andrea

Amerikában, mint mesélte, „nagy szája miatt" megvonták ösztöndíját, így hajléktalanszállóra költözött. Hogy megéljen, filozófiát és szociológiát tanított, illetve egy bútorgyárban is dolgozott.

– Azóta sem találtam munkát idehaza. Sokfelé jelentkeztem, pályáztam, de a legtöbb helyről még azt sem írták vissza, hogy sajnáljuk. Aztán felfedeztem magamnak a dokumentumfilmezést.

Kardos József Somogyi András operatőr kollégája segítségével készített filmet a szegedi vártemplom ásatása nyomán a régi korok járványos fertőző betegségeiről.

– Nemrégiben rábukkantam könyvtári kutatásom közben Karády Katalin vásárhelyi dublőzére, és elhatároztam: filmet készítek róla. Kiderült, Tűhegyi Kató volt az, akin a világosítók beállították a fényeket Karády jeleneteihez, illetve ő táncolt a színészlegenda Machita című utolsó filmjében. Karádynak ugyanis rosszak voltak a lábai, így Katóéval helyettesítették azokat a közeli felvételeknél – mesélte. Azt is kiderítette Tűhegyi Kató rokonai segítségével, hogy Egressy Katalin és Hegyi Katalin álnéven két filmvígjátékban is szerepelt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töltött csirke a kedves olvasónak

Nem kell fizetni beiratkozáskor, arra se néznek csúnyán, aki későn hozza vissza a könyvet – sőt idővel névre szóló meghívót küldenek neki a főzőcskézésekre, és ő is hozhat süteményt. Tovább olvasom