Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Fotózik, kamerázik a 71 esztendős szupernagyi

Mindszent - 71 évesen fotózik, kamerázik, és Skype-ol az interneten a mindszenti Mihály Lászlóné, aki amolyan szupernagyi. Saját stúdiója van, összevágja a videofelvételeket, majd zenei aláfestéssel dobja fel őket. Az internetezést pedig már tanítja is, méghozzá egy 87 éves szegvári bácsinak.
„Kamerás Irénke" – így ismerik Mindszenten Mihály Lászlónét. A 71 éves nagymama szinte minden városi rendezvényen feltűnik, kezében videokamerával vagy fényképezőgéppel. A fotózás iránti szenvedélyét édesapjától örökölte. Igaz – mint elárulta –, sokáig, 35 éves koráig kellett várnia első gépére.

– Szüleim mindhárom gyerekre egyformán költöttek, három gépre nem telt, egyet pedig nem vettek – magyarázta az asszony, aki nemcsak családi felvételeket készít, hanem természetfotókat is. Képes több órát egy padon állva lesni egy gólyafészket, hogy lencsevégre kaphassa a madarakat. Előfordult a nagy sietségben – vadlibákat akart fényképezni –, hogy hasra esett az udvaron. Több ezer kép gyarapítja a gyűjteményét. Régebben a fotókat is maga hívta elő. A családi házuk fürdőjét nevezte ki labornak, a kádban áztak a filmek.

„Kamerás Irénke
„Kamerás Irénke" szinte minden városi rendezvényen feltűnik.
Fotó: Tésik Attila

Irénke néni amolyan szupernagyi, három unokával. Az egyik szoba sarkában saját „stúdiót" rendezett be. A polcok roskadoznak a videokazettáktól, DVD-ktől. Órákat tölt azzal, hogy a felvételeket összevágja és zenei aláfestéssel dobja fel.

– A vejem mindenkinek azt mondja, ha az anyósom 70 évesen meg tudta tanulni, akkor nincs lehetetlen – meséli nevetve a nagymama.

Órákat tölt „stúdiójában
Órákat tölt „stúdiójában" a mindszenti Mihály Lászlóné.
Fotó: Tésik Attila

– Most erre a DVD-re vagyok a legbüszkébb – mutatja az egyik unokájáról, a 16 éves Irénkéről készült lovasképet, amelyet lemezre nyomtatott. – Elcsalt a lovardába. Az egyik kezemben a videokamera, a másikban fényképezőgép, közben pedig lógtam a szeren, azaz a korláton. A felvétel aláfestéseként countrymuzsika szól – magyarázta lelkesen.
Legújabb szenvedélye az internet. Igaz, először tiltakozott az ellen, hogy gép elé üljön, ám unokája rábeszélte. – Ha valamit nem tudok, akkor telefonos segítséget kérek Irénkétől. Olvasom a netes újságokat, e-maileket írok, és Skype-on beszélgetek, Ausztráliától Hollandiáig. Legutóbb egy volt osztálytársamra bukkantam. Ausztráliában él, 55 éve nem láttuk egymást. Felkészítettem: nehogy egy copfos kislányra számítson – jegyezte meg mosolyogva. A mindszenti nagymamának már tanítványai is vannak. A legidősebb egy 87 éves szegvári bácsi, akivel az internetezés csínját-bínját beszélik meg, Skype-on.

Olvasóink írták

 • 9. ubiibi 2010. január 02. 17:01
  „Köszönöm a segítséget. Az IWIW-n megtaláltam,hogy Irénkét a Skyp-on elérhetem. Bejelentkeztem Nála. Várok, hogy elfogadja hívásomat. Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget. Üdvözlettel.”
 • 8. JB007 2010. január 01. 11:34
  „Kedves ubiibi!

  Az iwiw-en megtalálható:
  http://iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=10847108

  Sok sikert!”
 • 7. ubiibi 2009. december 31. 19:54
  „Kedves szerkesztő úr/ asszony!
  Örömmel olvastam a fenti cikket. Kérem segítsenek, hogy összeköttetést tudjak teremteni Irénkével.Szeretném tudni,hogy milyen segítség és kitartás után jutott erre a szintre. Neki is olyan sokat kellett küzdeni mint Nekem, 68-72 éves korom közt. Ma már elmondhatom, hogy nagyon sok mindent meg tudok csinálni a számítógéppel és mindent megtalálok a világhálón.
  Várom szíves értesítésüket, hogy Irénkét a korosztályom és barátaim közt példaként be tudjam mutatni.”
 • 6. ubiibi 2009. december 31. 19:16
  „Örömmel olvastam az Ó év végén és az Új év hajnalán, hogy most már nem csak az 50-60 éves korosztály tagjai az internet társadalomnak, hanem a 70-80 évesek is, példát mutatva ezzel a fiatalabbaknak is. Kívánok Nekik Békés Boldog Új Esztendőt valamint sok erőt-egészséget, hogy még nagyon sokáig tudják használni és alkalmazni ezt csodás technikai vivmámnyt”
 • 5. Norman_Bates 2009. december 30. 09:24
  „Első ránézésre úgy olvastam 7.1-es nagyi.”
 • 4. eva45 2009. december 29. 17:08
  „Az idősebbek megtalálják az élet hasznos eltöltését. De sokan teljesen magukba roskadnak és csak gondolkoznak az eddigi életükön.
  Jó olvasni hogy haladnak a korral bár ez még nekem se mindig sikerül.
  További sok sikert és több ilyen embert!”
 • 3. SP 2009. december 28. 22:56
  „Ha 65 év lesz a nyugidíj korhatár,
  akkor egyre több szuper nagyira és papira lesz még szükség, hogy el tudják tartani az unatkozó fiatalokat, a válságcsinálókat stb.
  Szakmunkásképző 60 felett van már? - és hol?”
 • 2. zsazsanéne 2009. december 28. 20:51
  „Nem csak a fiataloké a Net,hanem az idősebbeknek is ajánlott.Jó dolog én is közel vagyok a 7 x-hez,sok osztálytáesamat találtam megy 40 év után.Én most kezdtem ismerkedni a kamerával,a hozzákezdés egy kicsit nehéz,de utána megy minden.Mindenkinek tudom ajánlani,nem fog melette unatkozni.”
 • 1. rkj 2009. december 28. 14:03
  „gratulálok!!!Nem csak a fiataloké a net.jó egésséget még úgy 30/40 évig abba ne hadja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdát hozott a Jézuska a hármas ikreknek

A vásárhelyi Nánási család idén ünnepelte első „hatfős" karácsonyát, február 3-án ugyanis Róberttel, Beátával és Reginával gyarapodott a família. Tovább olvasom