Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Finnugor genetika Vásárhelyen: Kik a legközelebbi rokonaink?

Hódmezővásárhely - A magyarság származása iránt érdeklődőket várják szeptember 5-én, pénteken, 17 órakor a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központba. Gáspár Róbert az urali nyelvcsalád népességének genetikája címmel, többek között választ keres arra, hogy a köztudatban élő finnugor származáselméletet igazolják-e a legújabb örökléstani vizsgálati eredmények.
Gáspár Róbert Pécsett élő mérnök-kutató szabadidejében foglalkozik az eurázsiai népességek genetikai örökségének vizsgálatával, közel négy esztendeje. Erre gyermekkora óta tartó, a magyarság őstörténete iránti érdeklődése sarkallja. Életének e két eltérő területét nagyon jól össze tudja egyeztetni életében, mert a racionalitás, a mérhető adatok, statisztikák és elemzések hivatásának és hobbijának is szerves részét képezik.

A folyamatosan vitákat gerjesztő magyar származási elmélettel kapcsolatban azt vallja, hogy mint minden tudományágban itt is annak van igaza, aki bizonyítani tudja állításait. Az uráli nyelvcsaládba sorolt populációk és az európai népesség körében végzett korábbi, klasszikus genetikai markereken alapuló munkák alapján, eddig egy uráli, lapp, finn és egy közös európai-magyar csoport volt elkülöníthető egymástól. Előadásában kísérletet tesz ezen vizsgálat megismétlésére a molekuláris genetika eredményei alapján és ismerteti az örökléstan álláspontját a témában.

Olvasóink írták

 • 13. Gáspr Róbert 2008. szeptember 24. 20:14
  „Tisztelr walaki!

  "A dúlások után betelepítettek konkrét helyekről (svábok, tótok, szerbek, görögök...stb.) érkeztek. " És? A magyarok Ön szerint kihaltak a dúlások során?

  "Ön szerint most másodrangúakká vállnának, mert nem hordoznak bizonyos genetikai géneket?"
  Ezt az ostobaságot Ön veti fel. Én soha nem állítottam ilyet.

  "Véleményem szerint kultur és nem fajnemzet vagyunk."
  Ki állította hogy fajnemzet vagyunk?

  "A múlt században volt olyan embercsoport, akik hasonló fajelméleteket gyártott és mi lett a vége. Remélem, sejti mire utalok. Ez a bajom az ilyen tanokkal."
  Hasonló fajleméleteket? Miről beszél??? Szerintem fórumot tévesztett. Ez egy tudományos témájú előadás volt, amin sajnos Ön nem vett részt.”
 • 12. döbbent 2008. szeptember 09. 20:29
  „Ennél gyagyásabb kérdést még nem hallottam.
  Természetesen: a szüleink, testvéreink, gyerekeink...stb.”
 • 11. félnótás 2008. szeptember 09. 09:46
  „Nekünk a legközelebbi rokonaink a dakoták!
  Látható is volt az erre való utalás, mikor az újságok címoldalán megjelenet Dakota-Viktor örökös miniszterelnök-törzsfőnök fényképe. Nyelvi rokonságunk is kétségtelen!
  Nemegyszer hallhattuk az ízes-tahó dakota mondás-montázsokat a régi magyar közmondások helyett.
  Nincs tehát kutatni való!”
 • 10. walaki 2008. szeptember 07. 17:37
  „Tisztelt Gáspár Úr!
  Valahol nagyon sántít ez a történet. A dúlások után betelepítettek konkrét helyekről (svábok, tótok, szerbek, görögök...stb.) érkeztek. Esetleg ők is kazak ősökkel büszkélkednének? Esetleg, akik már generációk óta velünk élnek és magyarnak vallják magukat, Ön szerint most másodrangúakká vállnának, mert nem hordoznak bizonyos genetikai géneket?
  Bocsánat. Ezzel szabad egyet nem értenem? Véleményem szerint kultur és nem fajnemzet vagyunk. Ezt már a történelem párszor előhozta és azok a politikusok, akik ezt nem vették figyelembe, óriásit ártottak a népnek.
  A múlt században volt olyan embercsoport, akik hasonló fajelméleteket gyártott és mi lett a vége. Remélem, sejti mire utalok.
  Ez a bajom az ilyen tanokkal.
  Szép napot.”
 • 9. Gásprá Róbert 2008. szeptember 05. 07:53
  „Kedves emzsr!

