Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Füstölt már kecskét is a vásárhelyi Hegedűs Sándor

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Hegedűs Sándor feleségének nagyapja, Héder Ferenc hentes- és mészárosmester munkáját folytatja, aki – miután 1962-ben nyugdíjba vonult – szakmai tapasztalatait húsfüstölőként kamatoztatta.
A Bálint utcai kisüzemet halála után szintén hentes és mészáros unokavője vette át, aki azonnal kibővítette a vállalkozást.
– Mindig nagy volt az érdeklődés a füstölés iránt, hiszen a vásárhelyiek hagyományosan nagyon sok disznót tartottak. Ráadásul a vágás igazi családi programnak is bizonyult – mondta Hegedűs Sándor és felesége, Purjesz Zsuzsanna.

2004-ben azonban a Pick megszüntette a vásárhelyi felvásárlótelepeit is. Attól kezdve a helyi sertéstartók száma jelentősen, mára körülbelül egytizedére csökkent.

Hegedűs Sándor kolbászt, sonkát és sajtot is füstöl. A szerző felvétele
Hegedűs Sándor kolbászt, sonkát és sajtot is füstöl.
A szerző felvétele

– Nem érte meg disznót hizlalni, hiszen nagyon sokszor többe került a tartásuk, mint amennyit a húsáért adtak. Így leginkább azoknál van ma is az ólban, akik megszokták, hogy a családjuk disznót vág, és jobban bíznak annak minőségében, mint a boltban kapható áruféleségekben – tették hozzá.

Hegedűsék a hagyományos módon, bükkfa fűrészpor hideg füstjével kezelik a sódarokat, kolbászokat, sonkákat és a tehénsajtot, de füstöltek már negyedbe vágott kecskét, halat, pulykacombot is. Azt vallják: csak jó minőségű nyersanyagból lehet jó minőségű áru. A hozzájuk már vágás előtt betérők figyelmét felhívják arra is, hogy csak jó minőségű belet használjanak töltéshez, mert a gyatra fajta a füstölés után kiszárad, kiszakad, a kolbász pedig megpenészedik. 100 éve is vágtak disznót, de nem szabad elfelejteni, ez mégiscsak egy szakma – mondták.

Olvasóink írták

  • 3. Norman_Bates 2011. február 17. 07:26
    „Csak aztán nehogy ennek a cikknek kapcsán bekopogjon a ÁNTSZ :)”
  • 2. Agyalapi 2011. február 16. 14:30
    „Csak az fogalmaz pongyolán, aki nem tud fogalmazni.”
  • 1. tol 2011. február 14. 19:02
    „remélem, csak a húsát!! Pongyola fogalmazás!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerűek a megyében a művészeti iskolák

Közel 30 zeneiskola, alapfokú művészetoktatási intézmény működik Csongrád megyében, számukat nehéz meghatározni, mert szinte évente alakulnak és szűnnek meg. Tovább olvasom