Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Fölcsapott huszárnak

Tizenhat fővel alakult újjá az egykor Vásárhelyen is járt Pállfy-huszárcsapat. Vezetőjüket, Mérai Jánost korábban is érdekelte a történelem: hasonmás kiadásként megjelentette Szeremlei Sámuel várostörténeti monográfiáját. Most lóra ült.
Mérai János huszárhadnagy. Az antikvárius egészen közelről akarta tudni, milyen volt a lovas katona élete. Fotó: Korom András
A vásárhelyi Mérai Jánosnak régi szenvedélye a történelem. Az antikváriumáról is ismert fiatalember egyszer már felhívta magára a figyelmet. Saját költségén hasonmás kiadásban megjelentette Szeremlei Sámuel Hód-Mező-Vásárhely története című, ötkötetes városmonográfiáját.

– Történelemmel foglalkozik a baráti köröm, és úgy döntöttünk, hogy hagyományőrzésként a huszárok emlékét is ápoljuk – mondta Mérai. – Mégpedig azzal, hogy felöltjük egyenruhájukat, majd elméletben és a gyakorlatban is megismerkedünk ennek a katonai egységnek az életével, mindennapjaival.

Mérai János hadnagyi egyenruhát, kardot, csákót és csizmát öltött társaival együtt az elmúlt hét végén Vásárhelyen rendezett hagyományőrző napon. Számára, s barátai számára sem volt kérdéses, hogy Pálffy- huszárnak csapnak föl, ugyanis ennek az ezrednek egy-egy százada állomásozott hosszabb időn keresztül az egykori Serház téri laktanyában. A Pálffy-huszárok közel tíz esztendeig állomásoztak a városban. A többi alakulat, azaz, a Ferenc József-, a Vladimír- vagy a Vilmos-huszárok csak egy-két évig tartózkodtak a városban.

A mostani Pálffy-huszárcsapatot megalapító tizenhat fős társaságnak a lovakat sem kell nélkülöznie. Kucsora István kéktói ménesében ülnek nyeregbe rendszeresen.

Persze, nem csak parádéznak a korabeli egyenruhák másaiban. Sokan közülük a huszárok múltját tanulmányozzák, és vannak, akik a magyar küzdősportnak számító barantát, azaz, a birkózást és a botvívást is gyakorolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti kemenceavató

A régiek által csak hat lábként emlegetett építményt, valamint kemencét avattak szombaton a… Tovább olvasom