Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fodor József képe is szerepel a liciten

Fodor József Aratáskor című festményével bővült azoknak a képeknek a sora, melyekre az interneten licitálni lehet. A befolyt összegből a mártélyi képzőművészeti tábor árvíz pusztította épületeit állítanák helyre. A képzőművészeti egyesület egykori elnöke – a 40 évvel ezelőtt indult tábor egyik alapítója – felajánlásával segíti az újjáépítést.
A felkérésnek azonnal eleget tettem, hiszen szívügyem a tábor – mondta műtermében Fodor József. Fotó: Tésik Attila
Egyre több vásárhelyi, mártélyi vagy a két településhez kötődő festőművész dönt úgy, hogy felajánlja néhány munkáját az áradás miatt tönkrement képzőművészeti tábor felújítására. A ww.promenad.hu honlapon közel egy hónapja lehet licitálni ezekre az alkotásokra. Néhány napja a tábor egyik alapítójának, Fodor Józsefnek Aratáskor című munkája is felkerült erre a listára. A művész 2000 és 2005 között volt a Mártélyi Képzőművész Táborok Baráti Körének elnöke.

– Felkértek, s mint a tábor atyja, kötelességemnek éreztem, hogy segítsek. Egy évtizede súlyos anyagi problémával küzd az egyesület. A működéshez szükséges pénzt úgy kell mindig apránként összegyűjteni, ezért is fontos minden felajánlás – árulta el a vásárhelyi festőművész.

Az egykori alapítónak azért esett a választása az Aratáskor című alkotására, mert ennek a mezőgazdasági munkának most van a szezonja. Ezen kívül úgy érezte, hogy ez a festmény méltón képviseli őt.
Az 50X50-es kép kikiáltási ára 50 ezer forint. Több ajánlat is érkezett már a képre: Dékány Tamás vásárhelyi vállalkozó 60 ezer forinttal nyitotta a licitet, amire a tegnap délután három órai állás szerint már rá is ígértek.

– A negyvenesztendős múlttal rendelkező tábornak meg kell maradnia, ezért tettem ajánlatot én is. Ezen kívül jól ismerem és szeretem is Fodor József munkáit, néhány képet már vásároltam tőle – mondta Dékány Tamás.

A művészetpártoló vállalkozó kiemelte, hogy sok neves festő került ki már mártélyi táborból, ezért arra kér mindenkit, aki megteheti, álljon a kezdeményezés mögé.

A képzőművészeti táborért egykoron rengeteget tett volt kollégánk, a 2001-ben elhunyt Czakó János is. Munkatársunk nyolc éven át volt az elnöke a baráti körnek, nyaranta folyamatosan szervezte a tábor életét, az ott folyó alkotómunkát, amelyben festőként maga is részt vett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színjátszó kört alapítottak

Nyomdász az alapítója a vásárhelyi színjátszó körnek, a tagok között pedig akad ének szakos tanár,… Tovább olvasom