Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Frankfurtban folytatódik a székkutasi Piroska-kultusz

Székkutas - Székkutason szeretnék, ha az újjáéledő Piroska-kultusz minél több német turistát vonzana a településre. Ebben segítségükre lehet Berta János könyve, amely hamarosan németül is megjelenik. Októberben bemutatják a frankfurti nemzetközi könyvkiállításon is.
Berta János a németországi Wormsban él. Ott ismerkedett meg Hugo Hartung Gyakran gondolok Piroskára című regényével, illetve a könyv alapján készült filmmel. A szerző kedvet kapott, hogy személyesen is megismerje a regényben leírt helyszíneket. Látogatásai közben szerzett élményeit, tapasztalatait a Hugo Hartung nyomában – Hódmezővásárhely-Kutasipuszta című könyvében összegezte, amely 2012 végén jelent meg. A könyvnek most elkészült a német nyelvű kiadása, amit októberben, a frankfurti nemzetközi könyvfesztiválon mutatnak be.

– Németországban napjainkban is rendszeresen műsorra tűzik a televíziók a Piroska-filmet. Hugo Hartung regénye is népszerű, aminek nyomán sok német turista kereste fel településünket. A turisták a nyolcvanas évek végétől valamilyen okból elmaradtak. Szeretnénk, ha a Piroska-kultusz ismét feléledne, tartalommal telne meg. Ezt a célt szolgálják magánkezdeményezések és az önkormányzat településfejlesztő munkája is. A turisztikai szempontból középpontban lévő országrészekben, mint például a Balatonon, számos helyen lehet a Piroska névvel találkozni – például éttermeket, vendégházakat neveztek el így. De a Piroska „fővárosa" Székkutas, hiszen itt játszódik Hugo Hartung regénye. Reméljük, Berta János német nyelven is megjelenő útikönyve is hozzájárul ahhoz, hogy a német nyelvterületen élő turisták ismét felfedezzék maguknak Székkutast – mondta Szél István, Székkutas polgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévnyitó az üzleti főiskolán

Tanévnyitó ünnepséget tartottak tegnap a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) Hódmezővásárhelyi Regionális Tudásközpontjában. Tovább olvasom