Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Folytatódik a sportcsarnok kálváriája

Hódmezővásárhely - A szerződés szerinti műszaki tartalommal tervezték, építették és működtetik a sportcsarnokot – mondja Kendi Imre, a K'-Art Építész Stúdió Kft. ügyvezetője. A vásárhelyi önkormányzat viszont súlyos szabálytalanságokról, be nem mutatott számlákról, túlárazásról beszél a PPP-konstrukcióban készült aréna kapcsán.
Állnak minden olyan vizsgálat elé, amelyben kizárólag a jogi és a műszaki szempontoknak lesz jelentőségük – olvasható Kendi Imre, a hódmezővásárhelyi K'-Art Építész Stúdió Kft. ügyvezető igazgatójának lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában. Megírtuk: múlt pénteken a közgyűlés úgy döntött, súlyos szerződésszegés miatt szeptember 1-jétől felmondja a szolgáltatási szerződést a város a PPP-konstrukcióban épült Balogh Imsi Sportcsarnok beruházójával, a K'-Arttal. A képviselők arról is határoztak: Vásárhely feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen, mert a gyanú szerint a cég közel 174 millió forinttal túlárazta a beruházást.

– Nemcsak a szerződő felek (minisztérium, vásárhelyi önkormányzat) ellenőrizték, hanem 2009-ben az Állami Számvevőszék is teljes körűen felülvizsgálta a beruházást, és semmilyen lényeges hibát nem tárt fel, nem lehet szó túlárazásról – tudatta továbbá a K'-Art ügyvezetője. „Cégünk szigorúan a nyertes ajánlat és megkötött szerződés szerinti műszaki tartalom alapján tervezte, építette és működteti a sportcsarnokot. (...) Az önkormányzattal a szerződés megkötésétől fogva napi kapcsolatban álltunk, mind a tervezést, mind a kivitelezést, mind az üzemeltetést napi szinten felügyelték, műszakilag ellenőrizték. A város nevében Lázár János polgármester járt el, ő írta alá a szerződéseket. Igényeiket mindig maradéktalanul kielégítettük, és a teljesítéseket teljes körűen dokumentáltuk" – közölte az ügyvezető igazgató. Hangsúlyozta: a szerződés szerint nincs kötelezettségük a beruházási számlák bemutatására. A csarnokot egyébként újabb hitelek fölvételével működtetik, ezzel pótolva a város által 9 hónapja ki nem fizetett szolgáltatási díjat – tette hozzá.

Egyelőre biztosan zárva marad a 3 éve átadott Balogh Imsi Sportcsarnok. Archív fotó: Tésik Attila
Egyelőre biztosan zárva marad a 3 éve átadott Balogh Imsi Sportcsarnok.
Archív fotó: Tésik Attila

A cég megkapta az önkormányzat értesítését, eszerint mától nem használják a 2008-ban átadott létesítményt. Mi lesz a kiürült csarnok sorsa? Kendi Imre erre még nem tudott válaszolni, bízik abban: mihamarabb sikerül megoldást találni.

Tájékoztatják a szülőket

A Balogh Imsi Sportcsarnok helyett mától más sportlétesítményekben tartják meg a HISZK Eötvös József Székhelyintézménybe járó gyerekek tornaóráit, minderről tájékoztatják a szülőket. Az átszervezés nem befolyásolja az oktatást – tudtuk meg a polgármesteri hivatalban. A sportcsarnokot használó egyesületek munkájába a város nem szól bele, maguk döntenek arról, hol tartják edzéseiket.

A szerződést az akkori Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól kapott PPP-konstrukcióban kötötte meg a város, ebben a létesítési költségekről az ajánlattevőnek nem kellett nyilatkoznia, csupán a szolgáltatási díjra tettek ajánlatot. A magánberuházó megépíti, üzemelteti a létesítményt, amelyet egy meghatározott – az állam és az önkormányzat által fizetett szolgáltatási díj ellenében – használatra átad a városnak, így visszakapja az építésre és az üzemeltetésre fordított pénzét – fejtette ki Végh Ibolya, Vásárhely aljegyzője. Elmondta: a szolgáltatási díjban a beruházó azt vette alapul, hogy 836 millióból épült a sportcsarnok, az igazságügyi műszaki szakértő véleménye szerint viszont nem volt több 662,5 milliónál. Vásárhely és az állam így közel 174 millióval többet fizethetett volna – tette hozzá.

