Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Fuldoklanak a környékbeliek a PET palackok égetése miatt

Hódmezővásárhely - A vénasszonyok nyarának vége, sokan pedig már begyújtottak - van, aki fát és sajnos van, aki műanyag palackokat éget. Vásárhelyen a Susánban, több utcában is szenvednek az emberek a bűztől.

Irtózatos bűz terjeng a Susánban, Hódmezővásárhelyen, amelyet érezni a Klauzál utcában is. A szag oka, hogy egyesek műanyag palackokat hajigálnak a tűzre - állítják a környéken élők. Valószínűleg nem tudják, hogy ezekkel a flakonokkal veszélyes tüzelni. - Nagyjából három napja terjeng a bűz, a saját udvarunkban is folyton ezt érezzük! - mondja felháborodottan Ica néni, aki panaszával nem tudja hová forduljon. Elmondása szerint fogalma sincsen, hogy melyik szomszédja éget PET palackokat.

A műanyag palack fel is robbanhat a kályhában.
Az olvadt műanyagtól fel is robbanhat a kályha.

Az környékről többen is panaszkodtak, hogy szinte fuldoklanak a füsttől, amit a műanyag égetése vált ki. - Nem tudunk teregetni, se szellőztetni ez már mindennek a teteje! - háborog egy, a kutyáját sétáltató férfi kérdésünkre, hogy ő is tapasztalta-e a problémát.

Az környéken több házba is becsengettünk, hogy tudják-e ki az, aki műanyaggal gyújt be, de mindenhol nemleges választ kaptunk. Néha a bűz olyan koncentrált, hogy csak úgy tudnak végigmenni az itt élők az utcán, hogy sálat, vagy zsebkendőt szorítanak az arcuk elé, mert ha nem, fojtogató füstöt nyelnek.

