Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Földig érő kolbásztök Fenesiéknél

Hódmezővásárhely - Az újvárosi városrészben élő vásárhelyi nyugdíjas kőműves, Fenesi János (74) szívesen kertészkedik, közel 40 éve foglalkozik kolbásztöktermesztéssel.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A növény benövi a ház egy részét, az indák felkúsznak a palatetőre, és a lugasról a nagyobb termések szinte a földig érnek – az egyik 2 méteres 10, egy vékonyabb, 2 méter 20 centis 8 kilót nyomott, amikor a közelmúltban leszedték.

– Gyakran eljönnek az emberek hozzánk, mert ilyet ritkán láthatnak – mondta Fenesi János –, az ismerősök közül többen előre „megrendelik, lefoglalják", mert nemcsak dísznek, fogyasztásra is alkalmas.

– Finom rántva, rakottan, főzelékként és töltve is, az íze a cukkinihez hasonló. Érdekes, ha az indán lógó termésből egy darabot levágunk, a seb begyógyul, és tovább nő. Főzésre, sütésre még érett, vagyis zöld állapotban és nagyjából 50-60 centisen jó igazán. Ilyet piacon már nem lehet kapni, bár annak idején – majd 40 éve – ott figyelt fel erre a növényre a párom, és rögtön vett magot is – mondta a feleség, Terézia.

A kolbásztök nemcsak látványos, hanem ízletes is. A szerző felvétele
A kolbásztök nemcsak látványos, hanem ízletes is. A szerző felvétele


Fenesi János még elmondta: egyszer egy indáról összesen 10 méter 60 centi kolbásztököt szüreteltek. Magot is több embernek ajándékoztak, de sem azzal, sem a terméssel nem üzletelnek. – A kétméteres darabokat megőriztük, nem tudnak annyit ígérni, hogy megváljak tőlük.

A kolbásztök igényes: a földet jól elő kell készíteni, a hajtásokat nyesegetni, öntözni, de egy évben akár négyszer-ötször szüretelhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalások miatt nincs kísérőjegy

Az eddigi 100 forintos kísérőjegy helyett 990 forintos, teljes árú belépőt kértek olvasónktól a vásárhelyi Török Sándor Strandfürdőben a hétvégén. Tovább olvasom