Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Frissen festett csoportszobák várják az ovisokat

Csongrád megye - Frissen festett csoportszobák, felújított udvari játszóterek várják szeptembertől a megye óvodáiban a kicsiket. Szegeden az elmúlt években 500 millió forintot fordítottak ovifejlesztésre, Vásárhelyen két intézmény felújítására is pályáznak, Szentesen készül a város legmodernebb óvodája, Makón bővítik az egyik épületet, Csongrádon pedig még a facebookon is kampányolnak az ovisok érdekében.
500 millió forintot költöttek az elmúlt 5 év alatt óvodafejlesztésre Szegeden. Egy része több mint 100 millió forint pályázati támogatással valósult meg, a Tisza-parti Általános Iskolához tartozó óvoda felújítására fordították. Nyáron az önkormányzat önerőből többek között négy oviban cseréltet parkettát, tíz intézményben fejleszti a játszóteret, négyben korszerűsíti a fűtést – több 10 millió forintért. A Földmíves utcai ovit is bővítik, új csoportszoba készül. Az óvodák igazgatóságához 50 intézmény tartozik, 4865 óvodással. A szünet augusztus 10-éig tart, az ovik felváltva fogadják a kicsiket.

Tisztasági meszelést, kisebb-nagyobb felújítási, karbantartási munkálatokat végeznek a szünetben Vásárhely 5 önkormányzati, kistérségi fenntartású óvodájában, ahová közel 1000 kicsi jár.

Nemrégiben fejeződött be a Klauzál utcai ovi rekonstrukciója – 15 millió forintból (pályázati támogatással) megújult az épület homlokzata, kicserélték a nyílászárókat. A fejlesztés következő lépéseként a Nádor utcai intézmény bővítésére, teljes átalakítására, építésére pályáznak. A beruházás 240 millió forintba kerül, 114 millió az önrész. A Tornyai János utcai óvoda korszerűsítésére is pályázik a város. Homlokzatfelújításra, a tető szigetelésére költenének mintegy 35 millió forintot. A nyári szünetben ügyeletes intézmények fogadják a gyerekeket.

15 millió forintból újították fel nemrég a Klauzál utcai óvodát Vásárhelyen. Fotó: Szilágyi Gergely
15 millió forintból újították fel nemrég a Klauzál utcai óvodát Vásárhelyen.
Fotó: Szilágyi Gergely

Meszelés, kerítésfestés, vízvezeték-rekonstrukció, homokcsere az udvari homokozókban – sorolta Szűcs Lajos szentesi alpolgármester, milyen munkálatokat végeznek a nyáron a város két körzetében, a kertvárosban és a központban lévő 12 óvodában. A rekonstrukciókra az önkormányzat mintegy 10-15 millió forintot költ saját forrásból. Az alpolgármester szerint évről évre nehezebb előteremteni a pénzt, az apróbb feladatokra is. Az utóbbi évek legnagyobb óvodai beruházása jelenleg is zajlik, a Klauzál utcán 268 millió forintból újul meg „pincétől a padlásig" az épület – 60 millió forint önrész, amelyre plusz 40 százalékos támogatást igényeltek. A város legmodernebb óvodája lesz, ahol a berendezést, az eszközöket is teljesen kicserélik, és tornaterem is készül. Szentesen jelenleg 800-an járnak óvodába – a nyári szünetben minden körzetben váltják egymást az ügyeletes intézmények –, decembertől a létszám 920, a 3. életévüket betöltött csemetével bővül.

Nyáron a takarításra koncentráltak, illetve 500 ezer forintért elvégzik a Kálvin téri épület üvegtetejének karbantartását Makón. Az Újvárosi Óvoda három, a Belvárosi Óvoda négy épületében úgy végzik el a nyári takarítási munkákat, hogy felváltva tartanak zárva az egyes intézmények. Más önerős felújítási munka jelenleg nincs a városban. Az Újvárosi Óvoda székhelyének infrastruktúra- és eszközfejlesztése pályázat előkészítése, kivitelezése 208 millió forint állami és uniós támogatás mellett 23 millió forint önerővel folyik. Elbontották a Püspök utcai épületet, és 150 férőhelyes, 6 csoportszobás ovit alakítanak ki – új játszótérrel. A fejlesztés várhatóan jövő júliusra fejeződik be.

Még a Facebookon is kampányolnak a csongrádi óvodák fejlesztéséért – hallottuk Hajó Edinától, a polgármesteri hivatal sajtóreferensétől. A közösségi oldalon is keresik a lehetőségeket, legyen szó akár ingyen festésről vagy új játékok beszerzéséről. Nyertek már 50 ezer forintot festékre, valamint 100-100 ezer forintot sporteszközök beszerzésére. A szűkös anyagiak miatt minden segítség jól jön. A nyáron mind a hat csongrádi ovi megújul valamilyen formában – 598 ovis jár ide. A legnagyobb rekonstrukció a Bercsényi utcai intézményben lesz, ahol korszerűsítik a csatornarendszert, csempéznek, burkolnak és új mosdókat kapnak a kicsik. Már kicserélték a nyílászárókat, és felújítják a kéményt. A Templom utcai óvoda egyik pavilonjának mosdóját is felújítják a Városellátó szakemberei – a többi rekonstrukcióját már korábban elvégezték. A bokrosi óvodában szigetelési munkák zajlanak – szülői segítséggel, társadalmi munkában. A többi intézményben a tisztasági festések mellett a csoportszobák meszelésére kerítenek sort júliusban és augusztusban. Ebben anyagilag az intézmények segítségére van a Bodrogi Bau Kft.

Olvasóink írták

  • 1. tams073 2012. augusztus 06. 08:45
    „Kérdezném ez hir??? Természetesnek kellene lenni, hogy folyamatosan cserélnek felujitank.Kérdezem esünk hanyat, hogy a befizetett adóbol hajlandoak kicsit áldozni, gyermekeink jobb közérzetéért? Ez a szokásos propaganda.Természetesen a tarjáni napokon ott viritott kedves al polgá mesterünk demonstrálva le ereszkedett közénk szánalmasak a politikusaink.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyekékkel szántottak Székkutason

Szombaton rendezték meg Székkutason a második regionális szántóversenyt. Tovább olvasom