Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fogadásból halál: négyen egy rossz csónakkal süllyedtek el

Mártély - Tizenöt évvel ezelőtt négyen fulladtak bele a mártélyi holtágba, mert rossz csónakkal szálltak vízre. Pár éve egy fogadás végződött halállal, az áldozat száz kisfröccsért úszott, de nem ért partot. A vizet tisztelni kell, akkor is, ha nem folyik – mondja a horgászegyesület elnöke, az utóbbi eset szemtanúja.

Több tragikus haláleset történt az elmúlt 15 év alatt a mártélyi Tisza-holtágon. A víz nem játék, tisztelni kell – vallja Bokor János, a vásárhelyi Dobó Ferenc Horgász Egyesület elnöke, akinek sajnos személyes tapasztalatai is vannak.

– Sohasem tudom elfelejteni azt a szerencsétlenséget, amelyben négyen vesztették életüket. Egy késő őszi délután egy nagyon rossz állapotban lévő csónakkal evezett be három gyerek és két felnőtt. Húsz méterre a parttól süllyedtek el. Az egyik fiú tudott úszni, ő megkapaszkodott egy varsakaróban, így sikerült kimenteni. Tizenöt évvel ezelőtt – mint az egyesület titkárát – engem is értesítettek az esetről. A helyszínen voltam, amikor halászhálóval kihúzták a négy áldozatot. Kapaszkodtak a csónak oldalába – idézte fel.

A mártélyi holtág nemcsak szép, veszélyes is lehet. Fotó: Karnok Csaba
A mártélyi holtág nemcsak szép, veszélyes is lehet.
Fotó: Karnok Csaba

Azt az esetet sem tudja kitörölni emlékeiből, amely pár évvel ezelőtt egy mártélyi férfi halálával végződött. Száz kisfröccsben fogadott, hogy átússza a holtágat. – Az egyik söröző társaságával kötött fogadást. Azzal heccelték, hogy nem tudja megcsinálni, aztán pedig nem lehetett lebeszélni róla. Az úszás előtt még meg is borotválkozott. A túlpartra rendben átért, viszont visszafelé 6–8 méter után elsüllyedt. Én is láttam a szerencsétlenséget. Csónakkal siettek a segítségére. Sikerült kiemelni, de hiába próbáltuk újraéleszteni – mesélte Bokor János. A horgászegyesület vezetője szerint sokan nem is gondolják, hogy mennyire veszélyes lehet a holtág. Előfordult, fiatalok azzal szórakoztak, hogy a mólóról nekifutva, egy felfordított csónakon dobbantva ugrottak fejest a vízbe. A holtág fölé magasodó faágakra rögzített kötélről is előszeretettel csobbantak. Nem törődve azzal, hogy a mélyben tuskók lapulnak.

A holtág vize a stranddal szemben, az úgynevezett Gyémánt-kanyarnál a legmélyebb, akár 8 méter is lehet. Bokor János szerint viszont 2 méteres vízben is előfordulhatnak tragédiák.

A holtág legutóbbi áldozatát, a fia megmentésére siető vásárhelyi horgászt a napokban temették.

Olvasóink írták

 • 16. rudi 2010. május 31. 14:26
  „Nem az úszni nem tudás, meg tudás, leginkább a felelőtlen magatartás okozta ezeket a baleseteket. Fiatalok, sok esetben nincs félelem és felelősségérzet, sajnos.”
 • 15. odysseus 2010. május 27. 22:55
  „húzzá a lábodra egy mentőmellényt...”
 • 14. rhyyy 2010. május 27. 21:49
  „szerintem is bele lehet fulladni attól hogy tudsz úszni...
  most képzeld el, hogy famernadrág, cipő. Abban hogy úszol vissza a túlpartról ha elsüllyed a ladik?
  pff gondolom az ügyesebbre gyorsan levezetkőzik a 8 m vízben:)”
 • 13. Lixus_kzs 2010. május 27. 19:23
  „Hétszűnyűkapanyányimonyók!
  Ha rossz csónakkal szálltak vízre az nem a tó hibája, már bocs.”
 • 12. h375317 2010. május 27. 16:10
  „hát nem vagyok szakértő, de szerintem úgy is bele lehet fulladni, hogy az ember tud úszni. Nem kell se részegnek lenni, se fogadni, elég ha nem teljesen tökéletes a szíve és a hideg vizben szívrohamot kap.”
 • 11. odysseus 2010. május 27. 00:00
  „bár Petőfi nem írta sehol, de mégis: ha valaki nem tud úszni, az a vízen viseljen mentőmellényt. A sopánkodó Horgász Egyesület elnöke pedig pl gondoskodhatna arról, hogy megfelelő számú és megfelelő elérhetőségű mentőmellény álljék rendelkezésre, ha már a nagyérdemű nem hajlandó megtanulni úszni.”
 • 10. newdog 2010. május 26. 21:12
  „Ugyan! Repülőre is felül, aki nem tud repülni!”
 • 9. pillecukor 2010. május 26. 14:43
  „mondjuk sose értettem, h aki nem tud úszni, minek szalad víznek, v ül bele csónakba, amikor bármi történhet.”
 • 8. spann 2010. május 26. 13:09
  „Hogyan lehet belefulladni egy holtágba? Sztem csak akkor ha seggrészeg az ember, vagy ha nem tud úszni. Az ilyeneknek meg tényleg semmi keresnivalójuk a vízben.”
 • 7. newdog 2010. május 26. 11:40
  „A fiamért én is az életemet adnám. De a fiú helyében nem biztos, hogy mentem volna azért a nyamvadt botért. A történet ezáltal (szerintem) rávetíthető erre az esetre is, csak ezúttal nem feltétlen a felelőtlen fél volt az, aki a folyó áldozata lett.”
 • 6. varadipal 2010. május 26. 11:18
  „Petőfi ugyan nem pontosan erre értette, de már 1848-ban megírta, hogy..."Ha bár felül a gálya, s alul a víznek árja,azért a víz az úr!"...”
 • 5. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2010. május 26. 10:45
  „4. hozzászólás Lixus_kzs 2010.05.26. 10:18
  Szerintem nem a sokkolás a gáz, hanem, hogy van egy állóvizünk, amibe életveszély belemenni!”
 • 4. Lixus_kzs 2010. május 26. 10:18
  „Most miért kell megint sokkolni az embereket? A színvonal a szokásos...”
 • 3. Én2 2010. május 26. 09:42
  „Szerintem se ildomos összehasonlítani a két esetet. Ég és föld a kettő,.”
 • 2. newdog 2010. május 26. 08:04
  „Sajnos a vége mindegyik esetnek ugyanaz...”
 • 1. caveman91 2010. május 26. 07:51
  „Nem hiszem, hogy célszerű ezt az esetet összehasonlítani a többivel, mert ott eszetlenek haltak meg, ő meg abszolút nem nevezhető annak. Ezt csak azért írom, mert valóban tisztelni kell a vizet, de nem hiszem, hogy az adott pillanatban az apuka tudott volna ennél jobban cselekedni, és, mint horgász, szerintem tisztelte a vizet!
  A lényeg az, hogy szerintem ez egy teljesen más eset volt, mint a cikk elején felsoroltak, amit, sajnos a cikket elolvasva nem úgy érzem, hogy az írő különbözőként kezelne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 mázsa fát vágtak engedély nélkül

A Hódmezőgazda Zrt. biztonsági szolgálatának jelzése alapján állítottak elő a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság járőrei két székkutasi férfit, akik a település külterületén engedély nélkül fát vágtak a hétvégén. Tovább olvasom