Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Fogvatartottak is dolgoznak a Csomiépnél

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. 18 éve foglalkoztat úgynevezett hosszúidősöket a szegedi Csillag börtönből. Jelenleg húszan dolgoznak, négyen pedig szabadulásuk után is a cégnél helyezkedhettek el.
– Tizennyolc éve alkalmazunk fogvatartottakat, úgynevezett hosszúidőseket, akik súlyos bűncselekményt követtek el – mondta Mészáros Antal, a Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. ügyvezető igazgatója. – Olyan tevékenységgel, nehéz fizikai munkával bízzuk meg őket, amit mások nem szívesen vállalnak; a Csillag előző, azóta már elhunyt parancsnokával, Csapó Józseffel egyeztünk meg erről.

A Csillagból érkező hosszúidősek többnyire olyan munkákban vesznek részt, amit mások nem szívesen vállalnak. Archív fotó: Tésik Attila
A Csillagból érkező hosszúidősek többnyire olyan munkákban vesznek részt, amit mások nem szívesen vállalnak. Archív fotó: Tésik Attila

Szigorú követelményeknek kellett megfelelnie a vásárhelyi építőipari cégnek: külön öltözőt, étkezőt kellett biztosítani, a munkát azonban együtt, „vegyesen" végzik. A cél, hogy a hosszúidősöket – a munkán, a közösségben való tartózkodáson keresztül – visszavezessék a civil életbe. Eleinte 5-6 fogvatartott dolgozott a Csomiépnél, az utóbbi 2 évben a létszám 20-ra nőtt, és ezt még növelni akarják, erről a Csillag jelenlegi parancsnokával, Kiszely Pállal egyeztetnek.

– Kedvezők a tapasztalatok, akik kijöhettek és dolgozhattak, megbecsülték magukat, rendesen, lelkiismeretesen végezték feladatukat. Igaz, emberi bánásmódban részesülnek, mert a munka nem a büntetés része. Középvezetőinktől türelmet, toleranciát, nagyobb odafigyelést követel a velük való foglalkozás, de ellenérzés csak az első időszakban volt munkatársainknál, amint megismerkedtek az elítéltekkel, ez elmúlt, ideális a kapcsolat. Többüknek szabad életükre is felajánlottuk, alkalmazzuk őket, és a korábbi fogvatartott munkások közül eddig négyen éltek is ezzel a lehetőséggel – közölte az ügyvezető.

Mészáros Antal megjegyezte: nagyon pozitív mutató a Csomiépnek, hogy azok közül a hosszúidősök közül, akik náluk dolgoztak, senki sem lett visszaeső, nem került újra börtönbe.

Olvasóink írták

 • 4. gthomek 2013. január 07. 21:16
  „Őket nem lehetne közdroidokkal kiváltani ? :D”
 • 3. Lázárhelyi 2013. január 07. 19:55
  „Ledolgoznak napi 8 órát, kapják az ételt, fűtenek rájuk, s már semmi dolguk sincs...
  Ez ám a büntetés! Más dolgozó a napi 8 óra munka után, főz, mos, takarít, neveli a gyermekeit, füvet nyír, másodállást vállal, hogy legyen fedél a feje felett, s legyen étel az asztalán...”
 • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. január 05. 16:57
  „Betonozás után azért tartsunk létszámellenőrzést XD”
 • 1. szunyi 2013. január 04. 18:21
  „Ilyenből kellene minél több!
  Ha valaki vétkezett, akkor a társadalom megbünteti, de ha van esze tesz azért, hogy ezek az emberek vissza tudjanak kerülni a normális társadalmi létbe s így nem okoznak több problémát a társadalomnak, azaz nekünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Facebookon vette észre a rendőr, hogy bántalmaztak egy nőt

A vásárhelyi rendőrség szemérem elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt indított büntetőeljárást egyelőre ismeretlen tettes ellen. Tovább olvasom