- Azt hallottam, hogy a palackokba zsírral, vagy olajjal átitatott fűrészport is raknak- folytatja Ica néni, aki félne begyújtani ezekkel. A flakonok égetése életveszélyes: a kályha vagy kazán fel is robbanhat az olvadt műanyagtól. A tettest nehéz megtalálni, mert a legtöbben éjszaka gyújtanak be a dobozokkal.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. november 19. 17:32
  „Lesz akkor valami vonzata ennek a cikknek?
  Lépni fog az illetékes szerv?
  Mert már a t*öm tele van, hogy ma is kirohadt a tüdőm a szomszéd vegyitámadásától!
  Ez már nem vicc, nem igaz, hogy se a katasztrófavédelem, se senki nem hajlandó moccantani a se*gét, pedig az ilyen feladatok miatt fizetjük.
  A kutyát nem érdekli, hogy a ruzsai úton kiborult a gumiabroncs...”
 • 22. lepkehalo 2013. november 16. 18:39
  „Ha sötétedés előtt, szürkületben tekerek haza, nagyon jól látszik, hogy melyik kéményből dől a fekete füst pl. a Simonyi utcán. Csak azt felejtik el a nagy spórolásban, hogy ezt a levegőt szívja mindenki, gyerekestül, unokástul.”
 • 21. szabojóska 2013. november 15. 20:47
  „15 janibácsi
  Igen az sztirol és divinil-benzol kopolimer, köszönöm a helyesbítést,de változatlanul fenntartom, hogy hátul a budi mellett nem lehet tökéletesen égetni és ha pl. fólia maradékokat égetnek a sűrű fekete füst jól mutatja, hogy nem vízből és szén-dioxidból áll”
 • 20. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. november 15. 16:18
  „Há... Végre egy jó cikk, ami aktuális is! (üdvözlöm)
  Mondjuk még jobban üdvözölném, ha valai törvényt is kitalálnának ennek visszaszorítására.
  Mert lehet itt vitatkozni, hogy nem is a PET füstöl hanem az ABS, meg, hogy gyurcsány a hibás ezért égetek szemetet.
  Meg, hogy szeged belvárosa milyen büdös az Euro 23-as dízelek miatt.
  Kérem én akár hány órát eltöltök szeged belvárosába minden probléma miatt, otthon az udvaron 5 percet nem bírok ki, mert okádnom kell a szomszéd semmilyen szabálynak meg nem felelő kéménye okádja a semmilyen szabálynak meg nem felelő szemetét!
  Uraim! Itt lehet viccelődni, hogy mi nem rákkeltő!
  De itt már egymás egészségi állapotával szórakozunk!
  Ezt kéne már fölfogni végre!”
 • 19. SP 2013. november 15. 15:02
  „Tüdőrákban a világ elsők közt vagyunk. Lehet füstölni.”
 • 18. DMagóg 2013. november 15. 14:56
  „Vásárhelyen mindig bűzlik valami! Széles a választék.”
 • 17. kokorcsin 2013. november 15. 14:29
  „Algyőn is ugyanez a helyzet. Olyan bűz van, hogy sem reggel, sem napközben, sem este nem lehet szellőztetni. Ha véletlenül jónak is tűnik a levegő, tíz perc múlva már biztos, hogy tele van füsttel a lakás. Az meg nem teljesen igaz, hogy a szegénység az okozója, hogy minden szemetet elégetnek. Sokszor a butaság meg a fukarság az oka. Nem biztos, hogy a kisnyugdíjas fűt szeméttel. Az emberek szemléletével van nagy baj, amikor látja, hogy mekkora füstöt okoz és nem érdekli, hogy más abban fuldoklik. Talán neki kellene szagolni egész nap, akkor esetleg meggondolná magát. Egyébként ez egész évben probléma, mert van aki este tízkor égeti a szemetet nyáron és megy be a lakásokba a füst. Ősszel meg tavasszal a kerti hulladékkal füstölnek, mert a komposztálást úgy látszik nem ismerik. Hogy mennyi kárt meg bosszúságot okoznak másoknak, azzal meg nem törődnek. Sokan még itt tartanak agyilag. Maga a sötét középkor. Ezek az emberek nyilván nem hallottak még a környezetszennyezésről, vagy nem fogják fel mit tesznek. Nem is háborítana fel ennyire a dolog, ha tényleg a nincstelenek csinálnák, de nem ez a helyzet. Legtöbbször rájön az ember, hogy honnan jön a szag, merthogy látszik is. Jó lenne, ha néha gondolnának embertársaikra is, akiknek igen sok bajt okoznak. Nem lehetnek ennyire antiszociálisak. Lehetne annyi belátás bennük, hogy ami nekem nem jó, az másnak sem és nem mérgezem a környezetemben élőket, mert azok is emberek.”
 • 16. M.Aurelius 2013. november 15. 14:00
  „Újszőreg is tiszta füst és büdös esténként.”
 • 15. Janibácsi 2013. november 15. 13:59
  „Ej-ej Szabó Jóska, elfelejtjük a kémiát, nem lesz ez így jó.