  "Érdemes külön kezelni a nyelvrokonságot és a genetikai rokonságot."
  teljes mértékben egyetértek.

  "A földrajzi, történelmi különbségek indokolják a genetikai eltéréseket a nyelvrokonainkhoz viszonyítva. Más népekkel keveredtünk, mert másfelé vonultunk."
  Ha a nyelvrokonságot és a genetikai rokonságot külön kezeljük, akkor miért akarjuk a múltban mégis megfeletetni ezt a kettőt egymásnak, mikor a genetikai ezt a forgatókönyvet sem igazán támogatja?”
 • 8. Gáspár Róbert 2008. szeptember 05. 07:49
  „Kedves epiktetos!

  Kik a legközelebbi nyelvrokonaink Ön szerint?”
 • 7. Gáspr Róbert 2008. szeptember 05. 06:27
  „Kedevs walaki!

  Kedves valaki a legújabb genetikai eredmények szerint a kazakisztáni madjar törzshöz a mai "újratelepített" magyar populáció áll a legközelebb és nem a szomszádos közép-ázsiai népek. Akkor hogy is van ez?

  Üdv,”
 • 6. mai 2008. szeptember 04. 14:59
  „Nem akarom túllihegni, amit első hozzászólásomban írtam, de hozzáteszem, hogy az az ember, aki a CNN-nek, vagy a BBC-nek nyilatkozott (meglepetésemben későn kapcsoltam, hogy a DVD felvevőre kattintsak) mennyire hazai képűnek tűnt. Nem volt rajta semmi kínai beütés. Nem volt rajta semmi jellegzetes mongoloid. Haja sötét barna, oldalrafésült egyenes szálú volt. Arca olyan mérsékeltővi, nem napégette barna, szinte átlag európai. Öltönyében furcsa volt, hogy egy iszlamista független országért szólt.”
 • 5. igor 2008. szeptember 04. 12:07
  „Itt egy oldal, idén voltak a Kazahok is Mo-on. http://www.kurultaj.hu/
  Sok ősi szavunk van, ami egyforma. Pl. alma, szakál, balta.
  Azért mandulaszeműek arrafelé, mert Dzsingisz kán embörei kazah gyévácskákat teherbe ejtették. Olyan mint nálunk a sok törökös vonás. Mondjuk a kazahoknál sok a keverék. Ukrán, kínai, mongol, tatár, türkmén, stb”
 • 4. epiktetos 2008. szeptember 04. 11:15
  „Hát..., ha a nyelvrokonságot firtatom, akkor sem a finnugor áll hozzánk a legközelebb.”
 • 3. walaki 2008. szeptember 04. 10:32
  „Na, ez is vízgereblyézés lesz.
  Kishazánk népességét több soron kiírtották (tatár, török, osztrák...stb.) és újra telepítették. Mis is lett a génekkel?”
 • 2. emzsr 2008. szeptember 04. 09:01
  „Érdemes külön kezelni a nyelvrokonságot és a genetikai rokonságot. A földrajzi, történelmi különbségek indokolják a genetikai eltéréseket a nyelvrokonainkhoz viszonyítva. Más népekkel keveredtünk, mert másfelé vonultunk.”
 • 1. mai 2008. szeptember 04. 07:35
  „Sok helyen találkoztam arra való utalással, hogy a magyarok őshazája valahol Ázsiában Kazahsztán és Kína Uygur nevű nyugati tartománya területére tehető antropologiai jegyek alapján. Nos egy érdekességet említek, amelyre gondolom nem csak én figyeltem fel az olimpiai közvetítések sorában. Kínának két területe okozott politikai gondot autonómia törekvésével: az egyik Tibet, a másik az Ujgur tartomány. Nos az ujgur törekvők Japánban élő vezetőjét nyilatkoztatta egy tévé stáb, s ekkor tátva maradt a szám. A nyilatkozó kb. 40 éves férfi kiállása, arcvonásai (már elnézést a fogalmazásért hátsó gondolatok nélkül) a legszebb magyar férfi cím elnyerésére volna esélyes. Ha Budapesten nyilatkozott volna, senkiben nem merült volna fel, hogy ő más nemzetiséghez tartozó. Ha keressük a genetikai összehasonlító gyökerünket, akkor ettől a férfitől kell megszerezni a genetikai mintát mindenki mást megelőzve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen reggeli csúcsban sincs dugó

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Volán-teleptől, vagyis a várostáblától az 1-es busz tíz perc alatt… Tovább olvasom