Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Fizetős a belvárosi parkolás Vásárhelyen

Jelentősen átalakítják a vásárhelyi belváros forgalmi rendjét. A közgyűlés döntése értelmében fizetőparkolók működnek majd májustól a belvárosban, lesz kerékbilincs és éves bérleti díj is.
Fenekestől felforgatja a vásárhelyi belvárosban eddig megszokott közlekedési és parkolási rendet az a rendelet, amelyet csütörtökön este fogadott el a közgyűlés. A képviselő-testület még össze sem ült, amikor az Andrássy utca városközponti szakaszán már megjelentek az útburkolat festők, és a Spar áruház felőli oldalon a járdára merőlegesen felfestették a leendő pakolókat, a másik oldalra pedig a kerékpárút leendő sávját. A vásárhelyi belvárosban eddig csak annak kellett óránként 100 forintot fizetnie a parkolásért, aki a kirakatsor előtt vagy a Zrínyi utca Fekete Sastól a Nyizsnyai Gusztáv utcáig tartó szakaszán akart várakozni. Májustól megváltozik a helyzet: mindenhol fizetni kell majd a belvárosban.

Az új rendelet célja a belváros tehermentesítése, a levegőszennyezés és a zajterhelés csökkentése, a közlekedés okozta életminőség romlásának megakadályozása. Díjfizetés nélkül csak a mozgáskorlátozottak vagy az őket szállító járművek, illetve a megkülönböztető jelzéssel ellátott vagy közműhibát elhárítók várakozhatnak majd.

A rendelet szerint a parkolási díj a legfrekventáltabb helyeken reggel 8 és délután 5 óra között óránként 120 forint lesz, de évi 250 ezer forintért kizárólagos várakozási hely is bérelhető majd. A fizetőparkolókat a Városellátó Kht. működteti majd, azaz a befolyt összeg a város kasszájába kerül. A pontos részleteket, illetve azt, hogy lesz-e különböző színű övezet, még nem dolgozták ki. Kalocsai Géza, a környezetvédelmi, közlekedési és mezőgazdasági tanácsadó testület elnöke szerint valószínűleg csak egyetlen övezet lesz.

Az önkormányzat szigorítja a szabálytalankodókkal szemben alkalmazható szankciókat is. Így májustól kerékbilincs kerülhet a tilosban parkoló autókra, melynek levételéért 15 ezer forintot kell majd fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely tárgyalni szeretne Gyurcsánnyal az ágyszámokról

Ismét meghívja Hódmezővásárhelyre Gyurcsány Ferencet és Molnár Lajost Lázár János polgármester, a… Tovább olvasom