Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Fülest és körmöst is kaptak a képviselők

Hódmezővásárhely - Fülest és körmöst is kaptak a hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselők a tanáraiktól, de nem panaszkodtak emiatt. A szüleik is elfogadták a pedagógus döntését. A városatyák szerint manapság nehéz fegyelmezni az iskolákban.
– Csak úgy csöngött a fülem attól a pofontól, amit középiskolás osztályfőnökömtől, Csöpi nénitől kaptam – mesélte Nagy Ernő, a vásárhelyi közgyűlés szocialista képviselője. – Talán bohóckodtunk, de igazán már nem emlékszem, miért csattant el a pofon – tette hozzá. Az biztos: egy életre megjegyezte. A történetet a legutóbbi közgyűlésen is elmesélte az országos visszhangot kiváltó vásárhelyi tanárverési ügy kapcsán. November elején egy felbőszült szülő a Varga Tamás Általános Iskolában pofon vágta az egyik tanárt, mert a pedagógus megráncigálta a lánya haját. Az anyát azóta a városi bíróság elítélte, 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A közgyűlés pártállástól függetlenül elítélte a tanárverést.

– Nem mondom, hogy verni kell a diákokat, viszont ha a szép szó már semmit sem ér, akkor fegyelmezni kell. Ha egy gyerek pimaszul csattan fel a tanára ellen, akkor elszakadhat a cérna. Valószínűleg nálam is elszakadt volna – fejtette ki véleményét az 56 éves városatya. Szerinte manapság nincs a pedagógus kezében fegyelmezési lehetőség. A figyelmeztetéssel, az intővel nem foglalkoznak a diákok. Ezért óriási a szülő felelőssége. Nagy Ernő azt is elárulta: bizony nem csak tanáraitól kapott körmöst vagy fülest. Az édesapja is kiosztott neki néha-néha egy atyait.

– Csintalan gyerek voltam, ha nem használt a szép szó, akkor apám egy fülessel elintézte a dolgot. Azt is korán megtanultam, a tanároktól kapott körmös miatt kár panaszkodnom neki, mert ezután még otthon is kapok. Apám azt vallotta: nem panaszkodni kell, hanem szót fogadni – tette hozzá Nagy Ernő, aki mind a mai napig szívesen gondol vissza azokra a tanáraira, akiktől fülest kapott.

Diákként soha nem kérdőjelezte meg a tanár döntését Benkő Zsolt fideszes települési képviselő. Ha kapott egy körmöst, el sem mondta otthon, elfogadta a büntetést – árulta el a 36 éves városatya, aki egyébként az iskolai fenyítések közül a sarokba állításra, valamint a körmösre emlékszik. Fülest nem kapott, de nem is volt rossz gyerek – tette hozzá. Úgy véli: a pedagógusoknak több jogot kellene adni a fegyelmezésre, persze nem a verésre gondol.

– Régen minden gond nélkül eltanácsolták a gyereket az iskolából. Ne a tanárnak kelljen már magyarázkodnia a döntései miatt – mondta. A képviselő szüleitől csak ritkán kapott pofont, de annak mindig megvolt az oka. Ezért aztán nem vette zokon. Két kislánya van, őket megpróbálja szép, esetleg hangos szóval fegyelmezni.

Olvasóink írták

  • 1. Cactus 2009. november 23. 22:47
    „"...a pedagógusoknak több jogot kellene adni a fegyelmezésre, persze nem a verésre gondol..."

    na persze, hogy nem :/ ...

    a <moderálva> mindenit nekik, hogy a ...---***---...

    verjük meg a diákot, üssük-vágjuk ahol érjük ... @ ... sajnos ezek sem tanultak a pofonból-körmösből, hisz csak politikusok lettek ezek :/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tűzoltók vágták ki a fának csapódott terepjáró sofőrjét

Súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett az a 23 éves nő, aki pénteken dél körül Vásárhely és Mártély között, a Nagypál-kanyar közelében fának hajtott terepjárójával. Tovább olvasom