Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Föld alatti vakondbuli

Hódmezővásárhely - Néhány négyzetméternyi területen majd száz vakondtúrás emelkedett két nap alatt a vásárhelyi Oldalkosár utca egyik füves részén.
Főleg a kisgyerekek örömére, akik közül többen is úgy hiszik, föld alatti bulihoz készül a sok-sok földkúp. Szüleik szerint a vakondok felébredtek téli álmukból, azért szorgoskodnak. Pedig azok nem is alszanak téli álmot – bármilyen hideg van, jól elvannak akár száz méternél is hosszabb, egy méter mélyre ásott föld alatti járataikban.

Vakondtúrások az Oldalkosár utcán. A szerző felvétele
Vakondtúrások az Oldalkosár utcán.
A szerző felvétele

A vakondtúrások száma természetesen összefügg az ásólábú kis állatok számával. Minél több a fő táplálékuknak számító földigiliszta, annál több a vakond. A kertek gazdái felettébb káros állatnak tartják, hiszen kiforgatják a növényeket a talajból. Csakhogy az 1901 óta védett vakond, amelyet tilos irtani, felettébb hasznos. Növényi táplálékot nem fogyaszt, ellenben megeszi a kertben nagy kárt okozó cserebogárpajorokat, csigákat és a lótücsköt is. Kedvenc ételét, a földigilisztát egyetlen harapással teszi mozgásképtelenné, majd éléskamrájába rejti.

Bálint gazda azt javasolja, hogy még akiket zavarnak, azok se akarják elpusztítani. Inkább csak űzzék el a kertjükből. Akár úgy, hogy ássanak le egy sörösüveget a pereméig a földbe. A talajközeli légjárat által a palackban keletkező hangot állítólag egyetlen vakond sem tudja elviselni – gyorsan menekülőre is fogja.

Olvasóink írták

 • 4. dzsorzso 2011. január 15. 14:19
  „Már ők sem tudják elviselni Vásárhelyt menekülnének....”
 • 3. almaszósz 2011. január 14. 19:12
  „A cikk helyszínén minden évben ennyi túrás látható. Évente már ez is egy fix hír.”
 • 2. NTK 2011. január 14. 08:19
  „Nem csak itt ásnak hanem az árvízvédelmi töltések oldalában is. Néhány napja elszörnyedve láttam, hogy mennyi vakondtúrás van a Tisza gáton. Bálint gazda nagy szakember, de sajnos a tanácsa nem sokat ér. A leásott üvegektől én még nem láttam vakond mentes kertet. Ennél sokkal többet ér a negyven centi mélyre lerakott vakondháló. Azon ugyan nem jön át. Akkor van csak baj, ha valahogy fölé kerül mert biztosan összetúr mindent.”
 • 1. sörpocak 2011. január 14. 08:00
  „Ásnak, mert ők sem szeretik a magas talajvizet. Ilyenkor sok megfullad. Ugyanúgy, mint más földalatt lakó állat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórusban énekel a polgármester

Minden kedden a vegyeskar próbájára siet a hivatalból az egyik Csongrád megyei város polgármestere. Tovább olvasom