Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Futrinkák lepték el a vásárhelyi belvárost

Hódmezővásárhely - Vásárhely utcáit ellepték a fekete bogarak. Az egy-másfél centis állatokat az Andrássy utcai kenyérboltnál például úgy kellett összesöpörni, annyi volt belőlük az egyik hajnalban a fal tövében. A szakember szerint az ártalmatlan futrinkák a nagy meleg miatt repülnek csoportosan.
Vásárhely utcáit ellepték a fekete bogarak. Az egy-másfél centis állatokat az Andrássy utcai kenyérboltnál például úgy kellett összesöpörni, annyi volt belőlük az egyik hajnalban a fal tövében. A szakember szerint az ártalmatlan futrinkák a nagy meleg miatt repülnek csoportosan, s egy-két héten belül olyan gyorsan eltűnnek, mint ahogy megjelentek.

Lépten-nyomon fekete bogarak tetemeivel lehet találkozni Vásárhely belvárosában. Ezek az egy-másfél centis állatkák pár napja ellepték az egész országot.

Tettünk egy sétát Vásárhelyen, s számos helyen láttunk ezekből a példányokból. Élőre nem bukkantunk, csak döglöttekre. Főleg falak tövében, illetve járdaszélen feküdtek a bogártetemek.

Az Andrássy utcai pékségnél az eladólány elmesélte, hogy az egyik hajnalban az áruszállítójuk arra lett figyelmes, hogy apró fekete bogarak masíroznak az üzlet előtt. Szerencsére a bolt ajtaja jó szigetel, így nem jutottak be a bogarak. Az utcán azonban úgy kellett összesöpörni őket.
Mobiljával le is fényképezte őket, s megmutatta nekünk a csapatot.

Az üzletsor mögötti Lehel utcában is felfedeztünk több bogártetemet. Egy ott lakó asszonytól megtudtuk, hogy évekkel ezelőtt látott ehhez hasonló inváziót. Akkor pár hétig voltak itt, de szerencsére eltűntek.

Gaskó Bélától, a szegedi Móra-múzeum igazgatóhelyettesétől, entomológustól, vagyis bogarásztól megtudtuk, az apró fekete, tömegesen előforduló bogarak nem mások, mint különféle futrinkák.
– Elsősorban nagy- és kisselyem futrinkák, valamint gyászfutók. A városok úgynevezett fényszennyezése miatt jelentek meg ekkora számban. Ez azt jelenti, hogy vonzza őket a fény, így kerülnek be az ember építette környezetbe – folytatta a szakember.

A nagy melegben tömegesen kapnak szárnyra, s jutnak el a városokba is. Az emberre és környezetére teljesen ártalmatlanok, egyedül a gabonafutrinka okoz kárt. A bogarász szerint a szobába repült példányt fölösleges lecsapni vagy rovarirtóval lefújni, csak ki kell dobni az ablakon. Gaskó Béla hozzátette, amilyen gyorsan megjelentek, olyan gyorsan el is tűnnek egy-két héten belül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János bírálja városa rendőrségét

Hódmezővásárhely - Lázár János polgármester szerint a vásárhelyi rendőrségen nem veszik komolyan… Tovább olvasom