Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Gabriella, Ádám és Viktória iskolabusszal jár tanulni

Hódmezővásárhely - A Kutasi úton lévő egykori állami gazdasághoz tartozó szolgálati lakásokban közel 20 család él. Itt lakik a Tóth család is, ahol 4 gyermekből 3 általános iskolás. Őket mindennap iskolabusz viszi be Vásárhelyre tanulni, majd délután haza is hozza őket. A gyermekek már hat előtt talpon vannak, hogy becsöngetésre a padban ülhessenek.
Még igencsak sötét van, amikor Tóthné Balogh Andrea keltegetni kezdi három nagyobbik csemetéjét, hogy elérjék az iskolabuszt. Az édesanyának ez néha nem sikerül elsőre, de hát nem sok olyan kisgyermek van, aki az első szóra vidáman kipattan az ágyából reggel 5 óra 50 perckor.

A család – s rajtuk kívül még tizenkilenc másik família – az egykori állami gazdaság Kutasi úti szolgálati lakását vásárolta meg. A házak nagyjából Vásárhely és Kútvölgy között állnak, közvetlenül a 47-es főút mentén. A városközponttól mintegy 10 kilométerre laknak Tóthék, de a gyerekek naponta ennél jóval többet utaznak, mivel az iskolabusz végigmegy a Csomorkányi úton, érinti Erzsébetet és Kútvölgyet is.

– Szerencsére a megálló nincs messze tőlünk, úgy 100 méterre. A busz reggelente háromnegyed hétre ér ide. A férjem vagy én mindig elkísérjük a gyerekeket, mert át kell menni a forgalmas 47-esen – mondta az édesanya.

Viktóriát, Gabriellát és Ádámot édesanyjuk, Tóthné Balogh Andrea kíséri a buszmegállóig. Fotó: Tésik Attila
Viktóriát, Gabriellát és Ádámot édesanyjuk, Tóthné Balogh Andrea kíséri a buszmegállóig.
Fotó: Tésik Attila

A három Tóth csemete fél nyolcra ér be Vásárhelyre. A 10 éves Ádám Róbert a Szent István iskolában, két lánytestvére, a 8 éves Gabriella Blanka és a 13 éves Viktória Andrea pedig a Klauzálban tanul. Ádámnak hazafelé át is kell szállnia, mert iskolájától az egyik busz a Kiss Lajoshoz viszi, ahol átül arra a járműre, amin már várják testvérei.

Mivel a kicsik korán kelnek, reggelente az iskolabuszokon jóval nagyobb csönd van, mint hazafelé. Tanítás után a diákok is felszabadultabbak: jókat beszélgetnek vagy játszanak. Gabi kedvence a Kő, papír, olló játék, ezzel múlatják az időt hazáig. A megállóban pedig várja őket édesanyjuk vagy édesapjuk, aztán együtt ballagnak haza.

– Szeretek buszozni, nincs ezzel semmi baj. Csak ne kellene olyan korán felkelni. Igaz, volt már olyan, hogy az első szóra kimásztam az ágyból, de ez ritka – mesélte mosolyogva Ádám.

A három Tóth gyerek hazaérve megírja a leckét, majd segít a házimunkában, főleg a takarításban. A legszívesebben azonban legkisebb testvérük, a mindössze 4 hetes Beáta Kinga fürdetésében vesznek részt.

Közel 170 kisdiák ingázik

Tavaly szeptember óta üzemeltet a vásárhelyi önkormányzat iskolabuszokat, amelyekkel a külterületen lakó kisdiákok jönnek be reggelente tanulni a városba, majd délután ezekkel is mennek haza. Batidán 26, Erzsébeten 40, Kútvölgyön 39, Szikáncson 34, Vajháton pedig 27 általános iskolás korú gyermek lakik, így összesen naponta közel 170-en szállnak buszra.

Olvasóink írták

 • 3. kékcitrom 2008. november 06. 19:51
  „2. seals 2008.11.06. 19:26

  Azért ez az iskolabusz mégiscsak jobb megoldás (mégha esőben,sárban kell az út szélén várni rá),mintha a bringa csomagtartóján,apuka,vagy anyuka mögött betekerni a kamionok között úgy 10km.-t,esőben,hóban,végig izgulva,hogy biztos minden autós időben észreveszi-e őket!
  És valószínű az is,hogy nem 5óra 50 perckor kellene kelniük,ha bringával járnának.”
 • 2. seals 2008. november 06. 19:26
  „Remelem,hogy meg a tel elott kapnak fedett,vedett iskolabusz megallot a gyerekek,hogy ne alldogalljanak ott esoben,hoban a mellettuk elrohano kamionok kozeleben az utszelen.En azoknak a gyerekeit allitanam oda nap mint nap,akiknek feladata az iskolabusz uzemeltetese,hogy vegyek eszre,hogy mekkora veszelynek vannak kiteve azok a kisgyerekek.. Ez nagy szegyen a varosra nezve.!”
 • 1. efje 2008. november 06. 12:49
  „Remélem az új buszmegállókból épül majd egy nekik is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapunknál is jelentkezett a kiégett Volkswagen utasa

Hódmezóvásárhely - A maroslelei úton vasárnap hajnalban kiégett Volkswagen utasa, a 26 éves,… Tovább olvasom