Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Galambdúc lett a 9. emeleti lakásból

Hódmezővásárhely - Galambok, a madárürülék bűze és csontkukacok keserítik Hódmezővásárhelyen a Kaszap utca 7. szám alatt élő, felső emeleti lakók életét. Egy kilencedik emeleti üres lakás erkélyajtaja nyitva maradt, így vehették birtokba a szárnyasok tavaly ősszel a lakást. A szomszédoknak elegük lett a hitchcocki állapotokból.
Nem nehéz kideríteni, hogy a Kaszap utcai tízemeletes melyik lakásából vált galambdúc. A gerlék egymás mellett üldögéltek az egyik kilencedik emeleti erkélyen. Néhány időnként elrepült, a helyükre kétszer annyi szállt. – A lakás tulajdonosa, Sándor korábban a közös képviselőnk volt. Szépen ellátta a ház ügyeit, de 2011 őszén elköltözött, a lakást kiürítette.

Egy évvel később baleset érte. Az akkor 47 éves férfi lebénult, szociális otthonba került – tudtuk meg Mészáros Zsuzsannától, a ház egyik lakójától, aki azt is elmondta, hogy valószínűleg a férfi egyik családtagja járhatott az üres lakásban tavaly ősz elején, és nyitva felejtette az erkélyajtót.

Ezzel kezdődött a Kaszap utcai tömb felső szintjein élők kálváriája. A nyitott ajtót megtalálták a galambok. Mivel nem zavarta őket senki, behúzódtak a hideg elől az üres lakásba. A szomszédok már akkor hallották a galambok turbékolását.

Czuczi Imre és felesége közvetlenül a lakás felett laknak a tizediken. A férfi kiszedett néhány kaktuszt az erkélyládájukból, hogy ne szurkáljanak össze, amíg kihajolok, már amennyire lehet, és megnézem, milyen állapotok uralkodnak az alsóbb erkélyen. A beton virágládában most két fióka nevelkedik. Az erkély egyik sarkában két tojást látni, no és mindent vastagon beterít a galambürülék.

– A turbékolást már megszoktuk. Egész nap jönnek-mennek, úgy négy-öt óra felé húzódnak be, és sötétedésig mondják a magukét. Aztán valószínűleg elalszanak. Most is érezni az ürülék szagát, de a legjobban eső után bűzlik. Akkor alig lehet megmaradni. A nyáron sokszor 30 fokban is be kellett csuknunk az erkélyajtót, meg az ablakokat, hogy ne jöjjön be a bűz – mesélte a nyugdíjas férfi.

A kilencedik emeleten Mándoki Istvánné lakik legközelebb a „galambdúchoz". Neki jut a legtöbb a turbékolásból és a bűzből. Néhány napja pedig csontkukacok kezdtek kimászni az ajtó alól. A látvány tényleg undorító.

Ezt látni a tizedik emeletről, ha kihajol az ember az erkélyen: egy emelettel lejjebb, az erkélyládában fiókákat költöttek ki a galambok. Fotó: Kovács Erika
Ezt látni a tizedik emeletről, ha kihajol az ember az erkélyen: egy emelettel lejjebb, az erkélyládában fiókákat költöttek ki a galambok. Fotó: Kovács Erika

– A szomszédommal felváltva söpörjük össze a kukacokat. Tegnap, jobb híján, rovarirtóval is lefújtuk ezeket az undort keltő lényeket, de nem használt az semmit! A legszörnyűbb, hogy most már bemásznak hozzám az ajtóm alatt. Reggel több kukacot is találtam az előszobaszőnyegen. Nézze, látni lehet, ahogy csúsznak-másznak az üres lakás ajtaja alatt – mondta szörnyülködve. A lakók sejtése szerint az ürüléken kívül sok madártetem is lehet a lakásban. Czuczi Imréék azt is látták, hogy a nyáron jó néhány fióka belefulladt a beton erkélyládákba, amikor azok megteltek esővízzel.

– Sokáig tűrtünk. A közös képviselőnk felkereste az otthonban magatehetetlenül fekvő Sándort, elmondta, mi a baj. A lakás kulcsa azonban nem nála volt, hanem valamelyik családtagjánál, akikkel úgy tudjuk, megromlott a kapcsolata. A közös képviselőnk levelet írt az ÁNTSZ-nek, akik azt válaszolták, felszólítják a tulajdonost az áldatlan állapot felszámolására. Ám mire a levél megérkezett, Sándor, aki ha tudott volna, amúgy is segített volna, a nyáron meghalt. Mivel még nem volt hagyatéki tárgyalás, ezért a lakásnak egyelőre nincs örököse – mondta Mészáros Zsuzsanna.

A lakók úgy tudják, a rokonok szabadulnának az örökségtől, mivel Sándor a balesete után nem tudta fizetni sem a számlákat, sem a közös költséget. Csak ez utóbbi tartozás százezres nagyságrendű.
– A rendőrségnek is írtunk, ők azt válaszolták, nem illetékesek, és továbbították az ÁNTSZ felé a levelet. A kör bezárult, mi meg félünk az esetleges fertőzésektől. Szeretnénk hivatalos személyek jelenlétében bejutni a lakásba – mondták a lakók.
Takarítás indul A Kaszap utcai lakosok panaszával megkerestük az önkormányzatot. Egy nap alatt már előrelépés is történt. – A Délmagyarország jelzését hivatalos bejelentésnek tekintettük. Tájékozódtunk a lakóknál, majd megvizsgáltuk, mit tehetünk. Bonyolult jogi helyzet állt elő azáltal, hogy a tulajdonos elhunyt, a hagyatéki tárgyalás pedig még nem zárult le. A járási hivatalhoz fordultunk segítségért. Ma, szeptember 19-én ügygondnokot rendeltek ki, akinek jelenlétében a hatósági tanúk, az ÁNTSZ munkatársa és a hagyatéki ügyintéző, egy lakatos segítségével, bementek a lakásba. Leírhatatlan állapotokat találtak a csupasz falak között. Tele volt galambtrágyával, elhullott szárnyasokkal. Az erkélyt legalább 30 centiméter vastag ürülék borítja. Az ÁNTSZ elrendelte az ingatlan kitakarítását, ami napokon belül megtörténik. Az erkélyajtót becsukták, így nem mehet be több galamb – tájékoztatta lapunkat Göbl Vilmos sajtóreferens.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülős kiállítás Vásárhelyen

Az Emlékpont Múzeumban Magyarország 1944-es angolszász légibombázásának leleteiből, dokumentumaiból nyílik tárlat – mondta tegnap sajtótájékoztatón Árva László. Tovább olvasom