– Hazugság, hogy az Állami Számvevőszék teljes körűen felülvizsgálta a beruházást – mondta az aljegyző. – Az ÁSZ nem műszaki szakértőként járt el, nem vizsgálta a műszaki tartalmat. Ha valóban minden rendben van, miért zárkózik el Kendi Imre a számlák bemutatásától, amelyek alapján igazolhatná, hogy valóban 836 millióból épült a sportcsarnok? – tette fel a kérdést az aljegyző. Hangsúlyozta: a szerződés szerint a városnak joga van betekinteni az építés költségeit igazoló iratokba, ezt viszont a beruházó megtagadta. Az építés során pedig csak a fizikai megvalósulás tekintetében volt lehetősége a városnak ellenőrzésre.

– Onnantól, hogy belső ellenőrzést rendeltünk el, és a cég elzárkózott az építés költségeinek igazolásától, nem törlesztjük a havi részletet. Egyetlen forintot sem fizetünk addig, amíg a bíróság a beruházás valós értékét meg nem állapítja – mondta az aljegyző.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. DMagóg 2011. szeptember 04. 14:17
  „Ámokfutás, egy(?) ámokfutóval.”
 • 35. abcdef 2011. szeptember 04. 10:39
  „A létesítmény iskolai tornaterem létesítéséhez kapott pályázati támogatást. A város ezt feltupírozta "sportcsarnokká". Ez valamilyen szempontból még érthető is volna. De most ott áll a szakközépiskola tornaterem nélkül, rosszabb helyzetben, mint az építés előtt. Azt a legcsökevényesebb elmének is be kell látnia, hogy egy sportcsarnok üzemeltetése sokkal több ráfordítást igényel, mint egy tornaterem. Ha a város magas vezetői úgy határoztak, hogy városközponti - egyébként praktikus szempontból sem odaillő - sportcsarnokkal fényezik magukat, akkor el kell vinniük a balhét. Amit vállaltak, teljesítsék.Fel sem merem tételezni, hogy a szerződést nem kellő felelősségtudattal kötötték meg. Egyébként az nem megoldás, hogy meghatározzák, hogy hova máshova kell a gyerekeknek tornaórára járni.”
 • 34. bobleeswagger2011 2011. szeptember 03. 11:16
  „Megírom újra,hátha megjelenítitek végre:
  Városok lakossága 2009-ben valamint az azokban működő nb1-es klubok!Zárójelben a lakosság.
  Íme: Csúrgó(5290)ffi kézi,Körmend(12028)ffi kosár,Balatonfüred(13422)ffi kézi,Mezőkövesd(16905)ffi kézi,Paks(19833)ffi kosár,foci,Siófok(24222)női kézi,foci,Tata(24902)ffi kézi,Orosháza(30332)ffi kézi,Pápa(32664)foci,Vác(33381)női kézi,Szekszárd(33883)női kézi,Cegléd(38318)női kosár,Dunaújváros(48462)női-ffi kézi!
  HÓDMEZŐVÁSÁRHELY 47258 FŐ!KÉT ÜRESEN TÁTONGÓ SPORTCSARNOK,NB1-ES CSAPAT SEHOL.
  EGY NB1/B-BEN SZENVEDŐ VÍZIPÓLÓ,ÉS EGY NB3-BAN SZERENCSÉTLENKEDŐ FOCICSAPAT.KÉT ÉV MÚLVA ÚJ STADIONT KAPNAK!!!
  EZ VAN NEKÜNK+EMLÉKPONT+FELÚJÍTOTT ALFÖLDI GALÉRIA ,TORNYAI MÚZEUM+SÉTÁLÓUTCA+EGY POLGÁRMESTER”
 • 33. cicas 2011. szeptember 02. 13:23
  „ok, lézer jános elvtelen módon meggondolta magát, és kendi vmlyen elutasítása után már nem barát. de nem lehetséges hogy valóban nem került mégsem annyiba mint állítják? nem lehet hogy a koncon összevesztek és a nagyobb kutya harap most? nem lehet hogy kendi barátunk tulzottan éhes lett?”
 • 32. Én2 2011. szeptember 02. 12:50
  „Valószínűleg Balogh Imsi tanárúr szégyelné, hogy a pm. a Bethlenbe járt.
  harsona 2011 - isten beszélne belőled bárcsak menne de legutóbb úgy nyilatkozott már, hogy nem megy el, hiszen itt van az aranybánya.
  Gongko egy részét megvásárolta Kendi, Lázár előtt, nem az övé volt az elsőbbség, ez nagy baj, ez nagyon fáj neki.”
 • 31. macs 2011. szeptember 02. 12:46
  „Amikor a város döntött a beruházásról, készült hosszútávú hasznosítási terv? Ennek a tervnek voltak különféle feltételezésekkel élő kockázatelemzései? Voltak olyan cenáriók, mi lesz, ha ez vagy az történik? Azt fel sem merem tételezni, hogy csak úgy belevágtak egy ekkora beruházásba.”
 • 30. harsona2011 2011. szeptember 02. 11:48
  „28. eldorádó 2011.09.02. 09:18

