Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Fortuna választott képviselőt Mártélyon

A mártélyi általános iskola fűtő-karbantartója sorsolással nyert az intézmény gazdaságvezetőjével szemben az önkormányzati választásokon. Mivel a kollégák 265-265 szavazatot kaptak, valahogy dönteni kellett: melyikük lesz testületi tag. Az eredményt elfogadták. Szerintük törvényes, de nem sportszerű ez a megoldás.
Fortuna Tóth Mihálynak kedvezett: Lantos Jánosnéval szemben az ő nevét tartalmazó borítékot húzták ki. Fotó: Frank Yvette
A rendszerváltozás óta tartott szabad választásokon most először fordult elő Mártélyon, hogy a képviselői posztért induló jelöltek közötti szavazategyenlőség miatt sorsolást kellett tartani. Így teljesen a szerencsére bízták azt, hogy a kilencfős testületbe ki kerülhet be kilencedikként az egyaránt 265-265 voksot kapó Lantos Jánosné és Tóth Mihály közül. Fortuna a férfinak kedvezett.

A két jelölt nagyon jó ismeri egymást, hiszen hosszú évek óta kollégák. Mindketten a helyi általános iskolában dolgoznak. Lantosné az intézmény gazdaságvezetője, Tóth pedig ugyanitt fűtő-karbantartó.

Lantosné most először indult a választáson. Azért, mert az a kolléganője, aki már több cikluson keresztül is képviselő volt, az idén ezt már nem vállalta. Azt szerették volna, hogy két iskolai dolgozó továbbra is a testület tagja legyen. Ugyanis Tóthnak már ez a harmadik ciklusa.
– Álmomban sem gondoltam volna, hogy pont a kollégámmal kell majd harcolnom, illetve ő üt ki engem. Mikor vasárnap késő este találkoztunk, egymás szemébe néztünk, s hosszú másodpercekig meg se tudtunk szólalni – mesélte Lantosné.

Az új testület

A község új képviselő-testülete tegnap délután tartotta alakuló ülését. Ezen a kilenc képviselő – Albert Tibor, Benkő Sándor, Borsos József Albert, Nagyné Szentirmai Anna Mária, Sajti Imre, Somodi István Vendel, Széll Sándorné, Takács Béla és Tóth Mihály – , valamint Balogh Jánosné polgármester letette az esküt. Mind a tízen függetlenek.

Kollégáját is nagyon rosszul érintette ez a helyzet. Elmondta, szerinte ez a megoldás nem igazságos, annak ellenére sem, hogy törvényes.
– Úgy érzem, a holtverseny utáni sorsolással nem a lakosság döntött, pedig ez az ő feladatuk lenne. Valahogy mást kellene kitalálni az ilyen esetekre – fogalmazott a férfi.

Csurgóné Országh Mónika jegyzőtől megtudtuk, hogy szavazategyenlőség esetén a választási törvény sorsolást ír elő, melynek lebonyolítását a helyi választási bizottság (hvb) végzi.
– Két teljesen egyforma A4-es lapra felírtuk a két nevet, majd négyfelé hajtva két megegyező borítékba tettük őket. A művelet során távol lévő hvb-elnököt kértük meg, hogy válaszon egyet az asztalon lévő borítékok közül – avatott be a részletekbe a jegyző.

Mivel a törvény csak a sorsolást írja elő, de annak technikai lebonyolítását nem, ezért döntöttek a mártélyiak a fenti megoldásról. A testület megalakulhat, mert a szavazás utáni három napon belül senki sem emelt kifogást az eredmény ellen.


Kiszomboron és '98-ban Algyőn is sorsoltak

Ugyanaz történt Kiszomboron, ami Mártélyon: Márton Miklós és Badicsné Szikszai Zsuzsanna is 460 voksot kapott, és a kiszombori választási bizottság sorsolással döntött. Ez ma már nem olyan ritka. 1998-ban Algyőn meglepődtek, amikor a képviselő-választáson egyaránt 560 szavazatot kapott Juhász István vállalkozó, a Független Kisgazdapárt jelöltje, és a független Karsai Lászlóné, óvodavezető. „Akkor fölírtuk a neveket egy-egy papírra, és az összehajtott lapokat beletettük egy zacskóba, amelybe nem lehetett belelátni, előre megállapodtunk abban, hogy akinek a nevét kihúzzuk, az lesz a képviselő" – emlékezik Major József, a választási bizottság akkori elnöke. Tanúk ellenőriztek minden mozzanatot, és végül egy kívülállót kértek meg arra, hogy nyúljon bele a zacskóba, húzzon egy papírt. „Így jutott mandátumhoz akkor István, én meg mondtam, hogy egyébként is így igazságos, mert névsor szerint következünk egymás után a listán, és ő előttem volt" – mondta Karsainé. Akit aztán 2002-ben is, és most is képviselővé választottak az algyőiek, legutóbb 652 vokssal. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírósághoz fordult a tanár

Elküldte keresetét a munkaügyi bírósághoz az a vásárhelyi zenetanár, akit elbocsátottak a Péczely… Tovább olvasom