Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Gémes Lajos szakmája megszállottja

Mindszent - Megszállottja szakmájának a mindszenti szobafestő-mázoló. Gémes Lajos ezt hiányolja a mai fiatalokból. Ő már 11 évesen elszegődött inasnak. Addig dolgozna, amíg mozogni tud.
- Nem nagyon akarnak már a fiatalok napi 8–10 órát a festőlétrán állni – jegyezte meg némi keserűséggel a mindszenti Gémes Lajos szobafestő-mázoló, a helyi és a megyei ipartestület elnöke. A közelmúltban ünnepelték a kisvárosban az ipartestület megalakulásának 100. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Magyar Kézművességért díj arany fokozatát kapta meg Gémes Lajos.

Az ipartestület egyébként iskolai propagandával próbál kedvet csinálni a szakmához, több-kevesebb sikerrel. Az utánpótlás hiánya a mesterember számára azért is fájdalmas, mert ő már 11 éves korában elszegődött inasnak. – Szüleim tanyáján dolgozott egy idős szobafestő. Annyira megtetszett a munkája, hogy nyaranta segítettem neki. Nem volt kérdés, milyen szakmát válasszak. Akkor még hétfőtől péntekig gyakorlaton voltunk, majd szombaton beültünk az iskolapadba. Ez a fajta elkötelezettség, jó értelemben vett megszállottság hiányzik manapság a fiatalokból – magyarázta a férfi. Ez idő alatt sokat változtak a mesterfogások. A festékek keverésével sem kell vergődni, az üzletekben megoldják – tette hozzá Gémes Lajos, aki ma is őrzi mesterének néhány sablonját, festőszerszámát.

Gémes Lajos szakmája megszállottja. Fotó: DM/DV
Gémes Lajos szakmája megszállottja. Fotó: DM/DV

A mindszenti szakember 57 évesen is fürgén mászik fel-le a létráján. Pedig 10 évvel ezelőtt úgy tűnt, végleg fel kell hagynia a hivatásával. Leesett egy 6 méter magas állványról, s eltört a jobb keze, megsérültek az ujjai. Az orvosok nem sok jóval biztatták, de ő pár hónap múlva már ismét dolgozott. – Nem bírtam volna munka nélkül élni. Amíg mozogni tudok, addig dolgozni akarok – mondta.

IPOSZ-elismerések

A mindszenti ipartestület jubileumi ünnepségén nem csak Gémes Lajos munkáját ismerték el. A Magyar Kézművességért ezüst fokozatát kapta Tóth István alelnök és Gémes János vezetőségi tag. Samuné Ács Szilvia IPOSZ-díjat vett át, Urbaniczkiné Máriás Magdolna fényképész aranykoszorús mester, Pataki József tésztakészítő és Bozó Pál kőműves ezüstkoszorús mester lett.

Olvasóink írták

 • 3. dodó 2010. július 18. 17:58
  „Tizenegy évesen már inas? Vehetjük úgy, hogy (évismétlés nélkül) öt osztályt végzett?”
 • 2. Kiss123 2010. július 17. 17:21
  „Hihetelen, hogy Gémes Lajos a minta!”
 • 1. efje 2010. július 17. 13:57
  „Szerintem ez a fiatalokat lejarato duma mar regi lemez. A fiatalok nagyobb batorsaggal hasznaljak az elmult 20 evben megjelent anyagokat, mint az idosebbek. Ok ugyanazt a jol bevalt festeket keresik ma is mint regen, de szerintem a kulonbseget nem az anyagokban, hanem a fejekben kelleni keresni.
  Regen pl. simán körbekenték a fali kapcsolókat, konnektorokat korongecsettel mintha az valaki más dolga lett volna leszedni. Ugyanígy le lettek festve az ajtó- és ablakkilincsek is. Főleg közintézményekben lehet látni ilyen "mesteres" fogasokat, de bőven találunk magánházaknál is.
  Manapság megnőttek az igények, amivel együtt a követelmények is. Ezeket a fiatalok könnyebben átveszik vagy eleve ebbe nőnek bele.
  A hengerezett fal ma mar rég nem divat, a fenti képen látható szoba is a 60-as éveket idézi.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalan áramellátás Sóshalmon

Elöregedett és elavult a több mint 20 sóshalmi tanyát ellátó, még az 1960-as években az egykori Rákóczi Tsz-nek épített villanyvezeték-hálózat. Tovább olvasom