Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Galambtalálkozó Picasso tiszteletére Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A Picasso-kiállításhoz kapcsolódva idézik meg a szervezők a spanyol festőművész kedvelt állatát és szimbólumát - a galambot.
Szombaton délelőtt 11 órától galamb-délelőttre várják az érdeklődőket a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria elé. A Picasso-kiállításhoz kapcsolódva idézik meg a szervezők a spanyol festőművész kedvelt állatát és szimbólumát - a galambot. A rendezvény főszereplője egy igazi világbajnok galamb lesz - tájékoztatta csütörtökön a Független Hírügynökséget Medgyesi Konstantin, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense.

Nem először szerveznek állatos programot a Picasso-tárlat szervezői az Alföldi Galériában. Október közepén egy játékos bikaviadalt tartottak Hódmezővásárhelyen. Akkor az utcai torreádoroknak egy vas lapra felfestett bikafigurát kellett küzdelemre hívniuk.

Szombaton délelőtt élő és rajzlapokon megelevenedő madarakkal találkozhatnak a programra kilátogatók. Az Alföldi Galéria elől a hódmezővásárhelyi Postagalamb Egyesület repteti majd el madarait; köztük egy világbajnok galamb is a levegőbe emelkedik.

Ahogyan a bikaviadalok végigkísérték Pablo Picasso kalandos életét, úgy a galambok is hangsúlyos szerepet játszottak a spanyol mester művészetében és személyes sorsában is. Picasso rajzai tették a galambmotívumot a béke szimbólumává. 1949-ben, Paloma nevű lányának születésére rajzolt egy galambot, amit a későbbiekben a Béke-világkongresszus plakátján használtak emblémaként.

A szombati galambtalálkozón a gyerekek részére rajzversenyt hirdetnek a szervezők. A résztvevők egy megadott minta alapján vagy "Picasso után szabadon" rajzolhatnak békegalambot.

A Picasso Vásárhelyen kiállításon több mint negyven kerámiát, 9 linómetszetet és két litográfiát is láthat a közönség. Az Alföldi Galéria időszaki kiállításán a dél-franciaországi Vallauris múzeum anyagán túl, francia magángyűjtők példányait is megnézhetik az érdeklődők november végéig.

Olvasóink írták

  • 1. Fórumos 2008. november 10. 17:47
    „A programot megkoronázhatnák egy jó galambleves felszolgálásával is! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti betegper: új szakvélemény kell

Hódmezővásárhely - Bár már ki volt tűzve a soron következő tárgyalás november 10-ére, csak jövő… Tovább olvasom