Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Forró tea a melegedőben

Hódmezővásárhely - Forró, citromos tea, réteges öltözködés, bizonyos időközönként pihenő a melegedőkben – ezek azok, amelyekkel a vásárhelyi utcákon tartósan dolgozók védekeznek a mínuszok ellen. Egy megkérdezett kukás például két zoknit, két kesztyűt és két pulóvert húzott magára, a parkolóőr pedig két nadrágot az egyenruha alá.
Mostanában napközben sem kúszik tartósan mínusz 3-4 fok fölé a hőmérő higanyszála Hódmezővásárhelyen. Számos olyan munka van, amelyek végzése során hosszú ideig a szabadban kell lenni. Így a tél derekán nagy hidegnek vannak kitéve a járőröző rendőrök, a parkolóőrök, a kukások vagy a közterületeket rendben tartó közhasznú és közcélú munkások.

– Amikor a napi középhőmérséklet nem haladja meg a plusz 4 fokot, akkor meleg védőitalt, vagyis forró, citromos teát adunk gyalogos járőreinknek, illetve változó időszakonként 5-10 percet pihenhetnek a fűtött kapitányságon – tudtuk meg Dezső József alezredestől, városi rendőrkapitánytól.

A parkolóőrök munkanapokon nyolc órát az utcán töltenek, ellenőrzik a járműveket, van-e rajtuk érvényes parkolójegy vagy bérlet. Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint az évszaknak megfelelő egyenruhát biztosítanak nekik, most bélelt téli ruházatban járják az utcákat.

Túri Krisztián parkolóőr réteges öltözködéssel védekezik a hideg ellen. Fotó: Tésik Attila
Túri Krisztián parkolóőr réteges öltözködéssel védekezik a hideg ellen.
Fotó: Tésik Attila

Minden parkolási körzetben kijelöltek egy melegedőhelyet – ezek főleg közintézmények –, ahol megpihenhetnek. Egyikük, Túri Krisztián kerékpárral járja körzetét, így rétegesen öltözködik. Elárulta, nehezen viseli a hideget, inkább legyen plusz 30-35 fok, mint mínusz 4-5.

– Az autó többnyire háromóránként megtelik, s a hulladéklerakó telepen ürítik. Itt biztosítunk munkatársainknak nem csupán melegedő-, de öltöző- és főzőhelyet is. Meleg teát, kávét ihatnak, ebédelhetnek. Emellett komplett téli öltözetet is kapnak, a trikótól kezdve egészen a pufajkáig – fejtette ki Varga Attila, az A. S. A. Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. műszaki vezetője.

Vastag ruhát húznak a láthatósági mellény alá a szemetesedényeket ürítő kukások. Fotó: Tésik Attila
Vastag ruhát húznak a láthatósági mellény alá a szemetesedényeket ürítő kukások.
Fotó: Tésik Attila

A Jókai utcán találkoztunk kukásokkal. A kék edényeket szorgalmasan a kocsira tevő munkás elmondta: két zokni, két kesztyű, két pulóver van rajta. Reggel 6-kor kezdenek, de nem ekkor, hanem úgy 7-8 óra felé fáznak a legjobban.

Az önkormányzat által foglalkoztatott közhasznú, illetve közcélú munkásoknak korábban egy autó vitte körbe a forró teát a nagy hidegben. Most azonban mindenki külön-külön kap teafüvet, cukrot, így indulás előtt otthon megfőzhetik maguknak a forró italt, s termoszban elhozzák. Ez azért jobb, mert így akkor és ott isznak, ahol akarnak.

Nincs fagyriadó

A nyári hőségriadóhoz hasonlatos fagyriadó nincs a nagy hidegben. A munkavédelmi előírások csak azt szabják meg, hogy a nagy hidegben a tartósan szabadban dolgozó munkavállaló számára meghatározott időszakonként fűtött helyen pihenőt kell biztosítani.

Olvasóink írták

 • 4. Én2 2009. január 08. 09:13
  „Gyalogos rendőr ritka mint a fehér holló.Pedig hatásosabb lenne mint amikor a skoda tele van rendőrrel és járják a városközpontot elég jó sebességgel. Külvárosban is kellene radarozni nekik és nem olyan gyorsan mert akkor nem látnak semmit. No de ők is fáznak.”
 • 3. Beth 2009. január 07. 23:29
  „Én ma du láttam két gyalogos rendőrt: a postánál büntettek, úgyhogy rossz helyen laksz.”
 • 2. karesi 2009. január 07. 21:33
  „Forrót, és citromosat. Az még téged sem tenne tönkre.”
 • 1. kobold 2009. január 07. 16:31
  „azért mindennek van határa, azt megértem , hogy a parkoló őrők és a szemetesek
  forró védőitalt kapnak , mertők tényleg a hidegben vannak. De könyörgöm mondja már meg valaki, vagy homályositson fel, hogy HOL lát gyalogos rendőrőket!!!!!!olyan helyen lakom , hogy elég sürün látom őket, de nem gyalog !! R.MEGAN - skoda octavia stb. ráadásul egyesével ,esetleg a családot viszik vásárolni vagy a gyereket iskolába. ez azért szép .
  már csak azon gondolkodom ,hogy mivel és milyen teát vigyek nekik?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mínuszokban tempóznak a rozmárok

Hódmezővásárhely - Hiába mutat napok óta mínuszokat nappal is a hőmérő, a vásárhelyi strand… Tovább olvasom