Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Forró hangulatban zajlott a romák közmeghallgatása

„Burkolt rasszistának" titulálta Jankovics Zoltán, a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat tagja a városi önkormányzatot a szombaton rendezett közmeghallgatáson. Ezt a jelenlévő képviselő, Kis Irén határozottan visszautasította. Ezenkívül az Észak utcai lakások rossz állapotáról, a romák megkülönböztetéséről és a jövő évi szavazásról esett még szó.
Bár annyian nem jöttek el, mint tavaly, a hangulat mégis forró volt. Fotó: Schmidt Andrea
Kisebb késéssel kezdték, de megtartották szombaton kora délután a vásárhelyi Kossuth Olvasókörben a cigány kisebbségi önkormányzat közmeghallgatását. A levezető elnök, Baranyai Antal szerint tavaly jóval többen voltak kíváncsiak a rendezvényre, mert most igen sok szék üres maradt a teremben.

– Néhány vásárhelyi szórakozóhelyről kitiltották a cigányokat. A cigányokkal szemben mind a rendőrség, mind a jog gyorsabban lép fel, mint a magyarok esetében – mondta Sztojka László, a CKÖ elnöke.
A rendezvényre meghívott Barta János rendőr alezredes viszont úgy vélte, hogy a kapitányság munkatársai nem különböztetik meg az állampolgárokat hovatartozásuk szerint. Ha pedig a járőr egy-egy esetben diszkriminatívan lépett volna fel, akkor azonnal kivizsgálják az ügyet.

Irhás József, az Erzsébet-kórház felügyelőbizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy az egészségügyi intézményben tavaly óta szo-
ciális munkás segíti a cigányokat. Erre azért van szükség, mert sok esetben gondot okoz, hogy a cigányok nem mindent értenek, illetve mások a szokásaik. Már előfordult, hogy egy szívbeteg cigány férfi hozzátartozói óriási ribilliót csaptak, mert azt hitték a lélegeztetőgépről, hogy gázzal akarják megölni a beteget.

A közmeghallgatás eddig rendben zajlott. Akkor forrósodott fel a hangulat, mikor Jankovics Zoltán, a CKÖ tagja „burkolt rasszistának" nevezte a vásárhelyi önkormányzatot. Ezt a jelenlévő önkormányzati képviselő, Kis Irén mind huszonnégy társa, mind Lázár János polgármester nevében azonnal visszautasította.

Pár napja kilakoltatták az Észak utcai önkényes lakásfoglalókat. Az érintett ház egyik lakója azt kérte számon a CKÖ-től, miért nem tett ez ellen semmit. Csanki István, a vásárhelyi önkormányzat kisebbségi tanácsnoka azt mondta: a közgyűlés hamarosan megtárgyalja annak lehetőségét, hogy az Észak utcai lakásokat megkapja az ott élő 37 család.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb átadások Vásárhelyen

Újabb vásárhelyi utakat újítottak fel a több mint kétmilliárdos rehabilitációs program révén. Tegnap… Tovább olvasom