Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Galyasiról nevezték el a múzeumot

Galyasi Miklós költő, művészettörténész nevét viseli majd az a múzeumi intézmény, amely magába foglalja a vásárhelyi kiállítóhelyeket. A város egyelőre a Papi-féle szélmalom, a csúcsi fazekasház és a kopáncsi tanyamúzeum működtetését veszi át a megyei önkormányzattól, hamarosan azonban az Alföldi Galériáról és a Tornyai-múzeumról is tárgyalnak.
A csúcsi fazekasházat is a város működteti majd. Fotó: Tésik Attila
Jóváhagyta a vásárhelyi közgyűlés azt a megállapodást, amely a város és a megyei közgyűlés közt született néhány kiállítóhely átadásáról. Amint arról korábban már beszámoltunk, Vásárhely átveszi a Csongrád megyei önkormányzattól a városban lévő múzeumok működtetését. A mostani határozat a Papi-féle szélmalmot, a csúcsi fazekasházat és a kopáncsi tanyamúzeumot érinti – legkésőbb október végéig megtörténik az átadás.

A tervek szerint az Alföldi Galériát és a Tornyai János Múzeumot is a vásárhelyi önkormányzat fogja működtetni. Korsós Ágnes jegyzőtől megtudtuk, ezek átadása hosszadalmasabb előkészítést igényel, de a közeljövőben megszülethet a megállapodás.

Közben a városi közgyűlés határozott arról, hogy a településen található kiállítóhelyeket integráló intézmény Galyasi Miklós nevét viseli majd. A költő, művészettörténész 1951-től 1957-ig a Tornyai múzeum vezetője volt, az intézmény az ő kezdeményezésére vette fel Tornyai nevét, s Galyasi indítványozta annak idején az őszi tárlat megrendezését is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági főzőverseny Kovács Lázárral és Kaszás Gézával

Szaván fogta a honvédség az RTL Klub két sztárját, Kovács Lázárt és Kaszás Gézát, a vásárhelyi… Tovább olvasom