Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Gázt, vizet, munkát!

Aszfaltos utcát, gázt, ivóvizet, valamint munkahelyet szeretnének a mindszenti romák. Mindehhez pedig támogatást várnak a kisváros önkormányzatától. Céljaik elérése érdekében, ha kell, akár a polgármesteri hivatal elé is kivonulnak. A polgármester szerint azonban ezzel csak önmagukat járatnák le. A forráshiányos költségvetésből nem tudják támogatni a romákat.
Közkifolyó Mindszenten. Az önkormányzattól várják a megoldást. Fotó: Tésik Attila
Ha kell, akkor akár a polgármesteri hivatal elé vonulnak a mindszenti romák, hogy elérjék céljaikat – fogalmazott Kolompár Sándor, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke, mondván: a legutóbbi testületi ülésen egyetlen kérésüket sem támogatták a képviselők. A kisvárosi roma politikus három pontban foglalta össze, mire lenne szükségük. Kérik, hogy az Új utca, valamint a Kinizsi utca szilárd burkolatú legyen, mert a mintegy 200 méteres szakaszon hiányzik az aszfalt, és esős időben nem lehet bejutni az utcába. A kisebbségi önkormányzat egyébként beszállna a burkolás költségeibe, csak az önkormányzat segítsen nekik.

Ugyanakkor Kolompár szerint a gáz és az ivóvíz problémáját is ideje lenne már orvosolni. A romák is szeretnének gázzal fűteni, hiszen az olcsóbb lenne, mint tűzifát vásárolni. Egyes házakban az ivóvíz is hiányzik. Ez pedig azért alapvető lenne – tette hozzá. Mégis talán a legsúlyosabb gondnak a munkanélküliség problémáját tartja: még alkalmi lehetőség is alig akad. Ezért azt kérték, az önkormányzati beruházások kivitelezésébe lehetőleg vonják be a helyi cigányságot is.

A kisvárosban egyébként próbáltak a romák helyzetén javítani, például parcellákat osztottak volna, kertészkedésre. Még a vetőmagot is felajánlották a cigányoknak, viszont közülük senki nem élt a lehetőséggel. Kolompár szerint azért, mert ebből rendszeres jövedelemre nem lehet szert tenni. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat egyébként 150 ezer forint támogatást is kért volna a testülettől, amiből a nagycsaládosoknak élelmiszercsomagokat osztottak volna.

A forráshiányos költségvetésből nem tudják támogatni a cigány kisebbséget – magyarázta Zsótér István polgármester. Tudják, mely utcákban hiányzik a szilárd burkolat, de csak pályázati segítséggel képesek a beruházást megvalósítani.

– Egyébként pedig, ha a romák is hozzájárulnának a kivitelezéshez, akkor ne a sajtón keresztül üzengessenek vagy levelezzenek, hanem üljenek le tárgyalni – érvel a polgármester. – Erre viszont jó ideje nem volt már példa, miután a romák még a testületi üléseken sem képviseltetik magukat.

A gáz fővezeték az érintett utcákban adott, mint ahogy a közkifolyó és a víz is, így aki akar, csatlakozhat azokra, viszont nem önkormányzati feladat a rákötés finanszírozása. Az, hogy az önkormányzati beruházásokat mely vállalkozás kapja, csakis az ajánlatoktól függ, nem tesznek különbséget roma vagy nem roma pályázó között. Ő maga sem tesz különbséget: nevelőszülőként hat roma gyermekről gondoskodik.
Tüntessen a cigányság, ha akar – állapította meg a polgármester, de szerinte ezzel csak magukat járatják le, s az általuk képviselt ügyet. Zsótér szerint egyébként ez a hercehurca már az őszi választások előszele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akit derékon szúrt a szürkemarha szarva

Harminc esztendeje körmöli az állatokat – elsősorban a marhákat – a vásárhelyi Megyeri… Tovább olvasom