Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Földön kívüli szerkezet, vagy valami, amibe pénzt kell bedobni?

Hódmezővásárhely - Egyre vastagabb porréteg és pókháló fedi a vásárhelyi könyvtár előtt évek óta álló fekete szerkezetet. Megkérdeztük a helyieket, és kiderült: a legtöbben nem tudják, hogy mire való a terminál.
– Pénzt kell beledobni? – kérdezett vissza Baranyi Károly, amikor arról érdeklődtünk: szerinte mi áll a Németh
László Városi Könyvtár előtt az Andrássy úton. – Fogalmam sincs, hogy lehet használni, vagy mire való. Naponta megfordulok itt, de nem láttam, hogy bárki is használná.

A bibliotéka előtt magasodó, körülbelül kétméteres szerkezet a könyvtár helyi adatbázis-terminálja. Ezen keresztül lehet éjjel-nappal böngészni a könyvtár kínálatát. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon a vásárhelyi járókelők mit látnak bele a porosodó készülékbe. A terminált valószínűleg nemrégiben használhatták, ugyanis a kereső egyik mezőjébe valaki értelmezhetetlen karaktersort pötyögött.
Balogh Jánosné kitalálta, hogy mi áll a könyvtár előtt. Fotó: Máté Gergely
Balogh Jánosné kitalálta, hogy mi áll a könyvtár előtt. Fotó: Máté Gergely

– Mátrix! – vágta rá Kóródi Ferenc és Petrikó Enikő nevetve, miután jobban megnézték, hogy mi látható a készülék képernyőkímélőjén. – Valamit keresni lehet rajta szerintem. Kicsit olyan, mint a bedobós telefon, de ha használnom kéne, akkor nem próbálnék nyílást keresni rajta – gondolkodott el Ferenc és Enikő.

A legtöbb vásárhelyit valóban a köztéri telefonokra emlékeztette. – Nem vagyok benne biztos, de mintha a telefonáláshoz lenne köze – mondta János. – Ehhez hasonlót láttam már! Turisták nézhettek rajta tömegközlekedési járatokat, egyéb információkat – idézte fel lelkesen Balázsné Ilona.

– Kicsit úgy néz ki a tetejét leszámítva, mint a 2001: Űrodüsszeia című filmben az a nagy, fekete, tégla alakú kő. Amennyire érintetlen, nem lepődnék meg, ha tényleg a világűrből került volna Vásárhelyre – nevetett Szikszai Béla.

Találkoztunk olyan járókelővel is, aki tényleg beletrafált. – Valami könyvtári kereső, nem? – kérdezte bizonytalanul Balogh Jánosné, mire találékonyan az érintőkijelzőhöz lépett. – Mit írjak bele, mit keressek rajta? – érdeklődött mosolyogva.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taxik pótolják a ritkán járó buszokat Vásárhelyen

Taxik pótolják a ritkán járó buszokat Vásárhelyen
A helyi buszok sokszor csak kétóránként járnak, a taxik pedig nyomott áron dolgoznak - így aztán sokan veszik igénybe ezt a szolgáltatást Vásárhelyen. Tovább olvasom