  Hát erről ennyit ...”
 • 29. harsona2011 2011. szeptember 02. 11:21
  „moderálva offtopic”
 • 28. eldorádó 2011. szeptember 02. 09:18
  „26. harsona2011 2011.09.02. 07:23
  Kinek a helyére?

  http://hvg.hu/itthon/20110715_pinter_nem_tudok_arrol_beteg_lennek
  "a belügyér cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek gyógyíthatatlan, daganatos betegségéről keringenek. ,,Úgy látszik, sokan reménykednek, de én nagyon jól érzem magam. Nem járok orvoshoz, gyógyszert sem szedek. Sportolok, egészséges életet élek, és nem tudok arról, hogy beteg lennék."”
 • 27. totya66 2011. szeptember 02. 09:11
  „"Az új sportcsarnok PPP-konstrukcióban épül fel. Vagyis a beruházás teljes költségét, több mint 700 millió forintot a kivitelező K-Art Építészeti Stúdió vállalja magára. Az átadást követően - 2008-ban veheti birtokba az intézményt Vásárhely. A sportcsarnokot tizenöt évig bérli a város." (Délmagyar archívum)
  Érdekes hogy ezt Lázár a saját ötleteként adta elő, és mondta hogy neki köszönhetően mennyit spórol a város.
  A másik 700 millió sok, mikor a Lázár által befektetőként képviselt szálloda csak 800 milliós támogatást kapott, ráadásul egy egy körforgalom építése is 100 millió körül van??”
 • 26. harsona2011 2011. szeptember 02. 07:23
  „Rövidesen megoldódik ez a probléma is: Lázár úr Budapestre teszi át székhelyét a közeljövőben.”
 • 25. kötekedő 2011. szeptember 01. 20:51
  „Ha L. J. anno aláírta azokat a papírokat és most utólag kiderül, hogy nincsenek a dolgok rendben, akkor ugyanolyan felelős Ő is a hibás döntésekért. Vajon milyen bünti jár érte neki? Ja Ő a mi-kutyánk-kölke, neki nem eshet baja. Szemét banda!”
 • 24. dblaci 2011. szeptember 01. 20:14
  „Jaj Lázár... Hát igen, ő tipikusan mindig igazat mond :D Ennyit erről. Nem tudom mi ez az egész balhé, de Lázár mindig hazudik, tehát valószínűleg most is.”
 • 23. terminátor 2011. szeptember 01. 16:43
  „Nem tudom mennyire pletyka, de azt hallani hogy Kendi vásárolta meg Schleiffer részét a Gingkoban, és ezzel bőszítette fel Őpökhendiségét.”
 • 22. booo 2011. szeptember 01. 16:13
  „"....nem törlesztjük a havi részletet...." - A cikkből én azt olvasom ki, hogy már 9 (!) hónapja nem fizet az Önkormányzat.
  A sportcsarnok névadója biztos nem örülne az egész cirkusznak. Próbálom az eseményeket nyomon követni, de már előre látom, hogy biztos van valami a háttérben ami a feszültséget okozhatja. Előbb vagy utóbb valaki meg kiborítja majd a bilit. Akkor aztán lesz hadd el hadd !”
 • 21. F&F 2011. szeptember 01. 15:18
  „"A sportcsarnokot használó egyesületek munkájába a város nem szól bele, maguk döntenek arról, hol tartják edzéseiket." Nem szól bele! :D Hihető!!!”
 • 20. deszkás 2011. szeptember 01. 14:35
  „Az kérdezze akinek 6 anyja van.”
 • 19. cicas 2011. szeptember 01. 14:06
  „Kendi azt gondolta, hogy csak a Keresztapa kér egyszer valamit. Hát nem. Így Kendi barátunk megtanulta, amit rengetegen tudunk: INGYEN EBÉD NINCS !!!
  De azért ne sajnáljuk Kendi barátunkat, a túlszámlázásból jutott a Gingko-szállodába is. Ismerve a fajtáját, még 660 millába sem került neki a csar nok.”
 • 18. DMagóg 2011. szeptember 01. 13:55
  „17. deszkás 2011.09.01. 13:15: "DEMAGÓG! Bizti a gyúcsáni kéz?"
  Kérdezd Petikét! Rögtön biztos!”
 • 17. deszkás 2011. szeptember 01. 13:15
  „DEMAGÓG! Bizti a gyúcsáni kéz?”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

86 új interaktív tábla Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - 124 millió forintból valósult meg az az informatikai fejlesztés, amelynek… Tovább olvasom