Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Forgalmi káosz a vásárhelyi kórháznál

Olykor a mentő sem tud bejutni a vásárhelyi Erzsébet-kórházba a Dr. Imre József utcában parkoló autók miatt. A sofőrök a várakozni tilos tábla ellenére otthagyják gépjárműveiket. Az érintettek háromféle megoldáson gondolkodnak: egyirányúsítani kellene az utcát, vagy meg kellene engedni a parkolást az udvaron – esetleg új bejáratot építhetnének a mentőknek.
Nem egyszerű közlekedni a Dr. Imre József utcában – pedig sokszor minden perc számít. Fotó: Tésik Attila
A várakozni tilos tábla körül tizenegy autót számoltunk meg tegnap délelőtt a vásárhelyi Dr. Imre József utcában, az Erzsébet-kórháznál. Ez nem jelentene gondot, ha a sofőrök betartva a szabályokat, nem hagynák el a gépjárműveiket, s öt perc után továbbállnának. Csakhogy ez nem így történik. Egy férfit azért találtunk, aki bár nem ült az autójában, de mellette várakozott. Azt mondta, nem marad sokáig, és amióta itt van, megfigyelte, hogy többen tényleg csak néhány percig maradnak a kórházban. Nem éri meg igénybe venni a közeli Zrínyi utcai parkolót, mert ott 90 forintot kell fizetni egy óráért.

Az egymás után sorakozó, magukra hagyott gépjárművek viszont nem egyszer okoztak már problémát a mentőknek, akik csak nehezen tudták megközelíteni a kórházat. Mindezt többször is jelezték már a vásárhelyi rendőrkapitányságnak. Ezt Dezső József is megerősítette. A rendőrkapitány úgy véli, az önkormányzatnak és magának az egészségügyi intézménynek közösen kellene megtalálnia a megoldást. A várakozni tilos tábla egyértelműen a mentők bejutását segítené elő – már ha az autósok figyelembe vennék.

A mentő esete a tolatókocsival

Előfordult, hogy a villogó, szirénázó mentőautónak rükvercben igyekezett szabad utat biztosítani egy autós, de szegény idegességében alig tudta megfelelő sebességbe tenni járművét és csak szerencsétlenkedett – mesélte tegnap a kórház udvarán Kalocsai Géza, vásárhelyi települési képviselő. A városatya saját szemével látta a történetet. Azt is hozzátette: az utcában parkoló autók miatt egysávosra szűkült úton nem is tudta volna kikerülni a mentő a vele szembe érkező autót. Jó maga nap, mint nap a kórházba jár ebédelni, s a közeli Kohán György utcán szokott parkolni, mondván: ott hely is van, s fizetni sem kell. A képviselő szerint egyébként egy, a mentők számára kialakított bejárat jelentené a megoldást.

Az is igaz, hogy a fizetőparkoló elég messze van a kórház bejáratától, így ha egy súlyosabb sérültet szállít a hozzátartozó, akkor bizony a kapu közelében fog megállni. Dezső József azt is elmondta: pontosan az ilyen esetek miatt általában mérlegelik a rendőrök, hogy megbüntetik-e az autóst, vagy csak figyelmeztetik. A helyszíni bírság maximum 10 ezer forint, a szabálysértési feljelentés összege pedig akár 30 ezer forint is lehet.

Figyelik a Dr. Imre József utcát a vásárhelyi közterület-felügyelők is. Vezetőjük, Kőrösi Zoltán arra hívja fel a figyelmet, hogy az autós behajthat a kórház udvarára, de csak addig maradhat ott, amíg kiszáll az utasa, utána kint kell várakoznia.

Komoly problémának tartja a parkoló autók ügyét a kórház főigazgatója, Kallai Árpád is. Épp a napokban tárgyal a helyzet megoldásáról. Az utca egyirányúsítása mellett más lehetőségek is lennének. Például egy másik bejáraton szállíthatnák a kórházba a betegeket a mentők. Az új kapu kialakítása persze költségekkel járna. Ugyanakkor megoldás lehet az is, ha az intézmény udvarára parkolhatnának az autósok, akik ezt 20 percig ingyen tehetnék meg, utána viszont díjat fizetnének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenet és újra átélt múlt

A középiskolásoknak már csupán történelem, szüleiknek viszont maga az átélt valóság –… Tovább olvasom