  1) A PET polietilén-tereftalát, azaz poliészter, tökéletes égetésekor szén-dioxid és víz képződik, de lehet rosszul is égetni, azaz kevés levegővel, alacsonyabb hőmérsékleten, ilyenkor sokféle komponens keletkezhet, ezt füstnek nevezzük, és policiklikus aromás vegyületek (PAH) vannak jelen.
  2) A Hungarocell sztirol és divinilbenzol kopolimer (nem értem itt a polisztirolt), tökéletes égéskor ennél sincs gond, de ezt nehéz megvalósítani (kérdés az adalék).
  3) A valódi gond: PVC, amiből szinté sokféle termék, esetleg palack készül, és ezt is égethetik. A klór ebben az esetben HCl formává alakul, ami viszont vízzel sósavat alkot. Továbbmenően, képződhetnek dioxin-típusú anyagok is, jelentős környezeti és egészségügyi ártalommal, azaz a PVC égetését valóban meg kellene akadályozni.
  4) Ez már a cikkhez: az égetőberendezéstől, levegőellátásától függ, hogy mit lehet égetni, a PET újrahasznosítható, de ez Magyarországon nem megoldott.”
 • 14. szabojóska 2013. november 15. 13:18
  „A Hungarocell . polistirol és divinil-benzol kopolimer. Égetése bűntény”
 • 13. szabojóska 2013. november 15. 13:13
  „Elnézést kérek, de nem voltam pontos, Egy szénhidrogén égetéséből nem csak szén-dioxid és víz keletkezik. hanem az oxigén mennyiségétől,azaz az égetés módjától függően egyéb karcinogén szénhidrogének is. Tehát,hogy rövid legyek : a házi feldolgozás- Mari néni esze- bármennyire tisztelem is a hagyományt ÁRT!!!Ne akarjon csokit venni az unokáknak a megspórolt pénzen!”
 • 12. geza 2013. november 15. 13:08
  „Belvárosban a szomszédom hungarocellt égetett...(tüzelés gyanánt)...No komment”
 • 11. szabojóska 2013. november 15. 13:03
  „A PET polietilén. Azaz csak szén és hidrogén, Ami belőle keletkezhet az csak korom. és szén Az sem tápszer. Szívesen elmondanám,de hosszú. Viszont szomszédaimban tapasztalom, hogy nem is tudják mit csinálnak. Kormot csinálni , meg fojtó füstöt pl. iszapszénnel is lehet. Van-e beleszólásom, ki kotronllállja hogy valaki elviteti a szemetét,vagy mikor mit éget. Akkor most miről beszélünk?”
 • 10. skype66 2013. november 15. 11:51
  „Máshol keressék a megoldást , ugyanis a PET palack kőolajból előállított termék, égése során színtelen szagtalan. Semmiféle sósav meg só nem szabadul fel belőle....( csutaknak )
  Nem az a legnagyobb baj, hogy elégeti, hanem az előállítása nagyon sokba kerül, és újrahasznosítható lenne. HA A MAGYAR KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS- nak megérné.... de mivel nem kapja meg a szükséges hasznot a kormánytól, ( nonprofit ) mindenki úgy oldja meg a környezete tisztán tartását ahogy tudja.”
 • 9. gubanc 2013. november 15. 08:40
  „Ja kérem, amikor egy kormány nem tudja eldönteni, hogy melyik az elsődleges energiahordozója éás vidáman üzletel keleti őseinkkel! Ja kérem, ha a kormány áldásos gazdaságpolitikájával brutálisan leértékelte a forintot, hogy baromi drága legyen a gáz és a villany! MÉLYSZEGÉNYSÉG VAN EMBEREK! Kell még az a pár kalória is, amit egy petpalack lead!
  Persze más lenne a helyzet, ha a környezetgarázdálkodás fizetne érte, mint ahogy ez másutt megvalósult.”
 • 8. SP 2013. november 14. 23:01
  „Felsőváros is büdös.
  Etelka sori pálya felől árad.”
 • 7. Besenyő_Pistabácsi 2013. november 14. 21:37
  „Mifelénk Gyálaréten ugyan ez a helyzet! Éjszaka van, hogy beszivárog az ablak résein a fojtogató szemét, műanyag és gumi anyag füstje! Persze az érintett szomszéd semmiről sem tud, mindig éjfél körül indul a gyönyör, sohasem akkor amikor az ő unokái itt vannak játszani..............”
 • 6. Qllancs 2013. november 14. 21:04
  „3. kipkop . te kisokos ! minek nincs ??”
 • 5. _csutak_ 2013. november 14. 20:53
  „@adamantium:
  Igazad van!
  Én a sósavra gondoltam, amit valóban az égéskor gáz formában a többivel együtt termel.”
 • 4. adamantium 2013. november 14. 19:55
  „1. _csutak_ 2013.11.14. 18:00
  a NaCl az sima konyhasó, nem sav. Nem véletlenül HCl-t akartál írni? bár nem tudom ha az felszabadulna a PET palackok égetése során.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az egykori Korzó Mozi Vásárhelyen

A Hit Gyülekezete felújította a várostól használatra kapott egykori Korzó Mozit Hódmezővásárhelyen. Tovább olvasom