Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Garanciális facsere Vásárhelyen

A Vásárhely belvárosában tavaly ősszel elültetett száz piramistölgy jó része idén tavasszal nem eredt meg. A fák cseréjét rövidesen kezdik, az önkormányzatnak mindez egy fillérjébe sem kerül, mert a beszállító cég garanciában dolgozik.
Vásárhelyen a Szőnyi utca elején tavaly ősszel elültetett tölgyek közül sok nem eredt meg. Fotó: Tésik Attila
– Még a tavalyi száraz lomb borítja azoknak a tölgyeknek a nagy részét, amelyek még ősszel kerültek a Szőnyi, illetve a Szántó Kovács János utcába. A rügyeik se pattantak ki, így biztos, hogy elpusztultak. Csúnyák, ki kellene cserélni őket – hívták fel néhányan szerkesztőségünk figyelmét a fasorra.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatán tavaly sikerrel szerepelt az önkormányzat. A szaktárcától a város ötvenszázalékos támogatást kapott, így összesen közel 3 millió 155 ezer forintból fásítottak. A már említett száz piramistölgy mellett a száz szociális lakásnál úgynevezett véderdősávot alakítottak ki, ahová 243 darab puszta szil került. Ezzel a fajtával szinte semmi gond sincs. Tavasszal a döntő többségük megeredt, s már zöldellnek is.

– A tölgyek fajtájuknál fogva később indulnak meg. Ezért kellett várni, hogy kiderüljön, melyikük életképes, s melyikük nem – tudtuk meg Drahota Lilla városi főkertésztől. A műszaki iroda munkatársai bejárták azokat a területeket, ahová még tavaly kiültették a tölgyeket. Felmérték, melyiket kell kiásni, mert nem rügyezett ki. – Rövidesen elkezdjük a meg nem eredt példányok kiemelését. Terveink szerint két-három héten belül már újakat is ültethetünk a helyükre – folytatta a főkertész.

Az önkormányzatnak pluszkiadást nem jelent a facsere. Ugyanis olyan beszállítót sikerült találni, mely a szerződésben vállalta, garanciában pótolja a ki nem hajtó fákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli közgyűlést kért az ellenzék Vásárhelyen

Mindenképpen megtárgyalja a holnapi rendkívüli közgyűlés a vásárhelyi Erzsébet-kórház helyzetét, és… Tovább olvasom