Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Forrásvizet palackoznak a vásárhelyi malomban

Hódmezővásárhely - Igazi kincset, nagy tisztaságú forrásvizet talált udvari kútjában a vásárhelyi malom. Az üzemben – ahol tavaly óta nem őrölnek – már folyik a Vásárhelyi Forrásvíz palackozójának próbaüzeme.
Még tavaly állította le az őrlést a vásárhelyi malomban a Véka '96 Kft. többségi tulajdonosa, a Hajdú Gabona Zrt. Az országban kilenc malommal rendelkező cég a részvénytársaságba olvasztotta a kft.-t, s a malom leállításakor huszonöt dolgozójától vált meg.

– Nem volt hatékony a termelés, és a matuzsálemi korú gépeken korszerűtlennek is számított. Mára csak a takarmány- és lisztkereskedelem maradt, illetve működik gabonatárolási és kereskedelmi céllal a 20 ezer tonnás vasbeton silónk. A termelőüzem leállása miatt így felszabadult az 1000 tonnás lisztraktár egy része – avatott be a palackozóüzem létesítésének előzményeibe Nyilasi Endre regionális igazgató. Hozzátette, ekkor merült fel a gondolat, hogy a malom udvarán működő 293 méter mély kút vizét be kellene vizsgáltatni. Ez a kút szolgáltatta eddig az ipari vizet számukra. Hamar kiderült: a kút olyan kiváló minőségű vizet ad, amely alkalmas arra, hogy forrásvízként palackozzák.

Még csak a próbaüzem folyik a palackozóban. Fotó: Tésik Attila (Képgaléria)

– A forrásvíz magasabb minőségű, mint az ásványvíz – mondta Nyilasi Endre –, ebből Magyarországon csak háromfélét (Fonyódi, Harmatvíz, Nestlé Aquarel) palackoznak, s miután a kutunknak megfelelő a vízhozama, ezért döntöttünk úgy, megépítjük a palackozóüzemet. Ez a lisztraktár legszigorúbb előírásoknak megfelelően átalakított emeleti részén működik.

Az üzemben jelenleg még csak a próbatermelés folyik. Műszakonként négy dolgozó asszisztálása mellett automata gépek dolgoznak, hogy a kút kezelésen átesett vize enyhe vagy dús formában fél, illetve másfél literes palackba kerüljön.

Óránként 1500-2000 palack

Nyilasi Endre elmondta: bár mindenféle hatósági engedélyt beszereztek, a termelés csak a hónap vége felé indul el, s akkor óránkénti 1500-2000 palackot töltenek tele két műszakban. Az igények emelkedésével akár három műszakban is dolgozhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létszámleépítés, kerékpárút-építés a közgyűlés előtt

Hódmezővásárhely - A középiskolák összevonásakor 17 és fél álláshely szűnik meg Vásárhelyen –… Tovább olvasom